TGT110 Radyolojik Anatomiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar RadyoterapiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Radyoterapi
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: TGT110
Ders İsmi: Radyolojik Anatomi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü:
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi LÜTFİ İHSAN KURU
Dersi Veren(ler):


Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı radyolojik terimleri açıklamaktır. Kemikler ve eklemler tanımlanmıştır. Baş radyografisi, vücut radyografisi ve ekstremite radyografisinin anatomik yapılarını kaydeder. Akciğer ve solunum yollarının anatomisi açıklanmaktadır. Sistem ve perito anatomileri tanımlanmıştır. Kalp, arter ve damar anatomisini öğrenir. Omurilik tanımlanır. Sindirim sistemi anatomisi açıklanır.
Dersin İçeriği: • Anatomik terimleri tanımlama
• Sistemlerin anatomik radyografisini tanımlar
• Doku ve organların Radyolojik anatomik özelliklerini tanımlar
• Radyografi görüntülemede lezyonları ve morbiditeyi açıklamak.
• Patolojik lezyonları açıklar

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Ortaöğretim düzeyinde kazanılan bilgilere bağlı olarak güncel bilgiler, uygulama gereçleri ve diğer kaynakları içeren ders kitaplarının desteklediği teorik ve pratik bilgileri edinir.
2) Tıbbi görüntüleme I dersinin sonunda öğrenciler, • Radyolojik görüntüleme yöntemlerinin herbirinin farklı ve özel uygulama alanlarını seçebilir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Alanında edindiği temel düzeyde teorik ve pratik bilgileri yükseköğretim seviyesinin aynı alanında veya aynı düzeyde bir alanda kullanma becerisini kazanma. - Alanında edindiği temel düzeyde bilgi ve uygulamaları kullanarak verileri yorumlamak, değerlendirmek, problem tanımlamak, analiz yapmak, ispat temelli çözümler üretmek.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1) Alanında edindiği temel bilgi ve becerilere dayalı fikirleri yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarın. - Alandaki sorunlara ilişkin fikir ve çözüm önerilerini profesyonel ve profesyonel olmayanlarla paylaşın. - Alandaki gelişmeleri izlemek ve en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde bir yabancı dil kullanarak meslektaşlarınızla iletişim kurmak. - En az düzeyde Avrupa Bilgisayar Ehliyeti Temel Seviye yazılım bilgisine sahip bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanın.
Öğrenme Yetkinliği
1) Alanında bağımsız olarak temel düzeyde çalışmalar yapmak. - Alandaki uygulamalarda karşılaşılan beklenmedik karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alın. - Bir proje içinde astların gelişimine yönelik faaliyetlerde bulunmak.
2) • Tanı ve tedavi alanında kullanılan cihazların etkin kullanımı için gerekli tıbbi ve teknikterminolojiyi bilir. • Tanı ve tedavi alanında kullanılan cihazların etkin kullanımı için gerekli radyolojik anatomiyi bilir • Tanı ve tedavi alanında kullanılan cihazlara bağlı riskleri bilir ve gerekli önlemleri alır. • Görüntüleme cihazlarının hastaya uygun parametrelerini hekim gözetiminde ayarlar • Tanı ve tedavi hizmeti alan bireylerin kişisel haklarına saygılı olacak şekilde hizmet almasını sağlayacak ortamı hazırlar. • Radyolojik görüntülerin oluşturulması sürecindeki fizyolojik,fiziksel ve kimyasal etkileşimleri ve mekanizmaları bilir.
Alana Özgü Yetkinlik
1) • Radyoloji ve nükleer tıp ünitesinde kullanılan cihazları hekim kontrolü altında tanı ve tedavi amacıyla kullanma becerisine sahip olur. • Radyasyona bağlı oluşabilecek zararları ve korunma yöntemlerini bilir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Bu dersin amacı radyolojik terimleri açıklamaktır. Kemikler ve eklemler tanımlanmıştır. Baş radyografisi, vücut radyografisi ve ekstremite radyografisinin anatomik yapılarını kaydeder. Akciğer ve solunum yollarının anatomisi açıklanmaktadır. Sistem ve perito anatomileri tanımlanmıştır. Kalp, arter ve damar anatomisini öğrenir. Omurilik tanımlanır. Sindirim sistemi anatomisi açıklanır. PowerPoint Radiologic Anatomy presentation Basic Radiology Techniques Tamer Kaya Nobel Tıp Kitabevi – 2013 ISBN – 9789754209457 Bontrager Radiographic Positioning and Techniques Aynuran Demir Orhan Nobel Tıp Kitabevi – 2010 ISBN – 9789754207897 Radiology Ercan Tuncel Nobel Tıp Kitabevi – 2011 ISBN – 9789754208627 TıpTeknikerlerine Yönelik Temel Radyolojik Kavramlar İhsan Kuru Güneş Tıp Kitabevleri-2016 ISBN-978-975-277-630-2 TıpTeknikerlerine Yönelik Temel Radyolojik Kavramlar güncel genişletilmiş ikinci baskı İhsan Kuru Güneş Tıp Kitabevleri-2019 ISBN-978-975-277-743-9
