Beslenme ve Diyetetik (DR) (Lisans Dereceli) | |||||
Doktora | TYYÇ: 8. Düzey | QF-EHEA: 3. Düzey | EQF-LLL: 8. Düzey |
Ders Kodu: | BDY560 | ||||||||
Ders İsmi: | Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen ve Sanitasyon | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi KÜBRA DERYA İPEK | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Besin mikrobiyolojisi prensiplerinin, önemli besin kaynaklı hastalıklar ve bu hastalıklarla diğer mikrobiyolojik problemlerin engellenmesi için uygulanması gereken yöntemlerin ve HACCP/ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi gereklerinin uygulamasının öğretilmesi amaçlanmaktadır |
Dersin İçeriği: | Besin mikrobiyolojisi, besin kontaminasyonu, besin zehirlenmeleri ve önlenmesi, kişisel sanitasyon, besin, mutfak ve araç-gereç sanitasyonunu sağlama ilkeleri, Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri (HACCP), ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Besin mikrobiyolojisine genel bakış-I | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
2) | Besin mikrobiyolojisine genel bakış-II | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
3) | Dünya çapında besin zehirlenmeleri ve besin kaynaklı hastalıklar-I | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
4) | Dünya çapında besin zehirlenmeleri ve besin kaynaklı hastalıklar-II | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
5) | Toplu Beslenme Sistemlerinde hijyen ve sanitasyon | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
6) | Besin hijyeni | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
7) | Vize sınavı | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
8) | Personel hijyeni | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
9) | Araç-gereç hijyeni | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
10) | Toplu Beslenme Sistemlerinde HACCP sistemi-I | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
11) | Toplu Beslenme Sistemlerinde HACCP sistemi-II | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
12) | Toplu Beslenme Sistemlerinde HACCP sistemi-III | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
13) | Toplu Beslenme Sistemlerinde ISO 22000 sistemi-I | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
14) | Toplu Beslenme Sistemlerinde ISO 22000 sistemi-II | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
15) | Final sınavı | Ders notlarından ilgili bölümün okunması |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notları ve sunumlar |
Diğer Kaynaklar: | 1-Marriott N G, Essentials of Food Sanitation International Thomson Publishing, Chapman&Hall, USA ,1997. 2-Merdol T K, Beyhan Y, Ciğerim N, Sağlam F, vd. Sanitasyon/Hijyen Eğitimi Rehberi, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara ,2003. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Alanındaki konuları tartışmada özgün görüşleri savunabilme, Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyip değiştirip geliştirebilme | |||||
1) Alanı ile ilgili yeni gelişmeler ve olası sorunlara yaratıcı ve eleştirel düşünme yöntemi ile akılcı çözümler geliştirerek karar verme yetisini arttırır. | |||||
2) Öğrencinin almış olduğu yüksek lisans eğitimi ile ilişkili olarak daha gelişmiş ve ileri düzeyde bilgileri güncel ve özgün bir şekilde araştırıp, düşünüp tartışarak uzmanlık düzeyini geliştirebilme, özgünleştirebilme ve derinleştirme becerisine ulaşmak. | |||||
3) Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. | |||||
5) Multidisipliner çalışma becerilerini geliştirme ve disiplinlerarası sorunların çözülmesinde pratik yaklaşımlar sağlama ve burada ekibe lider olabilmek. | |||||
7) alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme, bu sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini iyi kullanabilme ve yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına ve bunu sürdürebilmesine katkı sağlama |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Alanındaki konuları tartışmada özgün görüşleri savunabilme, Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyip değiştirip geliştirebilme | |
1) | Alanı ile ilgili yeni gelişmeler ve olası sorunlara yaratıcı ve eleştirel düşünme yöntemi ile akılcı çözümler geliştirerek karar verme yetisini arttırır. | |
2) | Öğrencinin almış olduğu yüksek lisans eğitimi ile ilişkili olarak daha gelişmiş ve ileri düzeyde bilgileri güncel ve özgün bir şekilde araştırıp, düşünüp tartışarak uzmanlık düzeyini geliştirebilme, özgünleştirebilme ve derinleştirme becerisine ulaşmak. | |
3) | Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. | |
5) | Multidisipliner çalışma becerilerini geliştirme ve disiplinlerarası sorunların çözülmesinde pratik yaklaşımlar sağlama ve burada ekibe lider olabilmek. | |
7) | alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme, bu sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini iyi kullanabilme ve yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına ve bunu sürdürebilmesine katkı sağlama |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Okuma | |
Ödev | |
Rapor Yazma | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Bireysel Proje | |
Sunum | |
Raporlama | |
Bilgisayar Destekli Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer | 1 | 5 | 5 |
Ödevler | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınavlar | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 168 |