BDY559 Enteral Parenteral Beslenmeİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BDY559
Ders İsmi: Enteral Parenteral Beslenme
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 8
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi KÜBRA DERYA İPEK
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. Nihal Zekiye ERDEM
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Oral beslenme alamayan hastaların nütrisyonel gereksinimlerinin besin destekleriyle karşılanmasını öğrenecek,
2) Enteral veya parenteral beslenen hastaların enerji ve besin ögeleri hesaplayarak uygun ürünü seçip hastaların beslenme programlarını ayarlayabilecektir.
Dersin İçeriği: Enteral parenteral beslenmenin önemi, verilme şekli, yöntemleri, komplikasyonları, avantajları, Ürünleri, Hastalarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi ve kullanılan yöntemler

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Enteral ve parenteral beslenme kavramlarını tanımlar ve bunu okul ortamında uygular.
2) Enteral- parenteral beslenme alanında temel düzeyde alanı tanımlar, bilgiyi çözümler ve yapılandırır.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) İhtiyaçları doğrultusunda yaşam boyu öğrenme yeteneği kazanır.
Alana Özgü Yetkinlik
1) enteral-parenteral beslenme alanında uygulamalarda bulunur.
2) ileri düzey besin destek sistemleri uygulama öğrenimi
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Hastaların beslenme durumlarının değerlendirilmesi -
2) Malnütrisyonun tanımı, tanımlanmasında kullanılan yöntemler -
3) Enteral-parenteral beslenme, genel ilkeler -
4) EN ve TPN endikasyonları, komplikasyonları -
5) Beslenme ürünleri -
6) Ürünlerin içerikleri, özellikleri -
7) ara sınav -
8) enerji ve besin ögeleri gereksinimleri -
9) Evde enteral-parenteral beslenme -
10) Vaka tartışması -
11) Vaka tartışması -
12) Proje sunum -
13) Proje sunum -
14) Proje sunum -

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: dersin ilgili literatür doğrultusunda hazırlanmış notları
Diğer Kaynaklar: Erdem NZ,Gümüşel N. Nütrisyonda Güncel Konular,Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, Ankara.
Başoğlu S., Karaağaoğlu N., Erbaş N., Ünlü A. Enteral-Parenteral Beslenme. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, Ankara, 1996.
Moral A.R. Klinik Nutrisyon. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ayın Kitabı ; 84, 1997
Coşkun T., Yurdakök M., Özalp İ. Çocuklarda Enteral ve Parenteral Beslenme. Sinem Ofset, Ankara, 1997.
ASPEN, ESPEN, KEPAN Guidelineları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

5

4

Program Kazanımları
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir.
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. 5
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. 5
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. 4
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. 4
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Okuma
Ödev
Proje Hazırlama
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Bireysel Proje
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 20
Final 1 % 50
Rapor Teslimi 1 % 30
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 10 140
Sunum / Seminer 1 1 1
Ödevler 7 10 70
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 254