BDY554 Diyabet ve Beslenmeİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BDY554
Ders İsmi: Diyabet ve Beslenme
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 8
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi KÜBRA DERYA İPEK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, diyetisyenlerin diyabetle ilgili tüm genel bilgileri, diyabetin tanı ve tedavisinde ilaç ve insülinin yanı sıra egzersiz tedavisi ve eğitimin rolünü kavramalarını sağlamak ve ayrıca diyabetin oluşumunda ve tedavisinde beslenmenin etkinliğini, önemini, tıbbi beslenme tedavisinin ilkelerini içeren beslenme tedavisini planlamak ve uygulamaktır.
Dersin İçeriği: Diyabetin tarihçesi, tanımı, sınıflandırılması, tanı kriterleri, diyabetin patogenezi, karbonhidrat homeostazisi, diyabet, komplikasyonları, diyabetin tedavi yöntemleri, diyabette tıbbi beslenme tedavisi, insülin ve oral antidiyabetik tedavisi ve beslenme, egzersiz tedavisi, diyabetin eğitimi, gestasyonel diyabet ve beslenme, nefropati ve beslenme, diyabette alternatif tedavinin etkisi, temel karbonhidrat sayımı ve ileri düzey karbonhidrat sayımı ilkelerini içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Diyabetin ve diyabette beslenmenin tarihçesini, diyabetin tanı ve kriterlerini, diyabetin patogenezi ve karbonhidrat homeostazında etkili olan faktörleri anlatabileceklerdir.
2) Diyabetin tedavi yöntemleri olan ilaç, insülin ve egzersizin etkisini ve bu tedavilerle beslenme arasındaki ilişkileri kavrayacaklar ve hastalarına aktarabilecekler
3) Diyabetin oluşumunda tedavisinde beslenmenin önemini kavrayacaklar, diyabetli hastalara diyabette tıbbi beslenme tedavisininde yer alan tüm öğün planlama yöntemlerini planlayacak ve uygulayabileceklerdir.
4) Diyabetliler, diyabetle ve beslenmeyle ilgili bireysel ve grup eğitimlerini verebilecek ve uygun öğün planlama yaklaşımlarını belirleyecek ve uygulayabileceklerdir
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Diyabetin tarihçesi, diyabetin tanımı, sınıflaması, tanı kriterleri powerpoint sunum
2) Karbonhidrat homeostazı ve diyabet patogenezi powerpoint sunum
3) Diyabetin tedavisinde eğitim powerpoint sunum
4) Diyabetin tedavisinde egzersiz powerpoint sunum
5) Diyabetin tedavisinde oral antidiyabetik ve insülin tedavisi powerpoint sunum
6) Diyabetin akut ve kronik komplikasyonları (hipoglisemi vb) powerpoint sunum
7) vize
8) Diyabetik Nefropati ve beslenme tedavisi powerpoint sunum
9) Gestasyonel Diyabet ve beslenme tedavisi powerpoint sunum
10) Diyabette tıbbi beslenme tedavisi-I powerpoint sunum
11) Diyabette tıbbi beslenme tedavisi-II powerpoint sunum
12) Diyabetin beslenme tedavisinde temel karbonhidrat sayımı powerpoint sunum
13) Diyabetin beslenme tedavisinde ileri düzey karbonhidrat sayımı powerpoint sunum
14) final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi-2014
Mahan, Krause's Food & the Nutrition Care Process, 2017

Diğer Kaynaklar: M. Emel Tüfekçi Alphan Diyabetliyim Belirli Kurallarla Her şeyi yiyebilirim 2014
M. Emel Tüfekçi ALPHAN, Diyabetin Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımı, 2016

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir.
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. 5
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. 5
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. 5
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 5
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. 4
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Akran Değerlendirmesi
Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Okuma
Ödev
Problem Çözme
Proje Hazırlama
Rol oynama
Seminer
Soru cevap/ Tartışma
Tez Hazırlama
Örnek olay çalışması
Web Tabanlı Öğrenme
Staj/Yerinde Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sözlü sınav
Ödev
Uygulama
Gözlem
Bireysel Proje
Grup Projesi
Sunum
Akran Değerlendirmesi
Bilgisayar Destekli Sunum
Tez Sunma
Uzman / Jüri Değerlendirmesi
Örnek olay sunma
Staj/ Yerinde Uygulama Değerlendirmesi

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sunum / Seminer 1 20 20
Ödevler 2 20 40
Ara Sınavlar 1 30 30
Final 1 40 40
Toplam İş Yükü 172