MFKM112 Fotoğraf Uygulamlarıİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Fotoğrafçılık ve KameramanlıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MFKM112
Ders İsmi: Fotoğraf Uygulamları
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 7
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. ALPER ÇELİKEL
Dersi Veren(ler): Dr. BİLİNMİYOR BEKLER
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dersin amacı, Fotografik bir görüntünün oluşturulmasına olanak sağlayan değişkenlerin nasıl kontrol edildiğine ve aracın olanaklarının bir sonuç oluşturmak üzere nasıl kullanılacağına yönelik uygulama eğitimi verilmektedir.
Dersin İçeriği: Fotoğraf makinesinin mekanizmaları,
Doğru pozlamayı alternatiflendirme uygulamaları.
Net alan derinliği uygulamaları, Hareketin kaydedilmesi ile ilgili uygulamalar, Hareketin kaydedilmesi ile ilgili uygulamalar,n Beyaz ayarı uygulamaları

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Toplumsal yaşam içinde insanlığın farklı teknolojik dönemlerini açıklayabilir.
2) Beyaz ayarı, iso, diyafram, estantane seçeneklerini açıklayabilecek.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Sayısal fotoğraf teknolojisi ile geleneksel fotoğraf teknolojilerini karşılaştırabilir.
Alana Özgü Yetkinlik
1) Flaş türlerini ve kontrol sistemlerini açıklayabilir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) tanışma ve ders içerik ve izlencelerin tanıtımı Bir sonraki dersin konuların okunması ve incelenmesi.
2) Görüntü tarihine giriş • Mağara resimleri ve mağara resimlerinin özellikleri, yapılış amaçları. • Camera obscura’nın tanıtımı • Camera obscura’da görüntünün oluşum biçimi. • Camera obscuranın evrimi (lensler ve portatifleşmesi) fotoğrafın Tüm Öyküsü Yazar: Kolektif Çevirmen: Abbas Bozkurt Editör: Juliet Hacking Yayınevi : Hayalperest Yayınevi
3) Görüntü Teknolojileri Fotoğraf ve hareketli görüntü teknolojilerinin gündemini takip edebilir. Büyük format kameraların tanıtımı (Camera obscura ile ilişkisi) “Plaka” kullanılarak fotoğrafların oluşturulduğu dönemler. Asfalt kaplanan plakanın (ilk kalıcı fotoğraf olarak sayılan fotoğrafın) pozlanma süresi ve geliştirilme tekniği hakkında video izletimi. Daguerreotype görüntülerinin tanıtımı – ilk insan içeren fotoğraf Bir sonraki dersin konuların okunması ve incelenmesi.
4) Fotoğraf ve hareketli görüntünün toplumsal etkileri, Hareketli görüntünün temellerini atan Edward Muybridge’in tekniği, Etienne Jules Marey’in fotografik silahı, Fotoğrafın Kısa Tarihçesi Esnek film tabanının Eastman tarafından geliştirilmesi, Kodak firmasının geliştirdiği Kodak kameralar... Bir sonraki dersin konuların okunması ve açıklaması.
5) Fotoğraf ve hareketli görüntü teknolojilerinin gündemi... Siyah beyaz filmler... karanlık oda teknikleri ve kimyasallar... Agrandizör, geleneksel siyah beyaz baskı tekniği... Ansel Adams ve Zone System tekniği... Bir sonraki dersin konuların okunması ve açıklaması.
6) Sayısal fotoğraf teknolojisi ile geleneksel fotoğraf teknolojilerin... Oluşturulan ilk dijital imaj, kamera ve sensör ile kayıt edilen ilk görüntü.... CCD sensörlerinin çalışma prensibinin anlatılması, konu hakkında videoların izlenmesi... ir sonraki dersin konuların okunması ve açıklaması.
7) Güncel kameraların özelliklerinin tanıtılması ve öğrenciler ile geçmişteki fotoğraf kayıt teknikleri ile günümüzdeki kayıt teknikleri ve fotoğrafın yayınlanması ve tüketilmesi hakkında diyaloglar Bir sonraki dersin konuların okunması ve açıklaması.
8) ARA SINAV
9) • Fotoğrafın sosyolojik etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirebilir. • Pictorialism ve “düz fotoğrafçılık” tekniklerinin ve yaklaşımlarının anlatılması. • Endüstri devrimi ile ilişkileri... Bu iki akıma verilecek örnekler ve öğrencilerinin fikirlerinin dinlenmesi. Bir sonraki dersin konuların okunması ve incelenmesi.
10) Hareketli görünütünün tarihi Camera Obscura’nın çalışma prensipleri Fotoğrafta Kimyasal kullanım prensipleri. Camera Obscura lenslerin ve kimyasalların gelişimi, Giambattista Della Porta’nın Camera Obscura üzerinde yaptığı değişiklik ve projektör olarak kullanışı. Bir sonraki dersin konuların okunması ve açıklaması.
11) • Sayısal fotoğrafçılıkta kullanılan dosya formatları • fotoğraf makinelerinin netleme sistemleri ve pozlama seçenekleri • Flaş türleri ve kontrol sistemleri, RAW yönetimi kavramı • Sayısal fotoğraf makinelerinin donanım özellikleri • Sayısal fotoğraf makinelerinin verimli kullanımı için gerekli koşulları açıklayabilecektir Bir sonraki dersin konuların okunması ve açıklaması.
12) • Flaş türleri ve kontrol sistemleri • Sayısal fotoğrafçılıktaki çekim olanakları • Sayısal fotoğrafçılıktaki çekim sonrası olanakları Bir sonraki dersin konuların okunması ve açıklaması.
13) Proje öncesi çalışma
14) Hazırlanan projelerin teslimi Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: A'dan Z'ye Dijital Fotoğrafçılık-Yavuz Kerem Demirbaş-PUSULA YAYINCILIK VE İLETİŞİM -Yayın Tarihi 2012-04-04
Diğer Kaynaklar: Ders Notları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

3

2

4

Program Kazanımları
1) Fotoğrafçılık ve Kameramanlığın tarihsel gelişimi, genel ve özel özellikleri, teknikleri, yayın sistemleri, çağdaş örnekleri ve sanatçıları konusunda bilgi sahibidir.
2) Fotoğrafçılık ve kameramanlık alanlarında yasal düzenlemeleri bilir ve değişiklikleri takip eder.
3) Sosyal sorumluluk, etik değerler ve meslek ilkelerine sahiptir.
6) Fotoğrafçılık ve Kameramanlık alanında kullanılan elektronik cihazların yapı, çalışma prensibi ve temel bağıntılarını bilir
8) Fotoğraf uygulama teknikleri, baskı teknikleri malzemeleri konusunda bilgi sahibidir

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Fotoğrafçılık ve Kameramanlığın tarihsel gelişimi, genel ve özel özellikleri, teknikleri, yayın sistemleri, çağdaş örnekleri ve sanatçıları konusunda bilgi sahibidir. 1
2) Fotoğrafçılık ve kameramanlık alanlarında yasal düzenlemeleri bilir ve değişiklikleri takip eder. 1
3) Sosyal sorumluluk, etik değerler ve meslek ilkelerine sahiptir. 1
6) Fotoğrafçılık ve Kameramanlık alanında kullanılan elektronik cihazların yapı, çalışma prensibi ve temel bağıntılarını bilir 1
8) Fotoğraf uygulama teknikleri, baskı teknikleri malzemeleri konusunda bilgi sahibidir 1

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Uygulama 8 4 32
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 6 72
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 148