Beslenme ve Diyetetik (DR) (Yüksek Lisans Dereceli) | |||||
Doktora | TYYÇ: 8. Düzey | QF-EHEA: 3. Düzey | EQF-LLL: 8. Düzey |
Ders Kodu: | BDY605 | ||||||||
Ders İsmi: | Besin İşleme Teknikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Besin işleme teknikleri ve yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmak. Besin işleme sektöründeki alet, ekipman ve makineler hakkında bilgi sahibi olmak. Besinlere ilişkin kodeks ile ulusal ve uluslar arası standartlar hakkında bilgi edinebilmek ve besin işleme, ambalajlama, depolama ve satışta önem taşıyan özelliklerini kavrayabilmek. |
Dersin İçeriği: | Besin işleme yöntemleri hakkında ve bu işlemlerin besin maddesine etkisi konusunda bilgi sahibi olmak |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Beslenme ilkelerine genel bakış | Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi |
2) | Besin işleme yöntemleri | Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi |
3) | Besin depolama koşulları | Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi |
4) | Dönem ödevlerinin belirlenmesi | Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi |
5) | Besin işleme ve depolama koşullarının karbonhidratlar üzerine etkisi | Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi |
6) | Besin işleme ve depolama koşullarının proteinler üzerine etkisi | Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi |
7) | Besin işleme ve depolama koşullarının yağlar üzerine etkisi | Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi |
8) | Besin işleme ve depolama koşullarının vitaminler üzerine etkisi | Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi |
9) | Besin işleme ve depolama koşullarının mineraller üzerine etkisi | Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi |
10) | Besin matriksi bileşenleri arasındaki ilişkiler | Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi |
11) | Lipit oksidasyonu, protein stabilitesi ve modifikasyonu ile hücre duvarı polisakkaritlerini etkileyen etmenler | Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi |
12) | Aroma bileşenlerinin oluşumu ve etkileyen etmenler | Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi |
13) | Dönem ödevlerinin sunumu | yok |
14) | Dönem ödevlerinin sunumu | yok |
Ders Notları / Kitaplar: | Gıda Teknolojisi, Sıdıka Bulduk, Detay Yayıncılık, 2016 |
Diğer Kaynaklar: | Gıda Teknolojisi, Sıdıka Bulduk, Detay Yayıncılık, 2016 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||
1) Alanındaki konuları tartışmada özgün görüşleri savunabilme, Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyip değiştirip geliştirebilme | ||||||
1) Alanı ile ilgili yeni gelişmeler ve olası sorunlara yaratıcı ve eleştirel düşünme yöntemi ile akılcı çözümler geliştirerek karar verme yetisini arttırır. | ||||||
2) Öğrencinin almış olduğu yüksek lisans eğitimi ile ilişkili olarak daha gelişmiş ve ileri düzeyde bilgileri güncel ve özgün bir şekilde araştırıp, düşünüp tartışarak uzmanlık düzeyini geliştirebilme, özgünleştirebilme ve derinleştirme becerisine ulaşmak. | ||||||
3) Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. | ||||||
5) Multidisipliner çalışma becerilerini geliştirme ve disiplinlerarası sorunların çözülmesinde pratik yaklaşımlar sağlama ve burada ekibe lider olabilmek. | ||||||
7) anı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme, bu sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini iyi kullanabilme ve yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına ve bunu sürdürebilmesine katkı sağlama |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Alanındaki konuları tartışmada özgün görüşleri savunabilme, Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyip değiştirip geliştirebilme | |
1) | Alanı ile ilgili yeni gelişmeler ve olası sorunlara yaratıcı ve eleştirel düşünme yöntemi ile akılcı çözümler geliştirerek karar verme yetisini arttırır. | |
2) | Öğrencinin almış olduğu yüksek lisans eğitimi ile ilişkili olarak daha gelişmiş ve ileri düzeyde bilgileri güncel ve özgün bir şekilde araştırıp, düşünüp tartışarak uzmanlık düzeyini geliştirebilme, özgünleştirebilme ve derinleştirme becerisine ulaşmak. | |
3) | Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. | |
5) | Multidisipliner çalışma becerilerini geliştirme ve disiplinlerarası sorunların çözülmesinde pratik yaklaşımlar sağlama ve burada ekibe lider olabilmek. | |
7) | anı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme, bu sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini iyi kullanabilme ve yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına ve bunu sürdürebilmesine katkı sağlama |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Okuma | |
Ödev |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer | 1 | 1 | 1 |
Ödevler | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 87 |