BDY508 Anne Çocuk Beslenmesiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BDY508
Ders İsmi: Anne Çocuk Beslenmesi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 14
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. HANDE ÖNGÜN YILMAZ
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi KÜBRA DERYA İPEK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı öğrencilerin anne ve çocuk beslenmesi ile ilgili güncel literatürü takip ederek gebelikten başlayarak, laktasyon, bebeklik ve tüm çocukluk dönemlerinde toplum sağlığının korunması ve geliştirilebilmesi için yeterli ve dengeli beslenme gereksinimlerini belirlemek, ilgili bilimsel araştırmaları takip ederek tartışmaktır.

Dersin İçeriği: Dünyada ve Türkiye’de anne ve çocukların durumu, kadın sağlığının durumunu belirlemek için gerekli göstergeler, gebelik ve fetüs fizyolojisi, fetal programlama, gebelik döneminde besin gereksinimleri, gebelikte besin destekleri, gebelik komplikasyonları ve beslenme, laktasyon fizyolojisi, laktasyon döneminde besin gereksinimleri, laktasyonda besin destekleri, anne sütü, bebek dostu sağlık kuruluşları, çocuk sağlığını değerlendirmede kullanılan ölçütler, büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi, bebeklik döneminde beslenme, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerin beslenmesi, çocukluk ve adolesan dönemde beslenme, çocuklarda görülen beslenme ile ilişkili sorunlar ve öneriler.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Anne ve çocuk beslenmesi ile ilgili güncel literatürün takip edilmesi
2) Gebelik döneminden başlayarak, laktasyon dönemi, bebeklik ve tüm çocukluk dönemlerinde yeterli ve dengeli beslenme gereksinimlerinin belirlenmesi
3) Gebelik, laktasyon, bebeklik ve tüm çocukluk dönemleri için beslenme planları hazırlama
4) Toplum sağlığının korunması ve geliştirilebilmesi için anne ve çocuk sağlığı ve beslenmesi konularında bireysel ve toplumsal eğitimler planlayıp yürütme.
5) Anne ve çocuk beslenmesi ile ilgili bilimsel araştırmaların takip edilerek tartışılması
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dünyada ve Türkiye’de anne ve çocukların durumu Kadın sağlığının durumunu belirlemek için gerekli göstergeler Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
2) Gebelik ve fetüs fizyolojisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
3) Fetal programlama Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
4) Gebelik döneminde besin gereksinimleri Gebelikte besin destekleri Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
5) Gebelik komplikasyonları ve beslenme Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
6) Laktasyon fizyolojisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
7) Laktasyon döneminde besin gereksinimleri Laktasyonda besin destekleri Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
8) Anne sütü Bebek dostu sağlık kuruluşları Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
9) Çocuk sağlığını değerlendirmede kullanılan ölçütler Büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
10) Bebeklik döneminde beslenme Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
11) Prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerin beslenmesi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
12) Okul öncesi ve okul döneminde beslenme Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
13) Adolesan dönemde beslenme Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
14) Çocuklarda görülen beslenme ile ilişkili sorunlar ve öneriler Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
15) Final sınavı Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim elemanı ders notları
Uluslararası beslenme ve diyet, medikal dergiler
Diğer Kaynaklar: Dergiler
1. American Journal of Clinical Nutrition
2. Journal of Pediatrics
3. Journal of American Dietetic Assocciation (JADA)
4. J Obstet. Gynecol.
5. Katkı Pediatri Dergileri
Kitaplar
American Academy of Pediatrics. Pediatric Nutrition Handbook. Sixth Edition. 2009.
2. Mahan K, Arlin M. Krause’s Food, Nutrition and diet therapy 11th edition 2003.
3. Lawrence RA, Lawrence MR. Breastfeeding. A guide for the medical profession. 7th edition. Mosby Elsevier. 2011.
4. American Academy of Pediatrics. Nutrition. Bright Futures. Third Edition. 2011.
5. Essentials of Life Cycle Nutrition (Eds: Sharlin J, Edelstein S), Jones and Barletts Publishers, 2011, USA.
6. Modern nutrition in health and disease ( Eds: Shils m, Shike M, Ross c, et al) Lippincott Williams & Wilkins, 2006.
7. Handbook of Nutrition and Pregnancy ( Ed:Lammi-Keefe JC), Humana Press,2008.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir.
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. 4
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. 5
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. 4
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 5
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. 4
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Okuma
Ödev
Proje Hazırlama
Rapor Yazma
Seminer
Soru cevap/ Tartışma
Örnek olay çalışması
Web Tabanlı Öğrenme

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Bireysel Proje
Sunum
Raporlama
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Sunum 1 % 20
Final 1 % 50
Rapor Teslimi 1 % 30
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 210
Sunum / Seminer 1 30
Ödevler 2 60
Rapor Teslimi 1 40
Final 1 40
Toplam İş Yükü 422