Enerji Sistemleri Mühendisliği (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | GSTE368 | ||||||||
Ders İsmi: | Industrial Kitchen Technologies with TUSID | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | |||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. İLKAY GÖK | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Endüstriyel mutfak teknolojileri faaliyetlerinin incelenmesi ve mevcut hizmet alanının genişletilmesi ile ilgili tüm süreçlerin analizi, sektör örnekleri, profesyonel restoran yönetiminde dikkat edilmesi gereken temel prensipler ile ve alt yapının oluşturulması, TUSID iş birliği ile mutfak teknolojilerinin anlaşılması ve haftalık geziler. |
Dersin İçeriği: | Ders izlencesi • Yiyecek içecek sektörüne genel bakış • Restoran işletmelerine giriş • Kuruluş yeri seçimi , marka yaratma ve geliştirme • Dekorasyon ve planlama • İşletme yöneticisi ve örgüt yapısı • Finansal yönetim, menü planlama ve maliyet kontrolü • Vize Sınavı • Servis yönetimi ve kalite müşteri memnuniyeti • Franchising işletmelerde yatırım kararı ve konsept • Lokasyon emlak seçimi,finansal planlama ,yerleşim ve mimari • Makine ekipman seçimi ve menü Satın alma tedarik zinciri ve insan kaynakları • Pazarlama ve operasyon sureci |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması, • Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi | Veri yok |
2) | • Yiyecek içecek sektörünün gelişimi • Sektörü geliştiren nedenler • Sektörün özellikleri • Yiyecek içecek işletmeleri ve türleri | Dersin tekrarı |
3) | • Restoran kavramı • Restoranların gelişimi • Restoren işletmeciliğinin gelişimi, özellikleri ve sınıflandırılması • Restoran işletmelerinde açılış sürecinde ki mevcut yasa ve uygulamalar | Dersin tekrarı ve araştırma konusu: Türkiye de ilk kurulan restoranlar |
4) | • Restoran işletmelerinde kuruluş yeri seçiminin önemi ve aşamaları • Marka ,markalaşma ve markalaşma faaliyetleri | dersin tekrarının yapılması |
5) | • Mutfak planlaması • İç tasarım • Serviste kullanılan mazlemeler | dersin tekrarının yapılması |
6) | • Yönetici kavramı • Yönetici türleri • Yöneticinin taşıması gereken nitelikler • Örgütleme • Personel bulma • Personel seçme ve işe yerleştirme • Personel nitelikleri • Oryantasyon | soru-cevap |
7) | • Finansın temel kavramları • Basabas ve karlılık analizi • Bütçeleme • Mönü mönünün işlevleri ve yapısı • Mönü çeşitleri • Menü planlamanın önemi • Menü kartının dizaynı • Yiyecek içecek işletmelerinde maliyet kontrolü süreci | Ders tekrarı |
8) | Vize Sınavı | Veri yok |
9) | • Servisin tanımı ve önemi • Servis personeli • Servis aşamaları • Kalite ve hizmet kalitesi kavramları • Hizmet kalitesi ölçümü • Müşteri memnuniyeti | Veri yok |
10) | • Franchising kararı alınmasına sebep olan unsurlar • İşletme için ayrılan bütçe ve konsept | Piyasada bilinmiş 5 markanın franchise şartlarının öğrenilmesi |
11) | • Ortak faktörler • Emlak seçimi • Lokasyon seçimi • Yatırım bütçesi • Nakit akışı • Tasarım ve uygulama | Veri yok |
12) | • Salon ,bar ve mutfak ekipman seçimi • Yazılım ve donanım • Personel malzeme ve ekipmanları • Menü planlaması • Tasting • Fiyatlandırma • Menü tasarımı | Soru-cevap |
13) | • Alırken kazanmak • Yiyecek ve içecek satın alımalrı • Makine ve ekipman tedariği • İşe alım • Personel eğitimi | Veri yok |
14) | • Satış arttırma ve geliştirme • Reklam • Kuruluş evresı • Analiz ve raporlama | Finale hazırlık |
15) | Konu Tekrarı | Veri yok |
16) | Final Sınavı | Veri yok |
Ders Notları / Kitaplar: | |
Diğer Kaynaklar: |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Kapatılan Bölüm |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Kapatılan Bölüm |
Ders | |
Okuma | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 48 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 50 |