BES304 Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Beslenme IIİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve DiyetetikÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES304
Ders İsmi: Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Beslenme II
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR-EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. BEKİR KÜRŞAT AYDIN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı tüm Toplu Beslenme Sistemlerini, yemek hazırlama ve pişirme prensiplerini açıklamak, Standart yemek tarifleri oluşturmak, yiyeceklerin satın alma yöntemlerini tanımlamak, Besin kalite kontrollerinde temel alınan standartları, porsiyon kontrolü ve yemek servis yöntemlerini, yemek atık değerlendirmesi,bulaşık yıkama ve çöp atımını, maliyet kontrolünü, bu sistemlerde verimlilik ölçüm yöntemlerini ve iş kolaylaştırmayı öğretmek.

Dersin İçeriği: • Toplu Beslenme Servis Sistemleri hakkında bilgi sahibi olacaklar
• Yemek hazırlama aşamalarını öğrenecekler
• Pişirme prensiplerini öğrenecekler
• Standart yemek tarifi oluşturabilecekler
• Yiyeceklerin satın alma methodlarını bilecekler
• Besin kalite kontrolünde temel alınan standartları tanımlayabilecekler
• Porsiyon kontrolü yapabilecekler
• Yemek servis methodları hakkında bilgi sahibi olacaklar
• Yemek atık değerlendirmesi yapabilecekler
• Bulaşık yıkama ve çöp atımı konularında bilgi sahibi olacaklar
• Maliyet kontrolü yapabilecekler
• Toplu Beslenme Sistemlerinde oluşabilecek kazaları ve bunların önlemlerini öğrenecekler
• Iş kolaylaştırma hakkında bilgi sahibi olabilecekler.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • Toplu Beslenme Servis Sistemleri hakkında bilgi sahibi olacaklar
2) • Yiyeceklerin satın alma methodlarını bilecekler
3) • Yemek atık değerlendirmesi yapabilecekler
4) • Bulaşık yıkama ve çöp atımı konularında bilgi sahibi olacaklar
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) • Yemek hazırlama aşamalarını öğrenecekler.
2) • Standart yemek tarifi oluşturabilecekler
3) • Besin kalite kontrolünde temel alınan standartları tanımlayabilecekler.
4) • Porsiyon kontrolü yapabilecekler
5) • Yemek servis methodları hakkında bilgi sahibi olacaklar
6) • Maliyet kontrolü yapabilecekler
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Besin hazırlama ve pişirme ilkeleri Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
2) • Besin hazırlama ve pişirme ilkeleri (devam) Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
3) • Tarife Standartlaştırma Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
4) • Toplu Beslenme Sistemlerinde Satın alma metodları Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
5) • Besin kalite kontrollerinde temel alınan standartlar Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
6) • Besin kalite kontrollerinde temel alınan standartlar Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
7) • Vize sınavı Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
8) • Porsiyon kontrolü ve yemek servis yöntemleri Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
9) • Yemek atıklarının değerlendirilmesi Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
10) • Bulaşık yıkama,çöp atımı ve maliyet kontrolü Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
11) • Toplu Beslenme Sistemlerinde oluşabilecek kazalar ve önlemleri Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
12) • İş kolaylaştırma Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
13) • Porsiyon kontrolü ve yemek servis yöntemleri Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
14) • Genel tekrar Ders notlarından ilgili konuyu okumak.
15) • Final sınavı Ders notlarından ilgili konuyu okumak.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Dersin öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notları ve sunumlar.
Diğer Kaynaklar: 1-Toplu Beslenme Servisi Yapılan Kurumlarda Sağlıklı Beslenme Rehberi
2- Toplu Beslenme Sektörü Araştırması (Merkezî Mutfaklar)- (METARGEM)2003

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

4

8

9

2

3

5

6

7

10

Program Kazanımları
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar.
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler.
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur.
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir.
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. 5
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. 4
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 5
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 5
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. 3
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. 5
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. 5
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. 4
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Problem Çözme
Rapor Yazma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Grup Projesi
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 4 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 3 42
Ödevler 4 3 12
Ara Sınavlar 1 20 20
Final 1 30 30
Toplam İş Yükü 146