GSTE356 Food and Mythologyİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Sanat ve Kültür YönetimiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Sanat ve Kültür Yönetimi
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GSTE356
Ders İsmi: Food and Mythology
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Genel Havuz
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. FULYA HEKİMOĞLU ÇELİK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı Sümer, Babil, Mısır, Yakındoğu, Yunan, Roma, Viking, Hint, Çin ve diğer coğrafyalara ait mitolojilerde yiyecek ve içecek öğelerine dair yer alan efsane ve inanışların ele alınmasıdır. Ekmek, şarap, bira, kan, zeytin, nar, bal, nektar, elma, süt, dut, mantar, domuz, kurban, pirinç gibi yiyecek içecek öğelerine ait mitler, sözlü ve yazılı yazın ve sanat kollarındaki tasvirleri aracılığıyla işlenir.
Dersin İçeriği: Ders izlencesinin açıklanması
Mitos, epos ve logos
Nektar ve ambrosianın Yunan, Roma ve Hint mitolojilerinde tuttuğu yerin aktarılması
Truva Savaşlarında önemli yer tutan Achilleus’un annesi tarafından Styks Nehri’ne batırılarak ölümsüzleştirilmesi
Prometheus’un ateşi çalması ve insanlığa hediye etmesi
Aristaios’un zeytincilik, bağcılık ve hayvancılık konusunda uzmanlığı
Şit’in cehennem melekleri ile konuşması ve Hz.Adem’in affedilmesi isteği
Herakles’in topuzu
Vize Sınavı
Leto, Zeus, Hera, Artemis ve Apollon’un efsanesi ve zeytin ağacının bu efsanedeki önemli yeri
Satirler, Bakkhalar, Dionysos şenlikleri, Silenos, Priapus hakkında ayrıntılı bilgi
Dionysos’un Hindistan seferi, denizcileri yunus balığına çevirmesi, Altın Postun hikayesi,
Athena’nın Gorgo canavarının kanını akıtması ve Asklepion’a vermesi.
Pomona ve Vertumnus’un ilahi aşkı

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • Mythos, epos ve logos kavramlarını açıklamak • Mitoloji ile din kavramları arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları açıklamak ve karşılşatırmak • Mitolojinin kaynağı Heredot, Platon, Homeros, Hesiodos, Euripides gibi tanrı ve tanrı soylarını anlatan kişiler hakkında genel bilgi vermek • Heseidos’un theogoniası: tanrıların doğuşu, tanrı soylarının ve kuşaklarının birbirlerini izleyip gelişmeleri hakkında bilgi vermek • “Kan” öğesi kapsamında Gaia, Uranos, Kronos, Titanlar, Erinysler, Zeus’un doğuşunu konu alan theogonianın anlatılması
2) • Tanrıların ölümsüzlük içeceği Nektar ve Ambrosia hakkında bilgi verilmesi • Hint mitolojisindeki amrita ve Süt Okyanusunun Çalkalanması ile ortaya çıkması • Hindu mitolojisinde Ravana, Sita ve Rama’nın yer aldığı ve nektarın- amrita- (Elixir of Life) ortaya çıkış hikayesinin anlatılması • Indra’nın Cennetindeki Beş Ağaç Ve Ambrosia Ağacı (Parijaat Tree)’nin anlatılması • Zeus, Ganymedes ve Hebe üçlüsünün nektar ve ambrosia ile ilişkisinin aktarılması
3) • Achilleus, Thetis, Ambrosia ve Ateş’in yer aldığı efsanenin öğrencilere aktarılması • Demeter, Metaneira, Nektar ve Ambrosia efsanesinde Demeter’in nektar ve ambrosia ile bir çocuğu beslemesi • Cupid (Eros) ile Psykhe’nin Hikayesinde geçen Nektar ve Ambrosianın öğrencilere aktarılması • Olympos tanrıları ve nektarın tanrılar için öneminin vurgulanması
4) • Prometheus’un ateşi tanrılardan çalmasının aktarılması • Epimetheus ve Pandora’nın kutusu hakkında bilgi verilmesi • Deukalion tufanı hakkında ayrıntı bilgi verilmesi • Balın mitolojideki öneminden bahsedilmesi • Demokritos’un bal dolu kabı kokladığı efsanenin anlatılması
