Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezli) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | BDY573 | ||||||||
Ders İsmi: | Sürdürülebilir Beslenme | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi AYSUN YÜKSEL |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Küresel besin zinciri, onun bileşenleri ve aralarındaki ilişkiler hakkında bilgi sağlamak Besin zincirini etkileyen temel eğilimler ile sektörün ve polita yapıcıların karşı karşıya olduğu ana problemleri incelemek |
Dersin İçeriği: | Bu ders kapsamında küresel besin zinciri sistemleri, tarım ve ilgili endüstriler, besin isteğindeki değişim eğilimleri, diyet ve besin tüketimi alışkanlıklarındaki değişimin göstergeleri, besin zincirinde eklenen değerlerin paylaşımı, besin desteğinde ticaret başta olmak üzere eğilimler, küresel ısınmanın etkilerinin değerlendirilmesi, dünyada besin üretimde çevresel ayak izi sistemi başlıkları ele alınacaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Giriş | yok |
2) | Küresel besin zinciri sistemi | yok |
3) | Besin sistemleri için yeni fırsatlar | yok |
4) | Tarım, tarımla ilişkili endüstri ve sürdürebilirlik | yok |
5) | Diyet ve besin tüketimi alışkanlıklarındaki değişimin eğilimleri ve göstergeleri | yok |
6) | Besin zincirinde eklenen değerlerin paylaşımı | yok |
7) | Besin desteğinin sağlanmasında yeni eğilimler | yok |
8) | Küresel ısınmanın etkileri besin sürdürülebilirliğine etkileri | yok |
9) | Dünya besin üretiminde çevresel ayak izi sistemi | yok |
10) | Kayıplar ve artıklar | yok |
11) | Uluslararası ticaret, fiyat politikası, ve sürdürülebilirlik için standartlar | yok |
12) | Besin sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler | yok |
13) | Proje sunumu | yok |
14) | Final Sınavı | yok |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Esnouf C., Russel M., Bricas N., Food System Sustainability. Cambridge University Press, 2013 2. Campbell-Platt G. Food Science and Technology. Wiley-Blackwell, Oxford UK, 2009 3. Barbosa-Canovas G.V., Mortimer A., Lineback A., Spiess W., Buckle K., Colonna P. Global Issues in Food Science and Technology. Academic Press, 2009 4. FAO. The State of Food Insecurity in the World: 2011. Rome, 2011. Food and Agriculture Organization of the United Nations 5. FAO. "Managing Systems at Risk". The State of the World's Land and Water Resources for Food and Agriculture (SOLAW). Retrieved 4 June 2012 from http://www.fao.org/nr/solaw/en/. |
Diğer Kaynaklar: | 1. Esnouf C., Russel M., Bricas N., Food System Sustainability. Cambridge University Press, 2013 2. Campbell-Platt G. Food Science and Technology. Wiley-Blackwell, Oxford UK, 2009 3. Barbosa-Canovas G.V., Mortimer A., Lineback A., Spiess W., Buckle K., Colonna P. Global Issues in Food Science and Technology. Academic Press, 2009 4. FAO. The State of Food Insecurity in the World: 2011. Rome, 2011. Food and Agriculture Organization of the United Nations 5. FAO. ?Managing Systems at Risk?. The State of the World's Land and Water Resources for Food and Agriculture (SOLAW). Retrieved 4 June 2012 from http://www.fao.org/nr/solaw/en/. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
4 |
3 |
---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | ||||
2) Mezuniyet süresince/sonrasında kurum içi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılır. | ||||
3) Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir | ||||
4) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | ||||
5) Alanındaki duygu düşünce ve projelerini etkili bir şekilde aktarabilir |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | 4 |
2) | Mezuniyet süresince/sonrasında kurum içi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılır. | 4 |
3) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir | 5 |
4) | Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | 5 |
5) | Alanındaki duygu düşünce ve projelerini etkili bir şekilde aktarabilir | 4 |
Anlatım | |
Ders | |
Problem Çözme |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Gözlem | |
Raporlama |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer | 1 | 1 | 1 |
Ödevler | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 87 |