Dersin Amacı: |
Bu dersin amacı; psikolojinin her alt alanında karşılaşılan psikolojik test kavramının derinlemesine incelenmesi, içerik ve kullanımı, teknik ve kuramsal temelleri ve test geliştirmedeki geçerlilik ve güvenilirlik, standardizasyon, madde oluşturma, etik boyutlar gibi önemli konuların yanında günümüzde çok sık kullanılan ölçeklerin değerlendirilmesi, uygulanma amaçları ve kullanım alanlarının öğretilmesidir.
|
Dersin İçeriği: |
Bu dersin amacı; psikolojinin her alt alanında karşılaşılan psikolojik test kavramının derinlemesine incelenmesi, içerik ve kullanımı, teknik ve kuramsal temelleri ve test geliştirmedeki geçerlilik ve güvenilirlik, standardizasyon, madde oluşturma, etik boyutlar gibi önemli konuların yanında günümüzde çok sık kullanılan ölçeklerin değerlendirilmesi, uygulanma amaçları ve kullanım alanlarının öğretilmesidir.
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Psikolojik Ölçme ve Değerlendirme |
Bir sonraki ders için gerekli okumaları yapmak |
2) |
Psikolojik Değerlendirmede Tarihsel, Kültürel, Yasal ve Etik Faktörler |
|
3) |
Normlar ve Psikolojik Testler için Temel İstatistik |
Sonraki hafta için okuma |
3) |
Normlar ve Psikolojik Testler için Temel İstatistik |
Sonraki hafta için okuma |
4) |
Geçerlilik |
Gelecek ders için hazırlık |
5) |
Güvenirlilik |
Gelecek ders için hazırlık |
6) |
Test Geliştirme |
Sınav için okuma yapma |
7) |
6 hafta boyunca derste işlenen bütün konular |
Bir sonraki ders için gerekli okumaları yapmak |
8) |
Zekâ Kuramları ve Binet Ölçekleri |
Bir sonraki ders için okuma yapmak |
9) |
Weschler Ölçeği |
Bir sonraki ders için hazırlık yapmak |
10) |
Okul öncesi dönemde ölçme ve değerlendirme |
Bir sonraki ders için okumalar |
11) |
Okul döneminde ölçme ve değerlendirme (Eğitim Testleri) |
Bir sonraki ders için hazırlık |
12) |
Grup Testleri |
Bir sonraki ders için hazırlık |
13) |
Psikolojik Testlerde Yanlılık |
Sınav için Okumalar |
14) |
Final Sınavı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek |
|
2) |
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak |
|
3) |
Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek |
|
4) |
Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak |
|
5) |
Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek |
|
6) |
Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak |
|
7) |
Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
8) |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
9) |
Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
|