5) • Ovid’de bahsedilen Baküs’ün balı bulma hikayesinin anlatılması • Balın bulunması ve Antikçağ’da Mead’in oluşumu hakkındaki efsanenin anlatılması • Bal tanrısı Aristaios hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi • Orpheus ve Eurdike’nin hikayesindeki balın öneminin vurgulanması
6) • Zeytin ve zeytinyağının hakkında kısa bilgi (tarihçesi, yaşadığı coğrafya,vb.) verilmesi • Hz.Adem’in oğlu Şit ve zeytin ağacı efsanesinin anlatılması • İsis’in zeytinciliği öğreten Tanrı olarak Mısır mitolojisindeki yerinin aktarılması • Athena ve Poseidon arasındaki yarışma ve zeytinin Atina şehri için öneminin aktarılması • Athena ve Arakhne arasındaki yarışmanın anlatılması • Herakles’in zeytin ağacından yapıldığı söylenen topuzu hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi
7) • Şarap ve şarap tanrısı Dionysos (Baküs) hakkında ayrıntılı bilgiler verilmesi • Dionysos’un adının anlamı, doğumu ve hayat hikayesinin aktarılması • Dionysos’un sembolleri, kutsal bitki ve hayvanlarının aktarılması • Dionysos ve Silenos’un birlikteliğinin aktarılması • Dionysos’un oğlu Priapus’un efsanesinin anlatilmasıDionysos'un Zaferleri, Ölüler Ülkesine İnişi ve Olympos Tanrılarının Arasına Katılması
8) • Elma ve mitolojideki yeri hakkında genel bilgi verilmesi • İlk günah- yasak elma hikayesinin anlatılması • Pomona ve Vertumnus’un içinde elmanın yer aldığı efsanesinin anlatılması • Elma ve Herakles’in 11. işinin aktarılması • Elma ve Atalante’nin hikayesinin anlatılması
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Öğrencilere dersin içeriğinin ve ders gereklerinin anlatılması • Derste anlatılacak efsanelerin özgürlüğü, özerkliği, başıboşluğ hakkında ön bilgi verilmesi, efsanelerin gerçekle ilişkisinin (mitosların gerçeğinin) nerede aranması gerektiği konusunda tartışılması • Mitolojinin canlılığını nasıl koruduğunu, renkli ve büyüleyici atmosferini günümüze kadar nasıl taşıdığına dair yorumlamaların yapılması Veri yok
2) • Mythos, epos ve logos kavramlarını açıklamak • Mitoloji ile din kavramları arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları açıklamak ve karşılşatırmak • Mitolojinin kaynağı Heredot, Platon, Homeros, Hesiodos, Euripides gibi tanrı ve tanrı soylarını anlatan kişiler hakkında genel bilgi vermek • Heseidos’un theogoniası: tanrıların doğuşu, tanrı soylarının ve kuşaklarının birbirlerini izleyip gelişmeleri hakkında bilgi vermek • “Kan” öğesi kapsamında Gaia, Uranos, Kronos, Titanlar, Erinysler, Zeus’un doğuşunu konu alan theogonianın anlatılması Heseidos’un theogoniası ile ilgili internet araştırması
3) • Tanrıların ölümsüzlük içeceği Nektar ve Ambrosia hakkında bilgi verilmesi • Hint mitolojisindeki amrita ve Süt Okyanusunun Çalkalanması ile ortaya çıkması • Hindu mitolojisinde Ravana, Sita ve Rama’nın yer aldığı ve nektarın- amrita- (Elixir of Life) ortaya çıkış hikayesinin anlatılması • Indra’nın Cennetindeki Beş Ağaç Ve Ambrosia Ağacı (Parijaat Tree)’nin anlatılması • Zeus, Ganymedes ve Hebe üçlüsünün nektar ve ambrosia ile ilişkisinin aktarılması yok
4) • Achilleus, Thetis, Ambrosia ve Ateş’in yer aldığı efsanenin öğrencilere aktarılması • Demeter, Metaneira, Nektar ve Ambrosia efsanesinde Demeter’in nektar ve ambrosia ile bir çocuğu beslemesi • Cupid (Eros) ile Psykhe’nin Hikayesinde geçen Nektar ve Ambrosianın öğrencilere aktarılması • Olympos tanrıları ve nektarın tanrılar için öneminin vurgulanması yok
5) • Prometheus’un ateşi tanrılardan çalmasının aktarılması • Epimetheus ve Pandora’nın kutusu hakkında bilgi verilmesi • Deukalion tufanı hakkında ayrıntı bilgi verilmesi • Balın mitolojideki öneminden bahsedilmesi • Demokritos’un bal dolu kabı kokladığı efsanenin anlatılması yok
