Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezli) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | SAY512 | ||||||||
Ders İsmi: | Biyoistatistik ve Karar Verme | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi DUYGU AYDIN HAKLI | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
|
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Temel istatistiksel kavramlar ve yöntemleri, sağlık alanında özel örnek ve uygulamalarla öğrenciye öğretmek, kendi alanındaki literatürü istatistiksel açıdan anlamasını ve değerlendirmesini sağlamak. |
Dersin İçeriği: | 1. Temel biyoistatistik kavramları 2. Veri türüne uygun tanımlayıcı istatistikleri 3. Veri türüne uygun grafikler 4. Örneklem dağılışları ve standart hata 5. İstatistikler için güven aralıkları 6. Hipotez testleri 7. Korelasyon ve basit doğrusal regresyon çözümlemesi 8. Çoklu doğrusal regresyon çözümlemesi |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin öğrencilere sunulması: Temel istatistiksel kavramlar; istatistik, biyoistatistik, biyoistatistiğin kullanım alanları, evren, örneklem, istatistik, parametre, veri, değişken, veri tipleri vb. | |
2) | Tanımlayıcı istatistikler: • Değişken türüne göre hesaplanan tanımlayıcı istatistikler • Tanımlayıcı istatistikler; verilerin sınıflandırılması, ortalama ve konum ölçüleri • Yaygınlık ölçüleri Makale eleştirisi | |
3) | Tek değişkenli Tablo ve Grafikler • Tablo ve grafikler; tek değişkenli tablo (marjinal tablo) ve grafikler: histogram, çubuk grafik, dal-yaprak grafiği, kutu-çizgi grafiği, ortalama-standart sapma grafikleri | |
4) | İki ve ikiden çok değişkenli tablo ve grafikler • İki/çok değişkenli tablo ve grafikler; çapraz tablolar, temel grafik gösterimlerin çok değişkenli uygulamaları, saçılım grafiği, vb. Makale kritiği | |
5) | Kuramsal dağılımlar • Kuramsal dağılışlar: Normal dağılım, binom dağılımı, poisson dağılımı • Normallik testleri ve grafikleri | |
6) | Örneklem dağılışları ve güven aralıkları • Nokta tahmini, standart hata, güven düzeyi ve hata payı • Standart hatayı ve hata payı • Ortalamalar ve oranlar için güven aralıkları | |
7) | Makale kritiği | |
8) | Arasınav - Sunum | |
9) | Hipotez Testlerine Giriş ve Tek Örneklem Testleri • α ve β kavramları • Tek örneklem ile ilgili çalışmalar | |
10) | Bağımsız Gruplarda İki Örneklem Testleri • Bağımsız gruplarda iki örneklem karşılaştırma testleri • Sonucu yorumlama Bağımlı Gruplarda İki Örneklem Testleri • Bağımlı gruplarda iki örneklem karşılaştırma testleri • Sonucu yorumlama Makale kritiği | |
11) | Bağımsız Gruplarda Çok Örneklem Testleri • Bağımsız gruplarda ikiden çok örneklem karşılaştırma testler • Sonucu yorumlama Bağımlı Gruplarda Çok Örneklem Testleri • Bağımlı gruplarda ikiden çok örneklem karşılaştırma testleri • Sonucu yorumlama Makale kritiği | |
12) | Korelasyon ve Doğrusal Regresyon Analizi • Değişkenler arası ilişki kavramı • Basit Regresyon modeli • Çoklu Doğrusal Regresyon modeli • Model yeterliliği Makale kritiği | |
13) | Final Sınavı- Sunum | |
14) | Final sınavı-Sunum |
Ders Notları / Kitaplar: | Ders notları haftalık bazda verilecektir. Her hafta makale kritiği yapılacaktır. |
Diğer Kaynaklar: | 1. Andy Field, Discovering Statistics Using SPSS, SAGE Publications,2009. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | ||||||||
2) Mezuniyet süresince/sonrasında kurum içi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılır. | ||||||||
3) Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir | ||||||||
4) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | ||||||||
5) Alanındaki duygu düşünce ve projelerini etkili bir şekilde aktarabilir |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | 5 |
2) | Mezuniyet süresince/sonrasında kurum içi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılır. | 4 |
3) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir | 4 |
4) | Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | 5 |
5) | Alanındaki duygu düşünce ve projelerini etkili bir şekilde aktarabilir | 5 |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Ders | |
Okuma | |
Soru cevap/ Tartışma | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 14 | % 10 |
Sunum | 2 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 6 | 84 |
Ödevler | 6 | 8 | 48 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 234 |