Sağlıkta Kalite Yönetimi (YL) (Tezli) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | SAY571 | ||||||||
Ders İsmi: | Sağlık Kuruluşlarında Risk Yönetimi | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | |||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. AYSUN DANAYİYEN | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | İş sağlığı ve güvenliği yönetmelikleri hakkında farkındalık yaratmak, işyerinde sağlığı etkileyebilecek risk faktörlerini belirlemek, gerekli önlemleri vermek, iş sağlığı ve güvenliği organizasyonunu tasarlama tutum ve bilgisini vermek. |
Dersin İçeriği: | İş güvenliğinin tarihsel gelişimi. İş güvenliği kavram ve kapsamı. İş güvenliği ile ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlar ve görevleri. İş güvenliği kültürü. Risk ve tehlike tanımları, çeşitleri. İş kazalarının genel ve hukuki tanımı. İş kazalarının kaydedilmesi, değerlendirilmesi ve bildirilmesi. Kimyasal ve Fiziksel faktörler. Kişisel koruyucular ve bu koruyucuların kullanılmasının önemi. Meslek hastalığının genel ve hukuki tanımı, hukuki sorumlulukları. Meslek hastalığı, meslek hastalığının nedenleri ve alınabilecek teknik önlemler. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | İşyerlerinde çalışanların sağlığını olumsuz etkileyen Fiziksel Risk Etmenleri | Sunumlar |
2) | İşyerlerinde çalışanların sağlığını olumsuz etkileyen Kimyasal Risk Etmenleri | . |
3) | İşyerlerinde çalışanların sağlığını olumsuz etkileyen Biyolojik Risk Etmenleri | . |
4) | İşyerlerinde çalışanların sağlığını olumsuz etkileyen Psikososyal Risk Etmenleri | . |
5) | Ergonomi | . |
6) | Kaynağında önleme, ortama yönelik koruma ve kişisel koruma gibi korunma uygulamalarının özellikleri. | . |
7) | İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Tarihsel Gelişimi, Çağdaş iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımı, İş sağlığı ve güvenliği uygulama ilkeleri ve temel prensipleri | . |
8) | Türkiye'de ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Hukuku, Kanunlarda İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları | . |
9) | Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar ve Sözleşmeler | . |
10) | İşyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı hakkındaki yasal düzenlemeler. | . |
11) | İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin organizasyonu | . |
12) | Çalışma ortamının gözetimi. Çalışma ortamının gözetimine ait kayıtlar | . |
13) | Korunma Politikaları | . |
14) | Ödev sunumu | . |
Ders Notları / Kitaplar: | . |
Diğer Kaynaklar: | 1- İş Sağlığı ve Güvenliği Teoman A, Necat B., Baki Yiğit Ç., Ekin Kitabevi Yayınları, 1. Baskı, Ankara, 2014 2-Sağlık Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Riskleri Önleme ve Doğru Uygulama Rehberi Prof.Dr. Mithat Kıyak 2015. Okan Üniversitesi Yayınları |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Sağlık Hizmetleri sunumunda problemleri tanımlar ve analiz eder Sağlık sektöründe kalite yönetimi ile ilgili sorunların çözümlenmesinde liderlik yapabilir, stratejik yaklaşımlar geliştirebilir, sorunlarla ilgili çözümler üretebilir. Sağlıkta kalite yönetimi ile ilgili bilimsel ve yasal gelişmeleri takip eder, bunu farklı disiplinlerden gelen bilgilerle birleştirerek yorumlayabilir ve yeni bilgiler oluşturabilir. Ekip çalışmasına önem verir, bilgiyi paylaşır. | |||||
2) Araştırma ve geliştirme yöntemlerini kullanarak durum tespiti yaparak, elde edilen veriler ışığında yeni düzenlemeler ve iyileştirmeler yapar, bu yöntemleri kullanarak ortaya çıkan sorunları çözer. Hasta, çalışan ve tesis güvenliğine önem verir, tıp etiği ilkeleri çerçevesinde hareket eder, hasta-hasta yakını-sağlık çalışanı ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlar. Sağlık sektörünün her alanında, sağlıkta kalite yönetim- Akreditasyon sistemlerini kurar, bu sistemleri denetler, sürekli iyileştirir ve geliştirebilir . Verimliliği arttırır. Sağlıkta Kalite ile ilgili bilimsel çalışmaları bağımsız olarak yönetebilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Sağlık Hizmetleri sunumunda problemleri tanımlar ve analiz eder Sağlık sektöründe kalite yönetimi ile ilgili sorunların çözümlenmesinde liderlik yapabilir, stratejik yaklaşımlar geliştirebilir, sorunlarla ilgili çözümler üretebilir. Sağlıkta kalite yönetimi ile ilgili bilimsel ve yasal gelişmeleri takip eder, bunu farklı disiplinlerden gelen bilgilerle birleştirerek yorumlayabilir ve yeni bilgiler oluşturabilir. Ekip çalışmasına önem verir, bilgiyi paylaşır. | |
2) | Araştırma ve geliştirme yöntemlerini kullanarak durum tespiti yaparak, elde edilen veriler ışığında yeni düzenlemeler ve iyileştirmeler yapar, bu yöntemleri kullanarak ortaya çıkan sorunları çözer. Hasta, çalışan ve tesis güvenliğine önem verir, tıp etiği ilkeleri çerçevesinde hareket eder, hasta-hasta yakını-sağlık çalışanı ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlar. Sağlık sektörünün her alanında, sağlıkta kalite yönetim- Akreditasyon sistemlerini kurar, bu sistemleri denetler, sürekli iyileştirir ve geliştirebilir . Verimliliği arttırır. Sağlıkta Kalite ile ilgili bilimsel çalışmaları bağımsız olarak yönetebilir. |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Problem Çözme |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Gözlem | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 14 | % 10 |
Uygulama | 1 | % 20 |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 30 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 70 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 30 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 14 | 196 |
Ödevler | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 241 |