Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | BDY569 | ||||||||
Ders İsmi: | Kanser ve Beslenme | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi KÜBRA DERYA İPEK | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. DİLŞAT BAŞ |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Kanserin oluşumu ve patogenezi, beslenmenin kanserden korunmadaki etkinliği, uygulanan çeşitli tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin beslenme programlarıyla nasıl hafifleteceği konularında bilgi sahibi olmak |
Dersin İçeriği: | Yeterli ve dengeli beslenme kavramı, besin grupları, kanser patogenezi ve çeşitleri, ulusal ve uluslararası kanser istatistikleri, kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi, farklı kanser türlerinde beslenme tedavisi, kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi ve biyokimyasal değerlendirmeler, kanserde enteral-parenteral beslenme desteği önemi, kanser kaşeksisi |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Kanserin tanımlanması, Türkiye ve dünyada kanser prevalansı | - |
2) | Karsinogenezde genetik ve çevresel faktörler | - |
3) | Kanser ve makronutrientler | - |
4) | Kanser ve makronutrientler | - |
5) | Kanser ve mikronutrientler | - |
6) | Kanser ve mikronutrientler | - |
7) | sınav | - |
8) | Kanserin önlenmesinde biyoaktif diyet bileşenleri | - |
9) | Onkolojide beslenme durumunun değerlendirilmesi | - |
10) | Onkoloji hastalarında beslenme desteği | - |
11) | Bilimsel yayın tartışması | - |
12) | Bilimsel yayın tartışması | - |
13) | sunumlar | - |
14) | Sunumlar | - |
Ders Notları / Kitaplar: | Dersin sorumlusunun ilgili literatür ile hazırlamış olduğu notlar |
Diğer Kaynaklar: | Ateş Özcan B., Baysal A. Kanserden korunma ve kanserde beslenme tedavisi. In: M.Emel Alphan editors. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 5. Baskı, Hatipoğlu Yayınları; 2019. p: 567-603. Shaw C, Nutrition and Cancer, Wiley, First edition, 2010. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | |||||
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. | |||||
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. | |||||
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |||||
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. | |||||
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | |
2) | Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. | |
3) | Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. | |
4) | Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
5) | Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. | |
6) | Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Ödev |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 7 | % 10 |
Sunum | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Rapor Teslimi | 1 | % 5 |
Yazma Ödev Dosyası | 1 | % 5 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 7 | 98 |
Sunum / Seminer | 1 | 1 | 1 |
Ödevler | 7 | 5 | 35 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 177 |