1)
2) Vücut Eklemlerini t ve vücut düzlemlerini tanıma Recognizing body joints t and body planes Basic Radiology Techniques Tamer Kaya Nobel Tıp Kitabevi – 2013 ISBN – 9789754209457 Bontrager Radiographic Positioning and Techniques Aynuran Demir Orhan Nobel Tıp Kitabevi – 2010 ISBN – 9789754207897 Radiology Ercan Tuncel Nobel Tıp Kitabevi – 2011 ISBN – 9789754208627 TıpTeknikerlerine Yönelik Temel Radyolojik Kavramlar İhsan Kuru Güneş Tıp Kitabevleri-2016 ISBN-978-975-277-630-2 TıpTeknikerlerine Yönelik Temel Radyolojik Kavramlar güncel genişletilmiş ikinci baskı İhsan Kuru Güneş Tıp Kitabevleri-2019 ISBN-978-975-277-743-9 Radyolojik Anatomi Powerpoint Sunusu
3) Başlıca kranyal kemikler ve radyolojik anatomik özellikleri Radyolojik Anatomi Powerpoint Sunusu
4) Temel Beyin anatomisi ve Vasküler yapıları ( Willis Poligonunu Oluşturan Damarlar ) Radyolojik Anatomi Powerpoint Sunusu
5) Toraks ve akciğerlerin radyolojik anatomisi Radyolojik Anatomi Powerpoint Sunusu
6) Mediaten lokalizasyonu ve mediastende görülen oluşumlar Radyolojik Anatomi Powerpoint Sunusu
7) Gastrointestinal system localizations and functions Power Point Sunusu
8) Vize Sınavı Soru materyali
9) Böbrek lokalizasyonları, Psoas adeleleri, Renel arterler ve renal hypertansiyon TıpTeknikerlerine Yönelik Temel Radyolojik Kavramlar güncel genişletilmiş ikinci baskı İhsan Kuru Güneş Tıp Kitabevleri-2019 ISBN-978-975-277-743-9 Radyolojik Anatomi Powerpoint Sunusu
10) Vertebra büyüme merkezlerini öğrenme ve bunların hastalıklarını tanıma, disk herniasyonlarını sınıflama ve MRG de görüntülerini öğrenme Radyolojik Anatomi Powerpoint Presantation
11) Üste ekstremite kasları ve arterleri Radyolojik Anatomi Powerpoint Sunusu
12) Alt Ekstremite kasları ve Arterleri Radyolojik Anatomi Powerpoint Sunusu
13) Diz eklemini oluşturan kemik yapıları ve çapraz bağları tanıma PowerPoint Radiologic Anatomy sunusu
14) Aortun Bölümleri ve aorttan çıkan öneml organ damarları Radyolojik Anatomi Powerpoint Sunusu
15) Final sınavı Soru materyali

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Radyolojik Anatomi Pover Point Sunumu
Dr. İhsan Kuru

Radiological Anatomy
Palme Yayıncılık, Edward C. Weber
ISBN: 9786053550600
Diğer Kaynaklar: Radyolojik Anatomi Pover Point Sunumu
Dr. İhsan Kuru

Radiological Anatomy
Palme Yayıncılık, Edward C. Weber
ISBN: 9786053550600

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları
1) Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak sağlık alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
2) Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma.
3) Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
4) Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme.
5) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.
6) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.
7) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
8) Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme.
9) Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme.
10) Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma.
11) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma.
12) Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
13) Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
14) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
15) Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak sağlık alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. 4
2) Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma. 4
3) Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. 4
4) Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme. 4
5) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. 4
6) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. 4
7) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. 4
8) Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. 4
9) Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme. 4
10) Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma. 4
11) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. 4
12) Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. 4
13) Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. 4
14) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. 4
15) Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 15 3 45
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 3 45
Ödevler 5 5 25
Küçük Sınavlar 5 5 25
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 142