Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | BDY560 | ||||||||
Ders İsmi: | Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen ve Sanitasyon | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi KÜBRA DERYA İPEK | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Besin mikrobiyolojisi prensiplerinin, önemli besin kaynaklı hastalıklar ve bu hastalıklarla diğer mikrobiyolojik problemlerin engellenmesi için uygulanması gereken yöntemlerin ve HACCP/ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi gereklerinin uygulamasının öğretilmesi amaçlanmaktadır |
Dersin İçeriği: | Besin mikrobiyolojisi, besin kontaminasyonu, besin zehirlenmeleri ve önlenmesi, kişisel sanitasyon, besin, mutfak ve araç-gereç sanitasyonunu sağlama ilkeleri, Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri (HACCP), ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Besin mikrobiyolojisine genel bakış-I | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
2) | Besin mikrobiyolojisine genel bakış-II | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
3) | Dünya çapında besin zehirlenmeleri ve besin kaynaklı hastalıklar-I | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
4) | Dünya çapında besin zehirlenmeleri ve besin kaynaklı hastalıklar-II | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
5) | Toplu Beslenme Sistemlerinde hijyen ve sanitasyon | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
6) | Besin hijyeni | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
7) | Vize sınavı | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
8) | Personel hijyeni | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
9) | Araç-gereç hijyeni | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
10) | Toplu Beslenme Sistemlerinde HACCP sistemi-I | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
11) | Toplu Beslenme Sistemlerinde HACCP sistemi-II | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
12) | Toplu Beslenme Sistemlerinde HACCP sistemi-III | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
13) | Toplu Beslenme Sistemlerinde ISO 22000 sistemi-I | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
14) | Toplu Beslenme Sistemlerinde ISO 22000 sistemi-II | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
15) | Final sınavı | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notları ve sunumlar |
Diğer Kaynaklar: | 1-Marriott N G, Essentials of Food Sanitation International Thomson Publishing, Chapman&Hall, USA ,1997. 2-Merdol T K, Beyhan Y, Ciğerim N, Sağlam F, vd. Sanitasyon/Hijyen Eğitimi Rehberi, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara ,2003. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | |||||
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. | |||||
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. | |||||
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |||||
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. | |||||
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | 4 |
2) | Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. | 4 |
3) | Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. | 4 |
4) | Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 4 |
5) | Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. | 4 |
6) | Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | 4 |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Okuma | |
Ödev | |
Rapor Yazma | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Bireysel Proje | |
Sunum | |
Raporlama | |
Bilgisayar Destekli Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer | 1 | 5 | 5 |
Ödevler | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınavlar | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 168 |