BES104 Beslenmeye Girişİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve DiyetetikÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES104
Ders İsmi: Beslenmeye Giriş
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 4
Öğretim Dili: TR-EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. GÜLEYFE BEYZA YILDIRIM
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Beslenme ve sağlık ilişkisini yorumlamak, besin ögeleri (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri) ve besin gruplarını öğrenmek, çeşitli yaş gruplarındaki gereksinmeleri ve özel durumlarda beslenme konularına hakim olmak, porsiyon büyüklüğü, tanımlayıcı terimler, beslenmede Besin Piramidini, besin yoncasını ve'sağlıklı tabak' yaklaşımlarını anlamak.
Dersin İçeriği: 1. Hafta: Sağlık, beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, metabolizma, besin gruplarına giriş, besin ögelerine giriş, besin piramidi, besin yoncası, sağlıklı tabağım.
2. Hafta: Besin ögeleri (Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar) ve özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
3. Hafta: Vitaminler- özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
4. Hafta: Mineraller- Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
5. Hafta: Diyet posası ve su
6. Hafta: Besinler ve besin grupları
7. Hafta: Ara sınav
8. Hafta: Enerji Metabolizması ve Enerji Dengesizliği Sorunları
9. Hafta: Özel durumlarda beslenme
10. Hafta: Özel durumlarda beslenme- gebe ve emziklilikte beslenme
11. Hafta: Özel durumlarda beslenme- çocuklarda beslenme
12. Hafta: Özel durumlarda beslenme- ergenlikten yaşlılığa beslenme
13. Hafta: Sağlığı bozan mikroorganizmalar ve besin zehirlenmeleri
14. Hafta: Final sınavı

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) İlgili ders kitapları, uygulamalar ve araç-gereçler vs ile alanındaki güncel ve temel bilgilere sahip olmak.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme.
2) Beslenme İlkeleri dersine daha donanımlı ve hazır girerek, mesleki alan derslerinin girişi niteliğinde sağlam temellerde eğitim almak.
3) Beslenme, sağlıklı yeterli ve dengeli beslenme, besin grupları, besin ögeleri, özel durumlarda beslenme vs. konuları hakkında giriş bilgilerini edinir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Sağlık, beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, metabolizma, besin gruplarına giriş, besin ögelerine giriş, besin piramidi, besin yoncası, sağlıklı tabağım Powerpoint sunumu, sözlü anlatım, konu ile ilgili ödev
2) Besin ögeleri (Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar) ve özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar Powerpoint sunumu, sözlü anlatım, konu ile ilgili ödev
3) Vitaminler- özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar Powerpoint sunumu, sözlü anlatım, konu ile ilgili ödev
4) Mineraller- Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar Powerpoint sunumu, sözlü anlatım, konu ile ilgili ödev
5) Diyet posası ve su Powerpoint sunumu, sözlü anlatım, konu ile ilgili ödev
6) Besinler ve besin grupları Powerpoint sunumu, sözlü anlatım, konu ile ilgili ödev
7) Ara sınav Sınav kağıdı- Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, boşluk doldurma
8) Enerji Metabolizması ve Enerji Dengesizliği Sorunları Powerpoint sunumu, sözlü anlatım, konu ile ilgili ödev
9) Özel durumlarda beslenme Powerpoint sunumu, sözlü anlatım, konu ile ilgili ödev
10) Özel durumlarda beslenme- gebe ve emziklilikte beslenme Powerpoint sunumu, sözlü anlatım, konu ile ilgili ödev
12) Özel durumlarda beslenme- çocuklarda beslenme Powerpoint sunumu, sözlü anlatım, konu ile ilgili ödev
12) Özel durumlarda beslenme- ergenlikten yaşlılığa beslenme Powerpoint sunumu, sözlü anlatım, konu ile ilgili ödev
13) Sağlığı bozan mikroorganizmalar ve besin zehirlenmeleri Powerpoint sunumu, sözlü anlatım, konu ile ilgili ödev
14) Final Sınavı Sınav kağıdı- Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, boşluk doldurma

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Alphan E. Sağlıklı Beslenme, 2. Baskı, Nobel Yayınevi, 2005.
2. Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009
3. Introduction to Human Nutrition.Gibney M, Lanham-New SA, Cassidy A, Vorster HH (Eds). Second edition, Wiley-Blackwell.2009
Diğer Kaynaklar: 1. Mahan, L.K., Stump, S.E. Krause's Food & Nutrition Therapy. 12th edition, Elsevier, 2010.
www.eatright.com/
2. www.fao.org/
3. www.fda.gov/
4. www.usda.gov/
5. www. who.org

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar.
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler.
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur.
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir.
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. 5
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. 5
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 4
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 3
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. 2
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. 3
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. 3
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. 4
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Okuma
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 10 % 10
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 3 42
Ödevler 14 3 42
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 128