MMDT235 Temel Dikim Teknikleriİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Moda TasarımıÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Moda Tasarımı
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MMDT235
Ders İsmi: Temel Dikim Teknikleri
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. AYDA SANCAK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Hazır giyim atölyesinde kullanılan dikiş makinelerin kullanımını öğrenmek. Temel giyim dikiş tekniklerini uygulayarak öğrenmek.
Dersin İçeriği: Hazır giyim atölyesinde dikiş tekniklerini ve özel makinelerin kullanımını öğrenmek. Hazır giyim dikiş teknikleri bilgi ve yeteneklerinin uygulanması, cep çeşitleri, kemer işleri, etek, gömlek ve yaka dikiş teknikleri.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) • Kıyafet için temel eşyaları dikmek, örneğin: etek, pantolon, bluz. • Desen üretme tekniklerini tanımak • Deseni kumaşa uygulayabilmek • Yeni bir desen tasarımını temel desenlerden dönüştürmek ve uyarlamak • Ölçüm çizelgeleri oluşturmak
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Düz makina, ovorlok tanıtımı. Derste kullanılan malzemeler. Dersin işleyişi hakkında bilgi verilmesi. • Konfeksiyon araç ve gereçler Dikiş Atölyesi, Uygulama Makina kullanımı evde pratik yapar.
2) • Düz makinenin iplik geçirme sisteminde mekik masuranın işlevinin anlatılması ve uygulatılması. • Düz makina Dikiş Atölyesi, Uygulama Makina kullanımı evde pratik yapar.
3) • Dikiş egzersizleri cıma ve gaze uygulamaları yapılır. • Dikiş egzersizleri Dikiş Atölyesi, Uygulama Dikiş dikme pratikleri yapılır.
4) • Overlok makinası iplik geçirme ve kullanımı • Overlok makinası Dikiş Atölyesi, Uygulama Makina kullanımı evde pratik yapar.
5) • Pens dikişi. Arka ortasına gizli fermuar.Yırtmaç uygulamasının yapılması • Pervazlı etek Dikiş Atölyesi, Uygulama Makina kullanımı evde pratik yapar.
6) • Pervazlara tela yapıştırılıp regolesi yapılır. Etek beli temizlenir. Etek ucu katlama işlemi yapılır. • Pervazlı etek Dikiş Atölyesi, Uygulama Makina kullanımı evde pratik yapar.
7) • Pens dikişi. Arka ortasına normal fermuar. Kapalı yırtmaç uygulamasının yapılması • Kemerli etek Dikiş Atölyesi, Uygulama Makina kullanımı evde pratik yapar.
8) • Ara Sınav • Ara Sınav Sınav soruları çözür. Değerlendirme yapılır.
9) • Şort kumaşının kesimi. Önde yan cep. Fermuar dikişinin yapılması • Anform kemeli şort Dikiş Atölyesi, Uygulama Makina kullanımı evde pratik yapar.
10) • Aplike ceplerin hazırlanması ve arkaya dikimi. Kemerin tela yapıştırılması ve regolesinin yapılması. • Anform kemeli şort Dikiş Atölyesi, Uygulama Pratik yapar.
11) • Yanların birleştirilmesi. Kemerin beden monte edilmesi • Anform kemeli şort Dikiş Atölyesi, Ödev: Şort paçasının katlanması, ilik açma, düğme dikme işlemlerinin yapılması. 12. Haftada teslim edilmesi.
12) • Gömlek kesimi. Pens dikişi. Pat dikişinin yapılması • Bayan gömlek Dikiş Atölyesinde pratik yapılır. Pratik yapar.
13) • Manşet ve yaka telaları yapışır dikime hazırlanır. Bedene manşet ve yaka takılır. • Bayan gömlek Dikiş Atölyesi, Uygulama Pratik yapar.
14) • Manşet ve yaka telaları yapışır dikime hazırlanır. Bedene manşet ve yaka takılır. • Bayan gömlek Dikiş Atölyesi, Uygulama Pratik yapar.
15) • Final Sınavı • Final Sınavı Sınav soruları çözülür. Dönem sonu değerlendirmesi yapılır.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ödev materyali haftalık olarak ve ödev sayfalarıyla birlikte verilecektir.
Diğer Kaynaklar: -Sewing Techniques - Mayra Coles,Singer Sewing Encyclopedia - Basic Sewing Techniques.,Pattern Preparation: Skirt- Pants-
-İTKİB Kalıp Hazırlama Kadın Dış Giyimi (Fatma Çardak, Tülay Pamuk, Evrim Değirmenci)

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

Program Kazanımları
1) Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
3) Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.
4) Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. - Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme. - Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma.
5) - Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme. - Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. - Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
6) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. 3
3) Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. 3
4) Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. - Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme. - Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma. 4
5) - Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme. - Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. - Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
6) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Teknik gezi
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Uygulama
Bireysel Proje

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 16 96
Uygulama 15 30
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 13
Sunum / Seminer 15 15
Ödevler 15 15
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 171