HUK429 ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YOLLARI İstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar HukukÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Hukuk
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: HUK429
Ders İsmi: ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YOLLARI
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
4 0 4 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. BAHAR CEYDA SÜRAL EFEÇINAR
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu derste esas olarak, alternatif uyuşmazlık çözüm yolu kavramı, arabuluculuk, arabuluculuğa hakim olan temel ilkeler, arabuluculuk süreci ve bu süreç sonunda varılan anlaşmaların hukuki etkisi, dava şartı arabuluculuk ile milletlerarası tahkim, tahkim anlaşması, tahkime elverişlilik, mahkemelerin tahkime yardımı, hakemler, hakemlerin atanması, tahkim usulü, deliller, hakem kararının icrası konularının ele alınması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: 1- Arabuluculuk hakkında temel bilgiler.
2- Arabuluculuk süreci.
3- Arabuluculuğun zorunlu olduğu alanları ve buna ilişkin tartışmalı konular.
4- Milletlerarası tahkim hukukunda ilişkin temel bilgiler.
5- Tahkim anlaşması.
6- Tahkime elverişlilik kavramı.
7- Hakem kararının iptali ve icrası.
8- Yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizi.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1- Arabuluculuk hakkında temel bilgilere sahiptir.
2) Arabuluculuk sürecini öğrenir.
3) Arabuluculuğun zorunlu olduğu alanları ve buna ilişkin tartışmalı konuları öğrenir.
4) Milletlerarası tahkim hukukunda ilişkin temel bilgilere sahiptir.
5) Tahkim anlaşmasını tanır.
6) Tahkime elverişlilik kavramını öğrenir.
7) Hakem kararının iptali ve icrasını öğrenir.
8) Yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizini öğrenir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin ve yöntemin tanıtılması Alternatif uyuşmazlık çözümlerine giriş Syllabus’un anlatımı Sonraki hafta konularının kitaptan okunması ve Syllabus’un incelenmesi Ders kitabının okunması.
2) Bir kavram olarak uyuşmazlık Müzakere Diğer ADR Yöntemleri Uyuşmazlık ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri Tartışma ve soru-cevap Ders kitabının okunması.
3) Arabuluculuk Arabuluculuğun Temel İlkeleri Kurumsal Altyapı Arabuluculuğa Elverişli Alanlar Arabulucu Sözleşmesi Arabuluculuk hakkında temel bilgiler Tartışma ve soru-cevap Ders kitabının okunması.
4) Arabulucular Arabuluculuk süreci Tartışma ve sorular Ders kitabının okunması.
5) Arabuluculuğun Sona Ermesi Arabuluculuk Süreci Sonunda Varılan Anlaşma Arabuluculuk Giderleri Arabuluculuğun sona ermesi Tartışma ve soru-cevap Ders kitabının okunması.
6) Dava şartı olarak arabuluculuk Yabancılık unsuru içeren ticari davalarda zorunlu arabuluculuk Ticari davalarda zorunlu arabuluculuk Ödev sunumu Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunuma hazırlanılması.
7) İş hukukunda emredici hükümlerin zorunlu arabuluculuğa etkileri Zorunlu arabuluculuğun takip hukuku bakımından sonuçları İş hukukunda zorunlu arabuluculuk Ödev sunumu Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
8) Tüketici hukukunda zorunlu arabuluculuk Ödev sunumu ve sunuma hazırlık. Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
9) Tahkim kavramı Tahkim türleri Tahkim hukukuna giriş Tartışma ve soru-cevap Ödev sunumlarına hazırlık Ödev sunumu Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
10) Tahkim kurumları Sektörel tahkim kurumları Kurumsal tahkim Ödev sunumu Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
11) Tahkim anlaşmasının maddi geçerlilik şartları Tahkim anlaşmasının şekli Tahkim anlaşması akdetme ehliyeti Tahkim anlaşması Tartışma ve soru-cevap Ödev sunumu Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
12) Tahkim anlaşmasının geçerliliğine uygulanacak hukuk Tahkim anlaşmasının temsilci yoluyla akdedilmesi Tahkim anlaşması Ödev sunumu Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
13) Med-Arb Yabancı dilde yapılan tahkim anlaşmaları Tahkim anlaşması Ödev sunumu Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
14) Hakemlerin atanması Hakemlerin yükümlülükleri Hakemler Tartışma ve soru-cevap Ödev sunumu Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
15) Vize sınavı. Ders kitabının okunması.
