Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | NUT309 | ||||||||
Ders İsmi: | Nutritional Antropology | ||||||||
Ders Yarıyılı: |
Güz |
||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR-EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. İPEK AHU SOMAY | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL Öğr.Gör. İPEK AHU SOMAY |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Geçmişten günümüze kadar geçen süreçte beslenme tarihini ve beslenme kültüründe gelişen değişimleri incelemek. |
Dersin İçeriği: | İlk insanlardan günümüze kişilerin Beslenme örüntülerinin temel özellikleri, tarih öncesi ve tarih sonrasi dönemlerde beslenmede olusan degisimler, besin seçimini etkileyen faktörler, ülkeler arası beslenme uygulama farkliliklari, yemek aliskanliklarinda degisimi etkileyen faktörler, Amerika, Avrupa, Uzak Dogu Ulkeleri, Afrika Ulkeleri beslenme uygulamalari ve temel özellikleri ile Turk Mutfagi temel özellikleri ve etkilendigi mutfaklar. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Beslenme Antropolojisine Giriş | Ders Slaytları |
2) | Toplumların beslenme kültürünü etkileyen faktörler ve sonuçları | Ders Slaytları |
3) | Paleolitik Dönemde Beslenme Kültürü | Ders Slaytları |
4) | Neolitik Dönemde Beslenme Kültürü | Ders Slaytları |
5) | Antik Çağda Beslenme Kültürü | Ders Slaytları |
6) | Hititlerde Beslenme Kültürü | Ders Slaytları |
7) | Ara Sınav | Ara Sınav |
8) | Dinler ve Beslenme Kültürü | Ders slaytları |
9) | Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi (Orta Asya, Selçuklu, Osmanlı Dönemi) | Ders slaytları |
10) | Cumhuriyet Dönemi ve Günümüz Mutfak Kültürü ve Yöresel Farklılıklar | Ders slaytları |
11) | Türk Mutfağında Sofra Düzeni ve Servisi, Ziyafet ve özel Gün Sofraları | Ders slaytları |
12) | Türk Mutfağının Genel Özellikleri, Beslenme ve Sağlık Yönünden Özellikleri | Ders slaytları |
13) | Türk Mutfağında Kullanılan Tatlandırıcılar ve Türk Mutfağında Yabani Otlar | Ders slaytları |
14) | Final Sınavı | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim elemanı tarafından sağlanan ders notları. / Notes, provided by lecturer. |
Diğer Kaynaklar: | Merdol Kutluay, Türkan. (2015). Beslenme Antropolojisi I Hatiboğlu Yayınları, Ankara. Belge, Murat. (2010). Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul, Uhri, Ahmet. Boğaz derdi: arkeolojik, arkeobotanik, tarihsel ve etimolojik veriler ışığında tarım ve beslenmenin kültür tarihi, Ege Yayınları. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
6 |
3 |
4 |
5 |
|||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | |||||||||
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. | |||||||||
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |||||||||
4) Alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir veya tanımlayıcı düzeyde araştırma yapar. | |||||||||
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |||||||||
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. | |||||||||
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | |||||||||
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. | |||||||||
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | |||||||||
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | |
2) | Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. | |
3) | Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |
4) | Alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir veya tanımlayıcı düzeyde araştırma yapar. | |
5) | Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |
6) | Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. | |
7) | Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | |
8) | Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. | |
9) | Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | |
10) | Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Anlatım | |
Ders | |
Ödev | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 10 |
Sunum | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 4 | 8 | 32 |
Sunum / Seminer | 1 | 2 | 2 |
Ödevler | 2 | 4 | 8 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Rapor Teslimi | 1 | 4 | 4 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 76 |