BES319 Gıda Katkı Maddeleri ve Toksikolojiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve DiyetetikÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES319
Ders İsmi: Gıda Katkı Maddeleri ve Toksikoloji
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 4
Öğretim Dili: TR-EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı; Toksik gıda bileşenlerinin tanımı ve toksisiteleri üzerine etkili faktörlerin tanımlanması, toksik maddelerin oluşumu, kaynakları, kimyasal yapıları hakkında bilgi edinmek; toksik maddelerin olumsuz sağlık etkilerini tanımlamak; toksik bileşenleri azaltma stratejilerinin ve bu gıda güvenliği için tehlikelerinin belirlenmesini sağlamak
Dersin İçeriği: Toksik gıda bileşenlerinin tanımı ve toksisiteleri üzerine etkili faktörler; Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler ve yöntemler; Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan testler; Gıda kaynaklı mikrobiyal ve paraziter hastalık ve zehirlenmeler; Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler; Pestisitler and veteriner ilaçları; Gıda katkı maddeleri; Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantlar; Gıdaların ışınlanması; Gıdaların işlenmesi sırasında oluşan toksik bileşikler; Gıda ambalaj materyallerinin güvenilirliği; İçme sularında kimyasal ve biyolojik kontaminasyonlar, kontrol yöntemleri; Yeni geliştirilen gıda maddeleri ve gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri; Toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemeler

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Temel toksikoloji konularında bilgi kazandırılması
2) Toksik bileşikler, çevresel kontaminantlar, gıdaların işlenmesi sırasında oluşan değişimler ve toksikolojik açıdan değerlendirilme becerisi
3) Toksik bileşiklerin oluşumlarının kontrol altına alınması ve azaltma stratejilerini öğrenme
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Toksik gıda bileşenlerinin tanımı ve toksisiteyi etkileyen faktörler Ders notlarının okunması
2) Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler Konuyla ilgili ders notlarının okunması
3) • Gıda katkı maddeleri ve toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri İlgili ders notlarının okunması
5) • Gıdaların ışınlanması ve toksikolojik değerlendirmeler, radyoaktif kontaminantlar İlgili ders notlarının okunması
6) • Pestisitler ve veteriner ilaçlarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri İlgili ders notlarının okunması ve literatür takibi
7) Vize İlgili tüm ders notlarının çalışılması
8) • Gıda kaynaklı mikrobiyal zehirlenmeler ve hastalıklar Konuyla ilgili ders notlarının ve literatürün okunması
9) • Gıda ambalaj materyallerinin gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi Konuyla ilgili literatür ve ders notu okunması
10) Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantların toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri Konuyla ilgili literatür ve ders notlarının okunması
11) Gıda işleme yöntemleri ve oluşan bileşiklerin toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri İlgili ders notlarının okunması ve literatür takibi
12) • Gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojk açıdan değerlendirilmeleri İlgili literatür ve ders notlarının okunması
13) İlgili konularda sunum yapılması İlgili litetürün takip edilerek, sunumların hazırlanması
14) Konuların tekrar edilmesi Tüm ders notlarının çalışılması

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Stanley, O.T.2004. Food and Nutritional Toxicology, CRC Press.
2. Shibamoto, T., Bjeldanes, L.F. 2009. “Introduction to Food Toxicology”. Academic Press, Hartcourt Brace and Com. San Diego.
3. Sikorski, Z. E and Dabrowski, W. 2005. Toxins in Food, CRC Press 2005
4. Altuğ, T. (Ed.)., 2009. Gıda Katkı Maddeleri.Sidas Medya Ltd. Şti. İzmir. 268 s.

Diğer Kaynaklar: Ders içeriğiyle ilgili bilimsel makaleler


Scientific articles relevant to the course content

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

Program Kazanımları
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar.
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler.
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur.
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir.
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. 3
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. 2
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 3
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 3
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. 1
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. 3
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. 2
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. 5
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Sunum 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 42
Sunum / Seminer 14 14
Ara Sınavlar 7 21
Toplam İş Yükü 119