BDY569 Kanser ve Beslenmeİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BDY569
Ders İsmi: Kanser ve Beslenme
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 8
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi KÜBRA DERYA İPEK
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. DİLŞAT BAŞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Kanserin oluşumu ve patogenezi, beslenmenin kanserden korunmadaki etkinliği, uygulanan çeşitli tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin beslenme programlarıyla nasıl hafifleteceği konularında bilgi sahibi olmak
Dersin İçeriği: Yeterli ve dengeli beslenme kavramı, besin grupları, kanser patogenezi ve çeşitleri, ulusal ve uluslararası kanser istatistikleri, kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi, farklı kanser türlerinde beslenme tedavisi, kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi ve biyokimyasal değerlendirmeler, kanserde enteral-parenteral beslenme desteği önemi, kanser kaşeksisi

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Kanseri tanımlayabilmek, kanser oluşum mekanizmalarını bilmek
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) bilimsel yayınlarla konuyu pekiştirmek
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Kanserli hastanın beslenme durumunu değerlendirebilmek
2) Kanser hastalarının aldığı tedaviye yönelik beslenme desteği planlayabilmek.
3) 2. Beslenmenin kansere ve kanserden korunmaya etkisini değerlendirebilmesi.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Kanserin tanımlanması, Türkiye ve dünyada kanser prevalansı -
2) Karsinogenezde genetik ve çevresel faktörler -
3) Kanser ve makronutrientler -
4) Kanser ve makronutrientler -
5) Kanser ve mikronutrientler -
6) Kanser ve mikronutrientler -
7) sınav -
8) Kanserin önlenmesinde biyoaktif diyet bileşenleri -
9) Onkolojide beslenme durumunun değerlendirilmesi -
10) Onkoloji hastalarında beslenme desteği -
11) Bilimsel yayın tartışması -
12) Bilimsel yayın tartışması -
13) sunumlar -
14) Sunumlar -

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Dersin sorumlusunun ilgili literatür ile hazırlamış olduğu notlar
Diğer Kaynaklar: Ateş Özcan B., Baysal A. Kanserden korunma ve kanserde beslenme tedavisi. In: M.Emel Alphan editors. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 5. Baskı, Hatipoğlu Yayınları; 2019. p: 567-603.
Shaw C, Nutrition and Cancer, Wiley, First edition, 2010.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir.
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir.
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 7 % 10
Sunum 1 % 30
Final 1 % 50
Rapor Teslimi 1 % 5
Yazma Ödev Dosyası 1 % 5
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 7 98
Sunum / Seminer 1 1 1
Ödevler 7 5 35
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 177