Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | BDY559 | ||||||||
Ders İsmi: | Enteral Parenteral Beslenme | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi KÜBRA DERYA İPEK | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. Nihal Zekiye ERDEM |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Oral beslenme alamayan hastaların nütrisyonel gereksinimlerinin besin destekleriyle karşılanmasını öğrenecek, 2) Enteral veya parenteral beslenen hastaların enerji ve besin ögeleri hesaplayarak uygun ürünü seçip hastaların beslenme programlarını ayarlayabilecektir. |
Dersin İçeriği: | Enteral parenteral beslenmenin önemi, verilme şekli, yöntemleri, komplikasyonları, avantajları, Ürünleri, Hastalarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi ve kullanılan yöntemler |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Hastaların beslenme durumlarının değerlendirilmesi | - |
2) | Malnütrisyonun tanımı, tanımlanmasında kullanılan yöntemler | - |
3) | Enteral-parenteral beslenme, genel ilkeler | - |
4) | EN ve TPN endikasyonları, komplikasyonları | - |
5) | Beslenme ürünleri | - |
6) | Ürünlerin içerikleri, özellikleri | - |
7) | ara sınav | - |
8) | enerji ve besin ögeleri gereksinimleri | - |
9) | Evde enteral-parenteral beslenme | - |
10) | Vaka tartışması | - |
11) | Vaka tartışması | - |
12) | Proje sunum | - |
13) | Proje sunum | - |
14) | Proje sunum | - |
Ders Notları / Kitaplar: | dersin ilgili literatür doğrultusunda hazırlanmış notları |
Diğer Kaynaklar: | Erdem NZ,Gümüşel N. Nütrisyonda Güncel Konular,Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, Ankara. Başoğlu S., Karaağaoğlu N., Erbaş N., Ünlü A. Enteral-Parenteral Beslenme. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, Ankara, 1996. Moral A.R. Klinik Nutrisyon. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ayın Kitabı ; 84, 1997 Coşkun T., Yurdakök M., Özalp İ. Çocuklarda Enteral ve Parenteral Beslenme. Sinem Ofset, Ankara, 1997. ASPEN, ESPEN, KEPAN Guidelineları |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
5 |
4 |
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | |||||
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. | |||||
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. | |||||
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |||||
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. | |||||
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | 5 |
2) | Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. | 5 |
3) | Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. | 4 |
4) | Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 3 |
5) | Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. | 4 |
6) | Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | 5 |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Okuma | |
Ödev | |
Proje Hazırlama | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Bireysel Proje | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 50 |
Rapor Teslimi | 1 | % 30 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 10 | 140 |
Sunum / Seminer | 1 | 1 | 1 |
Ödevler | 7 | 10 | 70 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 254 |