TUR110 Genel Turizmİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Turizm ve Otel İşletmeciliğiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: TUR110
Ders İsmi: Genel Turizm
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. YASEMİN KOÇAK
Dersi Veren(ler): Dr. BİLİNMİYOR BEKLER
Öğr.Gör. EMRE TUNÇ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders öğrencilere turizm ve otelcilik hakkında bilgi verir. Bu ders, öğrencileri Turizm Sektörüne ara eleman olarak yetiştirilecek biçimde tasarlanmıştır. Turizm olaylarının analizi, karşılaştırmalı çevresel faktörler, vaka analizleri, küresel turizm stratejileri, yapılandırılması ve uygulamaya konulması ele alınır.
Dersin İçeriği: Turizm endüstrisinin faaliyet alanı ve kapsamını anlatmayı sağlarken, restoranlar, oteller, eğlence merkezleri, ve diğer birçok turizm işletmesinde kullanılabilen otelciliğin temel konuları, işletmenin tanımı ve kariyer fırsatları gibi konuları da içerir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Turizme genel girişin öğrenilmesi
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Genel Turizm hakkında bilgi Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
2) Turizm hakkında genel bilgi Dünyada Turizm Kavramı Türkiye’de Turizm Kavramı Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
3) • Turist ve Turizm Tanımları • Turizmin tarihsel Gelişimi Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
4) • Turizmin Tarihsel Gelişimi Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
5) • Turizm Kuruluşları • Turizmin Sektör Tanımları • Arz ve Talep Kavramları • Turizmde arz ve talep Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
6) • Turizm Ürünü Nedir? • Turizm ürünlerinin özellikleri • Turizm Ürünlerinin Karakteristik Özellikleri Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
7) • Turizmde Etik Konusunun incelenmesi Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
8) • Genel Turizm hakkında bilgi, Turist ve Turizm Tanımları • Turizmin tarihsel Gelişimi • Turizm Kuruluşları • Turizmin Sektör Tanımları • Arz ve Talep Kavramları • Turizmde arz ve talep • Turizm Ürünü Nedir? • Turizm ürünlerinin özellikleri • Turizm Ürünlerinin Karakteristik Özellikleri • Turizmde Etik Konusunun incelenmesi Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
9) • Turizm Kuruluşları • Seyahat Sistemleri • Dünyadaki konaklama tipleri Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
10) • Turizm ile diğer disiplinler arası bağlantılar • Uluslararası Organizasyon yapısı • TURSAB raporlarının Genel Turizm ile ilgili olanlarının incelenmesi Konunun tekrar gözden geçirilmesi ve çalışılması Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
11) • Yiyecek İçecek İşletmeleri sistemi nedir. • Dünyadaki örnekleri ile kıyaslanması • TURSAB’ın konu ile ilgili raporunun gözden geçirilmesi Konunun tekrar gözden geçirilmesi ve çalışılması Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
12) • Türkiyedeki Seyahat Acenteleri Tipleri Konunun tekrar gözden geçirilmesi ve çalışılması Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
13) • Türkiyedeki Seyahat Acenteleri Tipleri • Turizm ile ilgili çeşitli terim ve kısaltmalar Konunun tekrar gözden geçirilmesi ve çalışılması Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
14) • Türkiyedeki Seyahat Acenteleri Tipleri • Turizm ile ilgili çeşitli terim ve kısaltmalar Konunun tekrar gözden geçirilmesi ve çalışılması Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0
15) • Turizm Kuruluşları • Seyahat Sistemleri • Dünyadaki konaklama tipleri, • Turizm ile diğer disiplinler arası bağlantılar • Uluslararası Organizasyon yapısı • TURSAB raporlarının Genel Turizm ile ilgili olanlarının incelenmesi. • Türkiyedeki Seyahat Acenteleri Tipleri • Turizm ile ilgili çeşitli terim ve kısaltmalar Genel Turizm 5nd ed N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak ©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım ISBN-975-8326-30-9 MYO İçin Genel Turizm 1nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım ISBN-978-605-395-398-2 Turizmde Etik 3nd ed Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar ©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz ISBN-978-975-8969-76-0

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Genel Turizm 5nd ed
N. Kozak, M. A.Kozak, M. Kozak
©2001 Detay Yayıncılık | Published: 2010 Kasım
ISBN-975-8326-30-9

MYO İçin Genel Turizm 1nd ed
Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar
©2010 Nobel Yayın | Published: 2010 Kasım
ISBN-978-605-395-398-2

Turizmde Etik 3nd ed
Yrd.Doç:Dr.Atila Hazar
©2010 Nobel Yayın | Published: 2012 Temmuz
ISBN-978-975-8969-76-0

Diğer Kaynaklar: Hocanın slaytları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

Program Kazanımları
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek 5
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak 5
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek 4
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak 4
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek 5
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak 5
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek 5
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek 5
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 16 48
Sınıf Dışı Ders Çalışması 16 112
Ara Sınavlar 1 12
Final 1 15
Toplam İş Yükü 187