Dersin Amacı: |
Bu dersin amacı, insanın yaşadığı çevre içinde onunla etkileşimlerini incelemek, çevre ve onun yaşamdaki rolünü tanıtmak, fiziksel ve sosyal çevrenin insan psikolojisi üzerine etkisini incelemek, çevre psikolojisinin alanını, ana kavramlarını, kuramlarını ve yöntemini açıklamak, insanı çevreleyen fiziksel, kimyasal, biyolojik, sosyal çevrenin sağlık üzerine etkisini incelemek, insan hayatındaki önemini vurgulamak, çevreye duyarlılık hislerini kazandırmak, bütün bunların psikoloji ile ilişkilerini kurmaktır. |
Dersin İçeriği: |
Bu dersin amacı, insanın yaşadığı çevre içinde onunla etkileşimlerini incelemek, çevre ve onun yaşamdaki rolünü tanıtmak, fiziksel ve sosyal çevrenin insan psikolojisi üzerine etkisini incelemek, çevre psikolojisinin alanını, ana kavramlarını, kuramlarını ve yöntemini açıklamak, insanı çevreleyen fiziksel, kimyasal, biyolojik, sosyal çevrenin sağlık üzerine etkisini incelemek, insan hayatındaki önemini vurgulamak, çevreye duyarlılık hislerini kazandırmak, bütün bunların psikoloji ile ilişkilerini kurmaktır. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
• Çevre psikolojisi açısından insan-mekan ilişkileri
• Çevre psikolojisinin temel ilkeleri
|
- |
2) |
• Çevre psikolojisinin tarihsel gelişimi |
Gerekli materyalleri okuma |
3) |
• Çevrenin algılanması ve temsili |
Gerekli materyalleri okuma |
4) |
• İnsanı çevreleyen fiziksel, kimyasal, biyolojik çevre |
Gerekli materyalleri okuma |
5) |
• Gürültü |
Gerekli materyalleri okuma |
6) |
• Hava kirliliği |
Gerekli materyalleri okuma |
7) |
• Stres |
Gerekli materyalleri okuma |
8) |
• Sosyal çevre |
Gerekli materyalleri okuma |
9) |
• Çevre ve kişilik |
Gerekli materyalleri okuma |
10) |
• Mahremiyet, kuramları, etkenleri |
Gerekli materyalleri okuma |
11) |
• Kişisel mekan ve alansallık |
Gerekli materyalleri okuma |
12) |
• Ev ve yerleşim çevreleri |
Gerekli materyalleri okuma |
13) |
• Yere bağlılık ve yer kimliği |
Gerekli materyalleri okuma |
14) |
• Çevre tasarım süreci |
Gerekli materyalleri okuma |
15) |
Final Sınavı |
- |
Ders Notları / Kitaplar: |
• Melek Göregenli “Çevre psikolojisi” Bilgi iletişim grubu yayıncılık 2010
• Göregenli, M. (2005). Çevre Psikolojisinde temel konular. İzmir, Ege Üniversitesi basımevi, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları No:130.
• Kağıtçıbaşı, Ç.(2001). Yeni İnsan ve insanlar, Sosyal Psikolojiye Giriş. Evrim Yayınevi, Sosyal Psikoloji dizisi:1, İst.Yayınları, No:48.
• Kışlalıoğlu, M. ve Berkes, F. (1999). Çevre ve Ekoloji. İstanbul: Remzi Kitapevi.
• Nihat Şişi (1999) “Ekoloji” Ankara Gazi kitapevi
|
Diğer Kaynaklar: |
• Melek Göregenli “Çevre psikolojisi” Bilgi iletişim grubu yayıncılık 2010
• Göregenli, M. (2005). Çevre Psikolojisinde temel konular. İzmir, Ege Üniversitesi basımevi, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları No:130.
• Kağıtçıbaşı, Ç.(2001). Yeni İnsan ve insanlar, Sosyal Psikolojiye Giriş. Evrim Yayınevi, Sosyal Psikoloji dizisi:1, İst.Yayınları, No:48.
• Kışlalıoğlu, M. ve Berkes, F. (1999). Çevre ve Ekoloji. İstanbul: Remzi Kitapevi.
• Nihat Şişi (1999) “Ekoloji” Ankara Gazi kitapevi
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek |
|
2) |
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak |
|
3) |
Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek |
|
4) |
Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak |
|
5) |
Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek |
|
6) |
Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak |
|
7) |
Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
8) |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
9) |
Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
|