SPOR009 Sporda Beslenmeİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: SPOR009
Ders İsmi: Sporda Beslenme
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 4
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. LALE ORTA
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Beslenme ilkeleri, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler ve suyun organizmadaki görevleri, fiziksel performansa etkileri, yarış öncesi, arası ve sonrası beslenme ilkeleri, yaş, cinsiyet ve hastalık durumlarına göre beslenme, sporda ağırlık kontrolünün öğretilmesi amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği: Beslenmenin tanımı
Enerji sistemleri
Karbonhidratlar
Proteinler
Yağlar
Vitaminler
Mineraller
Su, önemi, sıvı gereksinimi
Egzersiz ve beslenme
Sporcularda kilo sorunları
Doping

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Sporcu Beslenmesi Doping ve Ergojenik Yardım önemini tanımlayabilme
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Diğer sistemler arasındaki ilişkiyi değerlendirebilme
2) Konuyla ilgili fizyopatolojik bulguları sorgulayabilme
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Konu ile ilgili genel prensiplerini analiz edebilme
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenmenin tanımı, önemi, yeterli ve dengeli beslenme Beslenme sağlık ve performans ilişkisi
2) Enerji sistemleri (Anaerobik, Aerobik)
3) Karbonhidratlar, egzersiz öncesinde, esnasında ve sonrasında karbonhidrat alımı
4) Protein gereksinimi, yetersizliği, fazlalığı, Sporcu beslenmesindeki yeri
5) Yağların görevleri, Sporcu beslenmesindeki yeri
6) Vitamin gereksinimi, fazlalığı, Yağda eriyen , suda eriyen vitaminler, Antioksidan vitaminler, Sporcu beslenmesindeki yeri
7) Minerallerin görevleri, günlük gereksinimleri, Sporcu beslenmesindeki yeri
8) Ara sınav
9) Su, önemi, sıvı gereksinimi, Dehidratasyon, Sporcuya verilecek suyun içeriği miktarı ve zamanı
10) Kas glikojen yüklenmesi ve süper doygunluk Yağ diyetlerinin endurans performansına etkisi, Çay kahve alkol
11) Egzersiz öncesi, esnası ve sonrasında beslenme İdeal kilonun bulunmasında yöntemler, Kilo verme ve alma yöntemleri ve öneriler, Enerji dengesi, Günlük gıda gereksinimi ve elit sporcuların ortalama günlük enerji ihtiyaçları
12) Ergojenik yardım, tanımı, önemi, Beslenmeyle ilgili ergojenik yardımlar, Sporcu performansındaki yerleri
13) Mekanik ve biyomekanik yardımlar, Farmakolojik yardımlar (İlaçlar), Fizyolojik yardımlar (Kan dopingi), Psikolojik yardımlar (Psikolojik olarak uyarıcılar, Sakinleştirici etki için trakilizanlar), Sporcu performansındaki yerleri
14) Doping, tanımı, tarihçesi, zararları, Doping sınıflaması, İlaçlar, Doping metotları, Kısıtlamaya bağlı bazı ilaçlar

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: • Ersoy, G. (2006). Sporcu Beslenmesi, 1. Baskı, Sinem Matbaacılık: Ankara.
Diğer Kaynaklar: • Ersoy, G. (2006). Sporcu Beslenmesi, 1. Baskı, Sinem Matbaacılık: Ankara.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders
Okuma
Ödev
Rapor Yazma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 39
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 41