PSY456 Selected Topics in Health Psychologyİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Turizm ve Otel İşletmeciliğiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: PSY456
Ders İsmi: Selected Topics in Health Psychology
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 7
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi ECE TUNCAY SENLET
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı sağlık psikolojisi alanını tanıtmak ve sağlık, hastalık ve sağlık konularını biyopsikososyal yaklaşımla ele almaktır.
Dersin İçeriği: Bu ders, sağlık psikolojisi alanını tanıtmak ve sağlık, hastalık ve sağlık konularını biyopsikososyal yaklaşımla ele almayı içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • identify the basic concepts of health psychology
2) • identify the interfaces among biological, psychosocial, social and behavioral factors in health
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) • learn about the main theories and models of health psychology
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) • assess psychological factors that may contribute to disease and its prevention
Alana Özgü Yetkinlik
1) • understand the scientific relations among psychological factors, behavior and physical health and illness
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Represent the syllabus of the course • Explain the learning objectives and requirements of the course : assigned reading for next class session
2) • Represent health psychology and its basic concerns assigned reading for next class session
3) • Continue to represent health psychology and its basic concerns assigned reading for next class session
4) • Represent the theories and models of behavior and behavior change assigned reading for next class session
5) • Represent coping and social support within the framework of health psychology assigned reading for next class session
6) • Represent pain within the framework of health psychology assigned reading for next class session
7) • Assess students through midterm exam assigned reading for next class session
8) Sexual Health assigned reading for next class session
9) • Represent how health psychology area handles food and eating issues : assigned reading for next class session
10) • Represent how health psychology area handles alcohol drinking issues : assigned reading for next class session
11) • Represent how health psychology area handles smoking issues assigned reading for next class session
12) • Represent how health psychology area handles physical activity and exercise issues assigned reading for next class session
13) • Represent how health psychology area handles environment issues assigned readings for the final exam
14) FINAL EXAM FINAL EXAM

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: • Marks, D.F., Muraay, M., Evans, B. & Estacio, E.V. (2011). Health Psychology: Theory, Research and Practice, Third Edition. London: Sage.
• Okyayuz, Ü.H. (1999). Sağlık Psikolojisi. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.

Diğer Kaynaklar: • Marks, D.F., Muraay, M., Evans, B. & Estacio, E.V. (2011). Health Psychology: Theory, Research and Practice, Third Edition. London: Sage.
• Okyayuz, Ü.H. (1999). Sağlık Psikolojisi. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

5

2

3

4

Program Kazanımları
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Okuma
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 12 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 16 3 48
Ödevler 4 16 64
Küçük Sınavlar 3 12 36
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 195