MCAC213 Catering Serviceİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (İngilizce)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MCAC213
Ders İsmi: Catering Service
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. SEMRA ORAK
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. ZEYNEP YAMAK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı ikram malzemelerini korunması kurallarını bilmek,ikram servis çeşitlerini bilmek, Uçuş boyunca yolcu memnunıyetını sağlamayı hedefleyecek şekilde ikram, malzeme ve şekillerini anlamak.Yolcu tipine gore servisi ve ikram malzemelerini bilmektir.
Dersin İçeriği: Uçakta servis ve önemi, ikram planlaması, ikram malzemelerinin tanıtımı ve korunması hakkında bilgiler verilecek, servis prosedürleri, yolcu niteliklerine göre verilen servis çeşitleri incelenecektir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) "• İkram malzemeleriyle korunma kurallarını öğrenir."
2) "• Yolcu niteliğine göre verilen servis, yemek çeşitlerini tanır."
3) "• Sınıflara gore Standart servis şekillerini öğrenir."
4) "• İç ,dış hat servislerini öğrenir. "
5) "• Servis yaparken kullanacağı dil, tavır ve kuralları öğrenir."
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) "• Dersin genel hatlarıyla öğrencilere anlatılması "
2) "• İkramın tarihçesini değerlendirir. • Uçuşta ikramı değerlendirir. • İkram malzemelerini değerlendirir. • İkram malzemelerinin önemini tartışır. • İkram veriliş nedenlerini analiz eder."
3) "• İkram malzemelerini analiz eder. • İkram malzemelerinin yapısını ve korunmasını tartışır. • İkram malzemelerinin çeşitlerini değerlendirir. • İkram planlamasında ana faktörleri tartışır. • İkram malzemelerinin teslim alınması, kontrolü,yükleme ve teslimat esnasında dikkat edilecek detayları değerlendirir. "
4) "• Servisi tanımlar • Yolcu niteliğine gore servis çeşitlerini analiz eder. • Standart servis şekillerini tanımlar. "
5) "• Yolcu tipine göre özel yemekleri analiz eder. • Özel yemeklerin yüklenmemesi durumunda neler yapılması gerektiğini tartışır. • Özel yemek ve içeriklerini tanımlar. "
6) "• Servis sırasında yapılması gerekenleri tanımlar. • Standart masa düzenini analiz eder. • Servis kalitesini yükselten faktörleri analiz eder. • Servis sırasında yolcu şikayetinin çözümünde temel stratejileri tanımlar. "
7) "• Galley malzemelerini değerlendirir. • Bardak çeşitlerini tanımlar • Trolley çeşitlerini analiz eder."
8) "• VİZE SINAVI"
9) "• İçecek servisinde kullanılan bardakları değerlendirir. • İçki çeşitlerini tanımlar • İçki çeşitlerine gore servisi tanımlar "
10) "• Damıtık /distile içkileri tanımlar. • Mayalı/fermente içkileri tanımlar. • Aperatif içkileri analiz eder."
11) "• Ekonomi sınıfı içki servisini analiz eder. • Business sınıf içki sınıfı içki servisini analiz eder. • First class içki servisini değerlendirir."
12) "• Peynirin serviste önemini tanımlar • Peynir çeşitlerini tanımlar • Dünya peynirlerinin içeriklerini analiz eder."
13) "• Dünya kültürünü değerlendirir. • Dünya kültürünün serviste önemini analiz eder. • Dünya kültürünün ikramda önemini tanımlar. "
14) "• Dünya kültürünü değerlendirir. • Dünya kültürünün serviste önemini analiz eder. • Dünya kültürünün ikramda önemini tanımlar. "
15) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Havayolları Dokümanları
IATA-ICAO Dokümanları
Diğer Kaynaklar: Havayolları Dokümanları
IATA-ICAO Dokümanları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) 1.Sivil Havacılık sektöründe çalışırken bireysel olarak grup içinde sorumluluk alabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) 1.Sivil Havacılık sektöründe çalışırken bireysel olarak grup içinde sorumluluk alabilir. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma
Ödev
Teknik gezi
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sözlü sınav
Ödev
Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 14 2 28
Uygulama 14 2 28
Arazi Çalışması 1 3 3
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 3 42
Ödevler 14 1 14
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 145