MMDT238 Mezuniyet Projesi Geliştirmeİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Moda TasarımıÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Moda Tasarımı
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MMDT238
Ders İsmi: Mezuniyet Projesi Geliştirme
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. ŞENEL GENÇ
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı: Proje sürecinde özgün yaratıcı, fikirlerin giyim tasarımı alanında örnek üretim süreçleri ile birlikte tasarlayabilmeleri ve örneklendirmeli sağlanır. Bireysel ve düşünsel yaratıcılığı görselleştirme sözlü yazılı ve resimleme teknikleri ile ifade edebilme becerisi ve giyim tasarımı çözümleri için estetik, teknik, ekonomik, sosyal toplumsal, bakımından görüş ve bakışları geliştirilir. Çalışma sürecinde oluşturulacak ekiplerle (estetik bakış açısı gelişmiş gruplar) İşbirliği yapabilme ve ortak çalışabilme kimlikleri oluşturulmaktadır. Özgün sanatçı kimliğini şekillendirilir. Öğrencinin giyim tasarımına ilişkin temel bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak edinmesini amaçlar.

Dersin İçeriği: Projenin konusu ve işleyişinin aktarılması.
Konu seçimi ve hedeflerin belirlenmesi.
Trend araştırmaları.
Eskiz çalışmaları.
Koleksiyonun oluşturulması.
Koleksiyondaki giysilerin dikimi.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Trend analiz etmek ve bir kolleksiyon oluşturmak. Kolleksiyonda ki giysilerin artistik ve teknik çizimlerini yapmak. Tasarlanan kıyafetleri dikmek . Alanında kullanılan terimleri etkin bir şekilde kullanmak. Alanında kullanılan teknik malzemeyi etkin bir şekilde kullanmak.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Öğrencilere proje dersi tanıtılır. • Dersin amacı belirtilir. Projenin nasıl hazırlanacagı ve süreçleri tartışılır. Projenin teması hakkında araştırma ödevi verilir. Bir sonraki ders haftasında bu ödev doğrultusunda tema önerileri belirlenecektir.
2) Öğrencinin giyim projesi oluşturmasına yönelik tasarıma ilişkin temel bilgileri teorik ve uygulamalı olarak edinmesini amaçlar. Giyim projenin içeriği Bir projenin hazırlanma süreçleri teorik olarak anlatılır. Ödev olarak verilen araştırmalar ders içerisinde incelenir. Tema olabilecek konular üzerinde tartışılır. Projeye yön verecek tema hakkında araştırmalar yapılması ev ödevi olarak verilir. Ödevin bir sonraki hafta derste sunumu yapılacaktır.
3) • Öğrencinin tasarımına ilişkin temel bilgileri teorik ve uygulamalı olarak edinmesini ve bunun sonucunda bir giysi tasarım projesi geliştirebilmesi amaçlanır. • Temanın seçimi. Ödev olarak verilen araştırmalar sonucu giyim projesinin oluşumuna destek olacak tema belirlenir . Bulunan görsel ve metinsel kaynaklar bir sunum panosu haline getirilir. Sunum panosunun tamamlanması ev ödevi olarak verilir.Bu ödev bir sonraki hafta kontrol edilecektir.
4) • Projeye başlangıç. • Koleksiyonun hedef sezonu belirlenir. Bir sonraki yılın ilkbahar yaz sezonu hedef alınarak koleksiyonun sezonu belirlenir. Bu çalışma ile tasarımların sezona göre nasıl şekilleneceği anlatılır. Konu üzerine tartışılır. Hedef sezona göre koleksiyonda kullanılacak renklerin araştırılması ev ödevi olarak verilir. Bu ödev bir sonraki hafta kontrol edilecektir.
5) • Projeye başlangıç. • Seçilen temaya göre giyim tasarımı süreci başlatılır. Belirlenen tema sezon ve renk araştırmasından sonar kumaş ve malzeme seçimlerine geçilir. Giysi tasarımlarına yön verecek örnek kumaşlar ve malzemeler araştırılır. Buluınulan kumaş ve malzeme örnekleri bir sonraki ders haftasında projeye, temaya ve sezona uygunlukları açısından değerlendirilecektir.
6) • Projeye geçiş • Projenin eskiz çalışmalarına başlangıç yapılır. Aşamalı bir şekilde eskiz çalışmalarına geçilir. Tasarımın her aşaması eskizde ifade edilir. Yapılan eskizler ders esnasında tartışılarak düzeltmeleri yapılır. Eskiz çalışması ev ödevi olarak verilir.
