Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezli) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | BDY557 | ||||||||
Ders İsmi: | Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi KÜBRA DERYA İPEK | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyonu, yönetici diyetisyenin görev ve sorumlulukları ile yönetici diyetisyenin sahip olması gereken yönetimsel fonksiyonların öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyon ilkeleri, yöneticinin özellikleri, yönetim kuram ve fonksiyonları, toplu beslenme yöneticilerinin sorunları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Toplu beslenme sistemlerinde yönetimin İlkeleri | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
2) | Toplu beslenme sistemlerinde yönetimin fonksiyonları | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
3) | Toplam kalite yönetimi | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
4) | Stratejik yönetim ve uygulamaları | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
5) | TBS'de Stratejik yönetim modeli uygulama çalışması | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
6) | Toplu beslenme sistemlerinde organizasyonların yapısı, yönetici diyetisyenlik | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
7) | vize sınavı | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
8) | Ürün ve tüketicinin tanımlanması | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
9) | Yiyecek akış şeması ve üretim | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
10) | Organizasyon şemaları | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
11) | İş tanımları | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
12) | Liderlik, eğitim ve motivasyon | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
13) | İnsan kaynakları yönetimi | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
14) | Finansal kaynakların yönetimi, bütçe plan ve analizi | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
15) | Final sınavı | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notlarından ilgili konunun okunması |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notları ve sunumlar. |
Diğer Kaynaklar: | Spears, Marion, Gregoire, Mary . Foodservice Organizations: A Managerial and Systems Approach, 5th Edition; Prentice Hall Publishing Co, 2003. 2. Colleer M, Sussams C, Principles of Catering, Richard Clay Ltd., Bungay, 1990. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | ||||
2) Mezuniyet süresince/sonrasında kurum içi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılır. | ||||
3) Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir | ||||
4) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | ||||
5) Alanındaki duygu düşünce ve projelerini etkili bir şekilde aktarabilir |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | 4 |
2) | Mezuniyet süresince/sonrasında kurum içi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılır. | 5 |
3) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir | 5 |
4) | Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | 4 |
5) | Alanındaki duygu düşünce ve projelerini etkili bir şekilde aktarabilir | 5 |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Okuma | |
Rapor Yazma | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Bireysel Proje | |
Sunum | |
Raporlama | |
Bilgisayar Destekli Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer | 1 | 3 | 3 |
Ödevler | 1 | 15 | 15 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 176 |