BDY560 Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen ve Sanitasyonİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BDY560
Ders İsmi: Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen ve Sanitasyon
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 8
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi KÜBRA DERYA İPEK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Besin mikrobiyolojisi prensiplerinin, önemli besin kaynaklı hastalıklar ve bu hastalıklarla diğer mikrobiyolojik problemlerin engellenmesi için uygulanması gereken yöntemlerin ve HACCP/ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi gereklerinin uygulamasının öğretilmesi amaçlanmaktadır
Dersin İçeriği: Besin mikrobiyolojisi, besin kontaminasyonu, besin zehirlenmeleri ve önlenmesi, kişisel sanitasyon, besin, mutfak ve araç-gereç sanitasyonunu sağlama ilkeleri, Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri (HACCP), ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) HACCP sistemi doğrultusunda yiyecek akış şeması oluşturur ve risk değerlendirmesi yapar
2) ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi doğrultusunda çiftlikten çatala besin güvenliği değerlendirmesi yapar
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Toplu beslenme sistemlerinde oluşabilecek hijyenik riskleri belirleyebilir
2) Besin zehirlenmesi ve besin kaynaklı hastalıkları önleyici uygulamaları bilir ve uygular
3) Toplu beslenme sistemlerinde besin hijyeni, araç gereç hijyeni ve personel hijyenini sağlayıcı çalışmalar gerçekleştirir
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Besin mikrobiyolojisine genel bakış-I Ders notlarından ilgili bölümün okunması
2) Besin mikrobiyolojisine genel bakış-II Ders notlarından ilgili bölümün okunması
3) Dünya çapında besin zehirlenmeleri ve besin kaynaklı hastalıklar-I Ders notlarından ilgili bölümün okunması
4) Dünya çapında besin zehirlenmeleri ve besin kaynaklı hastalıklar-II Ders notlarından ilgili bölümün okunması
5) Toplu Beslenme Sistemlerinde hijyen ve sanitasyon Ders notlarından ilgili bölümün okunması
6) Besin hijyeni Ders notlarından ilgili bölümün okunması
7) Vize sınavı Ders notlarından ilgili bölümün okunması
8) Personel hijyeni Ders notlarından ilgili bölümün okunması
9) Araç-gereç hijyeni Ders notlarından ilgili bölümün okunması
10) Toplu Beslenme Sistemlerinde HACCP sistemi-I Ders notlarından ilgili bölümün okunması
11) Toplu Beslenme Sistemlerinde HACCP sistemi-II Ders notlarından ilgili bölümün okunması
12) Toplu Beslenme Sistemlerinde HACCP sistemi-III Ders notlarından ilgili bölümün okunması
13) Toplu Beslenme Sistemlerinde ISO 22000 sistemi-I Ders notlarından ilgili bölümün okunması
14) Toplu Beslenme Sistemlerinde ISO 22000 sistemi-II Ders notlarından ilgili bölümün okunması
15) Final sınavı Ders notlarından ilgili bölümün okunması

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notları ve sunumlar
Diğer Kaynaklar: 1-Marriott N G, Essentials of Food Sanitation International Thomson Publishing, Chapman&Hall, USA ,1997.
2-Merdol T K, Beyhan Y, Ciğerim N, Sağlam F, vd. Sanitasyon/Hijyen Eğitimi Rehberi, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara ,2003.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir.
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. 4
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. 4
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. 4
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 4
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. 4
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Okuma
Ödev
Rapor Yazma
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Bireysel Proje
Sunum
Raporlama
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 4 56
Sunum / Seminer 1 5 5
Ödevler 1 20 20
Ara Sınavlar 1 15 15
Final 1 30 30
Toplam İş Yükü 168