BDY553 Beslenme Antropolojisiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BDY553
Ders İsmi: Beslenme Antropolojisi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 8
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL
Dr.Öğr.Üyesi FUNDA ŞENSOY
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Geçmişten günümüze kadar geçen süreçte beslenme tarihini ve beslenme kültüründe gelişen değişimleri incelemek.
Dersin İçeriği: İlk insanlardan günümüze kişilerin Beslenme örüntülerinin temel özellikleri, tarih öncesi ve tarih sonrasi dönemlerde beslenmede olusan degisimler, besin seçimini etkileyen faktörler, ülkeler arası beslenme uygulama farkliliklari, yemek aliskanliklarinda degisimi etkileyen faktörler, Amerika, Avrupa, Uzak Dogu Ulkeleri, Afrika Ulkeleri beslenme uygulamalari ve temel özellikleri ile Turk Mutfagi temel özellikleri ve etkilendigi mutfaklar.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Geçmiş medeniyetlerin beslenme kültürünü kavrar.
2) Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler dönemi beslenme kültürünü öğrenir ve günümüzle bağlantısını irdeler.
3) Türk mutfak kültürünün önemi ve değerinin farkına varır.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Cumhuriyet dönemi ve günümüz mutfak kültürünün özelliklerini sıralar.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Osmanlı mutfağının özelliklerini kavrar.Türk Mutfağının tarihsel gelişimini ve genel özelliklerini öğrenir ve günümüzle bağlantısını irdeler.
Alana Özgü Yetkinlik
1) Türk Mutfağının genel özelliklerini ve değişimine neden olan faktörleri öğrenir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme Antropolojisine Giriş Ders slaytları
2) Toplumların beslenme kültürünü etkileyen faktörler ve sonuçları Ders slaytları
3) Paleolitik Dönemde Beslenme Kültürü Ders slaytlar
4) Neolitik Dönemde Beslenme Kültürü Ders slaytları
5) Antik Çağda Beslenme Kültürü Ders slaytları
6) Hititlerde Beslenme Kültürü Ders slaytarı
7) Ara sınav Ara sınav
8) Dinler ve Beslenme Kültürü Ders slaytları
9) Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi (Orta Asya, Selçuklu, Osmanlı Dönemi) Ders slaytları
10) Cumhuriyet Dönemi ve Günümüz Mutfak Kültürü ve Yöresel Farklılıklar Ders slaytları
11) Türk Mutfağında Sofra Düzeni ve Servisi, Ziyafet ve özel Gün Sofraları Ders slaytları
12) Türk Mutfağının Genel Özellikleri, Beslenme ve Sağlık Yönünden Özellikleri Ders slaytları
13) Türk Mutfağında Kullanılan Tatlandırıcılar ve Türk Mutfağında Yabani Otlar Ders slaytları
14) Final sınavı Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim elemanı tarafından sağlanan ders notları. / Notes, provided by lecturer.
Diğer Kaynaklar: Merdol Kutluay, Türkan. (2015). Beslenme Antropolojisi I Hatiboğlu Yayınları, Ankara. Belge, Murat. (2010). Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul, Uhri, Ahmet. Boğaz derdi: arkeolojik, arkeobotanik, tarihsel ve etimolojik veriler ışığında tarım ve beslenmenin kültür tarihi, Ege Yayınları.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

6

3

4

5

Program Kazanımları
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir.
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. 3
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. 2
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. 3
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. 4
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Sunum 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 2 14 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 10 140
Sunum / Seminer 1 20 20
Ödevler 1 10 10
Ara Sınavlar 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 228