7) • Projeye geçiş • Eskiz çalışmalarına devam edilir. Eskiz çalışmalarına devam edilir. Yapılan eskizler ders esnasında tartışılarak düzeltmeleri yapılır. Eskiz çalışmaları yeterli miktarda olana kadar tamamlanması ev ödevi olarak verilir. Vize sınavından sonra yapılan bu eskizlerden proje için 4 adet giysi çeçilecektir.
8) • Ara sınav • Ara sınav Dosya değerlendirmesi yapılır. Değerlerndirme yapılır.
9) • Giysi uygulamalarına geçiş • Giyim tasarımının proje uygulama süreci başlatılır. Yapılmış olan eskizler içerisinden 4 adet giysi seçimi yapılır. Bu tasarımların proje kapsamında 38 beden bayan giysisi olacak şekilde birebir boyutlarda uygulanması istenilir. Giysiler için gerekli malzeme alımı yapılır.
10) • Giysi uygulamaları. • Giyim tasarımının proje uygulama süreci devam eder. Seçilmiş olan giysi tasarımlarının kalıpları hazırlanmaya başlanılır. Hazırlanılan kalıplar tualden (amerikan bezi) denenilir, provası ve kalıp düzeltmeleri yapılır. Giysiler için gerekli malzeme alımı yapılır.
11) • Giysi uygulamaları. • Giyim tasarımının proje uygulama süreci devam eder. Seçilmiş olan giysi tasarımlarının kalıpları hazırlanmaya başlanılır. Hazırlanılan kalıplar tualden (amerikan bezi) denenilir, provası ve kalıp düzeltmeleri yapılır. Giysiler için gerekli malzeme alımı yapılır.
12) • Giysi uygulamaları. • Giyim tasarımının proje uygulama süreci devam eder. Giysiler orijinal kumaşlarından kesilmeye ve dikilmeye başlanılır. Gerekli son düzenlemeleri yapılır. Koleksiyonun dosya sunum hazırlığı yapılır.
13) • Giysi uygulamaları ve projenin genel hatlarıyla tamamlanması. • Giyim tasarımının proje uygulama süreci devam eder. Giysilerin orijinal kumaşlarından kesilmesine ve dikilmesine devam edilir. Gerekli son düzenlemeleri yapılır. Oluşturulan projenin dosya ile sunum süreci başlatılır. Oluşturulan projenin dosya ile beraber uygulamalarının sunum süreci tamamlanır.
14) • Giysi uygulamaları ve projenin genel hatlarıyla tamamlanması. • Giyim tasarımının proje uygulama süreci devam eder. Giysilerin orijinal kumaşlarından kesilmesine ve dikilmesine devam edilir. Gerekli son düzenlemeleri yapılır. Oluşturulan projenin dosya ile sunum süreci başlatılır. Oluşturulan projenin dosya ile beraber uygulamalarının sunum süreci tamamlanır.
15) • Final Sınavı Dosya sunumu yapılır. Dönem sonu değerlendirmesi yapılır.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ödev materyali haftalık olarak ve ödev sayfalarıyla birlikte verilecektir.
Diğer Kaynaklar: -Figure Drawing For Fashion Design (Elisabetta ‘Kuky’ Drudi / Tiziana Paci )
-Wrap & Drape Fashion (Elisabetta ‘Kuky’ Drudi)
-9 Heads (Nancy Rieggelman)
-Moda Çizimi Moda Tasarımcıları için İllüstrasyon Teknikleri ( Michele Wesen Bryant)
-The Cronicle of Western Costume (John Peacock)

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

2

Program Kazanımları
1) Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
3) Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.
4) Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. - Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme. - Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma.
5) - Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme. - Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. - Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
6) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. 3
3) Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. 5
4) Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. - Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme. - Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma. 3
5) - Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme. - Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. - Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. 3
6) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Ödev
Proje Hazırlama
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Bireysel Proje
Sunum
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 16 48
Uygulama 16 32
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 30
Sunum / Seminer 16 16
Proje 16 16
Ödevler 15 15
Küçük Sınavlar 4 8
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 167