6) • Ovid’de bahsedilen Baküs’ün balı bulma hikayesinin anlatılması • Balın bulunması ve Antikçağ’da Mead’in oluşumu hakkındaki efsanenin anlatılması • Bal tanrısı Aristaios hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi • Orpheus ve Eurdike’nin hikayesindeki balın öneminin vurgulanması yok
7) • Zeytin ve zeytinyağının hakkında kısa bilgi (tarihçesi, yaşadığı coğrafya,vb.) verilmesi • Hz.Adem’in oğlu Şit ve zeytin ağacı efsanesinin anlatılması • İsis’in zeytinciliği öğreten Tanrı olarak Mısır mitolojisindeki yerinin aktarılması • Athena ve Poseidon arasındaki yarışma ve zeytinin Atina şehri için öneminin aktarılması • Athena ve Arakhne arasındaki yarışmanın anlatılması • Herakles’in zeytin ağacından yapıldığı söylenen topuzu hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi yok
8) • Ara sınav ile 7 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi. • Vize sınavı sorularını çözümler ve eksikliklerini raporlar. yok
9) • Ovid’in Metaporhoses eseri ve zeytin ağacının ortaya çıkışının anlatılması • Homeros’un zeytin gölgesinde oturup onunla arasında geçen diyaloğunun anlatılması • Leto’nun Artemis ve Apollon’u doğrurma efsanesinde zeytin ağacının rolünün aktarılması • Nuh tufanı ve zeytin ağacının öneminin vurgulanması • Apollon ve Daphne’nin hikayesinin anlatılması yok
10) • Şarap ve şarap tanrısı Dionysos (Baküs) hakkında ayrıntılı bilgiler verilmesi • Dionysos’un adının anlamı, doğumu ve hayat hikayesinin aktarılması • Dionysos’un sembolleri, kutsal bitki ve hayvanlarının aktarılması • Dionysos ve Silenos’un birlikteliğinin aktarılması • Dionysos’un oğlu Priapus’un efsanesinin anlatilması yok
11) • Dionysos'un Zaferleri, Ölüler Ülkesine İnişi ve Olympos Tanrılarının Arasına Katılması • Altın Post’un hikayesinin anlatılması • Medeia ve İason’un hikayesinin anlatılması • Theseus’un hikayesinin anlatılması • Ariadne’nin Hikayesinin anlatılması yok
12) • Dionysos kültü, mainadlar ve Dionisia şenlikleri hakkında bilgi verilmesi • Dionysos, Silenos, Kral Midas arasında geçen efsanenin anlatılması • Nuh Tufanı ve şarabın öneminin aktarılması • Kral Cemşid ve şarabın keşfedilmesi efsanesinin anlatılması • Asklepios ve sarımsak hakkındaki efsanenin anlatılması yok
13) • Elma ve mitolojideki yeri hakkında genel bilgi verilmesi • İlk günah- yasak elma hikayesinin anlatılması • Pomona ve Vertumnus’un içinde elmanın yer aldığı efsanesinin anlatılması • Elma ve Herakles’in 11. işinin aktarılması • Elma ve Atalante’nin hikayesinin anlatılması Efsane anlatımı Tartışma ve yorum Mitlere dair sanat eserleri (heykel, resim, gravür, vb.) aracılığıyla konunun somutlaştırılması
14) genel tekrar yok
15) genel tekrar yok
16) Final Sınavı yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Mitoloji Sözlüğü, Azra Erhat, Remzi Kitabevi, 2007, 22. Basım
Nectar and Ambrosia, An Encyclopedia of Food in World Mythology, Tamra Andrews, ABC-CLIO
Diğer Kaynaklar: Mitoloji Sözlüğü, Azra Erhat, Remzi Kitabevi, 2007, 22. Basım
Nectar and Ambrosia, An Encyclopedia of Food in World Mythology, Tamra Andrews, ABC-CLIO

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

Program Kazanımları
1) 1-Sanat kültürü ve estetik konularına ilişkin bilgiye sahiptir. 2-İlgili sanat alanına özgü sanat tarihi konusunda bilgi sahibidir. 3-Sanat ve tasarım materyalleri bilgisine sahiptir. 4-Sanat ve tasarım yöntem ve teknikleri konusunda bilgi sahibidir. 5-İlgili sanat alanındaki yasal düzenlemeler ve işlemler konusunda bilgi sahibidir. 6-İlgili sanat alanının ilişkili olduğu disiplinlerarası etkileşim konusunda bilgi sahibidir. 7-Araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir. 8-Sanatsal eleştiri yöntemleri konusunda bilgi sahibidir. 9-Sanat ve bilim etiği konusunda bilgi sahibidir.