16) Hakemlerin sorumluluğu Ödev sunumu Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
17) Tahkime elverişlilik Tartışma ve soru-cevap Ders kitabının okunması.
18) Tahkime elverişlilik açısından tartışmalı olan bazı hukuki uyuşmazlıklar Tahkime elverişlilik Ödev sunumu Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
19) Uyuşmazlığın esasına uygulanacak hukuk Tahkim yargılaması Tartışma ve sorular Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
20) İrade serbestisi prensibi ve sınırları Tahkim yargılaması Ödev sunumu Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
21) İspat Deliller Tahkim yargılaması Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
22) İspat Uluslararası soft law niteliğindeki kurallar Tahkim yargılaması Ödev sunumu Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
23) Hakemlerin geçici hukuki koruma tedbiri verme yetkisi Geçici hukuki koruma tedbirlerine ilişkin yetki, icra gibi sorunlar Geçici hukuki koruma tedbirleri Tartışma ve sorular Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitaplarının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
24) Acil durum hakemi Geçici hukuki koruma tedbirleri Ödev sunumu Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
25) Hakem kararlarının icrası İptal davaları Hakem kararlarının icrası ve iptali Tartışma ve sorular Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması.
26) HMK ve MTK düzenlemeleri arasındaki farklar Hakem kararlarının icrası ve iptali Ödev sunumu Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.
27) Yabancı hakem kararı Yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizi Tanıma ve tenfiz Tartışma ve soru-cevap Ödev sunumlarına hazırlık Ders kitabının okunması.
28) Tanıma tenfiz engelleri Tenfiz davaları Tanıma ve tenfiz Ödev sunumu Sınav konularının tekrarlanması ve sınava hazırlık Ders kitabının okunması. Ödev yapılması ve sunumuna hazırlanılması.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ekmekçi, Ö./Özekes, M./Atalı, M./Seven, V.: Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk, 2. Baskı, On İki Levha, 2019.
Akıncı, Ziya, Milletlerarası Tahkim, 6. Baskı, Vedat, 2021.
Diğer Kaynaklar: Ekmekçi, Ö./Özekes, M./Atalı, M./Seven, V.: Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk, 2. Baskı, On İki Levha, 2019.
Akıncı, Ziya, Milletlerarası Tahkim, 6. Baskı, Vedat, 2021.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

Program Kazanımları
1) Çeşitli hukuk disiplinlerine ilişkin kavram ve kurumları ve bu kavram ve kurumlar arasındaki ilişkileri sıralar.
2) Mevzuat metinleri, yargı kararları ve bilimsel kaynaklardan hareketle hukuk uygulamasında karşılaşılan sorunları çözer.
3) Hukuk uygulamasında karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
4) Hukuk alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
5) Hukukla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini gerekçeli olarak yazılı ve sözlü olarak aktarır.
6) Somut uyuşmazlıkların adil biçimde çözülmesini sağlamaya çalışma, hukuki düzenlemeleri takip etme ve bu çerçevede yargılama sürecinde yer alabilecek alt yapıya sahiptir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Çeşitli hukuk disiplinlerine ilişkin kavram ve kurumları ve bu kavram ve kurumlar arasındaki ilişkileri sıralar. 3
2) Mevzuat metinleri, yargı kararları ve bilimsel kaynaklardan hareketle hukuk uygulamasında karşılaşılan sorunları çözer. 5
3) Hukuk uygulamasında karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 5
4) Hukuk alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 3
5) Hukukla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini gerekçeli olarak yazılı ve sözlü olarak aktarır. 2
6) Somut uyuşmazlıkların adil biçimde çözülmesini sağlamaya çalışma, hukuki düzenlemeleri takip etme ve bu çerçevede yargılama sürecinde yer alabilecek alt yapıya sahiptir. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Okuma
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 28 2 56
Ara Sınavlar 1 0 0
Final 1 0 0
Toplam İş Yükü 56