Dersin Amacı: |
Bu dersin amacı: tüm Toplu Beslenme sistemlerini, Toplu Beslenme Sistemlerinin her aşamasında (satın alma, depolama, servis) çalışan görevlilerin iş tanımlarını tanımlamak,toplu beslenme sistemlerininin her aşamasında kullanılan alet ve edavatları açıklamak ve yemek servis ve hazırlama için beslenme ilkelerini belirtmek, servise etki eden faktörleri değerlendirmek, toplu beslenme servislerinin denetim ve kontrol aşamalarını açıklamak, HACCP’I tanımlamak ve temel ilkelerini sınıflandırmak, Toplu Beslenme Servisleri için menü oluşturmak ve bu menüleri değerlendirmek.
|
Dersin İçeriği: |
• Toplu Beslenme sistemleri hakkında bilgi sahibi olacaklar.
• Toplu Beslenme sistemlerinde yer alan iş tanımlarını açıklayabilecekler.
• Toplu Beslenme Sistemlerinin tüm aşamalarında kullanılan araç-gereci öğrenecekler.
• Toplu Beslenme Sistemleri için menu planlama ve Değerlendirmeyi öğrenecekler.
• HACCP’in ne olduğunu ve HACCP ilkelerini öğrenecekler.
• Toplu Beslenme Sistemlerini tüm aşamalarını(satın alma,depolama,servis) öğrenecekler.
• Toplu Beslenme Sistemlerinde yönetim ve denetim hakkında bilgiler öğrenecekler.
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
• Toplu Beslenme Sistemlerinin gelişimi ve dünyanın Toplu Beslenme Sistemlerine bakış açışı. |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
2) |
• Toplu Beslenme Sistemlerinin tanımı. |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
3) |
• Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Denetim. |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
4) |
• Toplu Beslenme Sistemlerinin organizasyon şemasında yer alan herbir görevin iş çizelgesi,iş gerekçesi |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
5) |
• Toplu Beslenme Sistemlerinde çalışan personelin iş tanımları |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
6) |
• Personel hizmet içi eğitim programları ve kullanılan araç-gereçler |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
7) |
• Vize sınavı |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
8) |
• Toplu Beslenme Sistemlerinde mutfak planı ve mutfakta kullanılan araç-gereçler |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
9) |
• Toplu Beslenme Sistemi Mutfaklarında kullanılan araç-gereçler ve özellikleri |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
10) |
• HACCP Uygulamaları |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
11) |
• Toplu Beslenme Sistemlerinde besin satın almada izlenen yöntemler |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
12) |
• Kalite Tanımları |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
13) |
• Menü planlama ve menülerin kontrolü |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
14) |
• Toplu Beslenme Sistemlerinde mutfak planı ve mutfakta kullanılan araç-gereçler |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
15) |
• Final sınavı |
Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. |
5 |
2) |
Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. |
3 |
3) |
Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. |
4 |
4) |
Alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir veya tanımlayıcı düzeyde araştırma yapar. |
5 |
5) |
Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. |
4 |
6) |
Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. |
4 |
7) |
Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. |
3 |
8) |
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. |
3 |
9) |
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. |
5 |
10) |
Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
2 |