2) 1-Kuram ve uygulama bütünlüğü sağlar. 2-İlgili sanat alanına ilişkin yöntem ve teknikleri kullanır. 3-İlgili sanat alanının içindeki alt disiplinlerin etkileşimini değerlendirir. 4-Çözümlemeye dayalı yorum becerisine sahiptir. 5-Çok boyutlu algılayabilme, düşünebilme, tasarlayabilme, uygulayabilme becerisini geliştirir. 6-Duyusal algıyı somutlaştırır.
3) 1-Tek başına, bağımsız olarak ve/veya grup içinde uyumlu ve üretken olarak çalışır. 2-Proje süreçleri içinde etkin olarak yer alır. 3-Alanıyla ilgili özgün yapıtlarını toplumla paylaşır ve sonuçlarını değerlendirir.
4) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, - Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme. -Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme.
5) Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme. - Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. -Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme. - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. - Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
6) - Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme.
7) - Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
8) Sanatsal eleştiri yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) 1-Sanat kültürü ve estetik konularına ilişkin bilgiye sahiptir. 2-İlgili sanat alanına özgü sanat tarihi konusunda bilgi sahibidir. 3-Sanat ve tasarım materyalleri bilgisine sahiptir. 4-Sanat ve tasarım yöntem ve teknikleri konusunda bilgi sahibidir. 5-İlgili sanat alanındaki yasal düzenlemeler ve işlemler konusunda bilgi sahibidir. 6-İlgili sanat alanının ilişkili olduğu disiplinlerarası etkileşim konusunda bilgi sahibidir. 7-Araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir. 8-Sanatsal eleştiri yöntemleri konusunda bilgi sahibidir. 9-Sanat ve bilim etiği konusunda bilgi sahibidir. 2
2) 1-Kuram ve uygulama bütünlüğü sağlar. 2-İlgili sanat alanına ilişkin yöntem ve teknikleri kullanır. 3-İlgili sanat alanının içindeki alt disiplinlerin etkileşimini değerlendirir. 4-Çözümlemeye dayalı yorum becerisine sahiptir. 5-Çok boyutlu algılayabilme, düşünebilme, tasarlayabilme, uygulayabilme becerisini geliştirir. 6-Duyusal algıyı somutlaştırır. 3
3) 1-Tek başına, bağımsız olarak ve/veya grup içinde uyumlu ve üretken olarak çalışır. 2-Proje süreçleri içinde etkin olarak yer alır. 3-Alanıyla ilgili özgün yapıtlarını toplumla paylaşır ve sonuçlarını değerlendirir. 4
4) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, - Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme. -Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme. 4
5) Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme. - Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. -Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme. - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. - Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. 3
6) - Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme. 3
7) - Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. 4
8) Sanatsal eleştiri yöntemleri konusunda bilgi sahibidir. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders
Okuma
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 16 48
Ara Sınavlar 2 1
Final 1 3
Toplam İş Yükü 52