Dersin Amacı: |
Bu dersin amacı, ülkelerin sürdürülebilir ekonomik büyümelerini, sürdürülebilir bir şekilde devam ettirebilmek/ ulaşabilmek için, kaynaklarını en iyi şekilde nasıl optimize edebileceklerini araştırmaktır. Bu amaçla, dünyada değişen trendler doğrultusunda ülkelerin doğal kaynak, enerji, tarım vb. kaynakları; kullanılan kaynakların iklim değişikliğine etkisi; iklim değişikliği sebebiyle değişmesi gereken kaynakların ülkelerin ekonomilerine, ithalat ve ihracat dengelerine etkileri ve bu süreçte nasıl bir dış ticaret politikası izlenmesi gerektiği ve Türkiye’nin bu süreçteki durumu incelenecektir. |
Dersin İçeriği: |
Bu dersin amacı, ülkelerin sürdürülebilir ekonomik büyümelerini, sürdürülebilir bir şekilde devam ettirebilmek/ ulaşabilmek için, kaynaklarını en iyi şekilde nasıl optimize edebileceklerini araştırmaktır. Bu amaçla, dünyada değişen trendler doğrultusunda ülkelerin doğal kaynak, enerji, tarım vb. kaynakları; kullanılan kaynakların iklim değişikliğine etkisi; iklim değişikliği sebebiyle değişmesi gereken kaynakların ülkelerin ekonomilerine, ithalat ve ihracat dengelerine etkileri ve bu süreçte nasıl bir dış ticaret politikası izlenmesi gerektiği ve Türkiye’nin bu süreçteki durumu incelenecektir. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Giriş, ders içeriği hakkında genel bilgiler |
|
2) |
Doğal kaynaklar ile ilgili temel kavramlar |
|
3) |
Kaynak yönetimi ile ilgili gelişmeler |
|
4) |
Ülke kaynaklarının ekonomik büyümeye etkisi |
|
5) |
Ekonomik büyüme ve sürdürülebilirlik |
|
6) |
Ekonomik büyüme, sürdürülebilirlik ve ticaret ilişkisi |
|
7) |
Öne çıkan çevresel sorunlar, iklim değişikliği ve etkisi |
|
8) |
Vize Sınavı |
|
9) |
Kaynak yönetimi ile ilgili gelişmelerin uluslararası ticarete açısından değerlendirilmesi |
|
10) |
Kaynak yönetimi ile ilgili gelişmelerin uluslararası ticarete açısından değerlendirilmesi |
|
11) |
Ülke değerlendirmeleri |
|
12) |
Öğrenci sunumları |
|
13) |
Öğrenci sunumları |
|
14) |
Öğrenci sunumları |
|
15) |
Final Sınavı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek |
|
2) |
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak |
|
3) |
Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek |
|
4) |
Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak |
|
5) |
Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek |
|
6) |
Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak |
|
7) |
Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
8) |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
9) |
Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
|