İstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Periodontoloji (DR)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Periodontoloji (DR)
Doktora TYYÇ: 8. Düzey QF-EHEA: 3. Düzey EQF-LLL: 8. Düzey

Genel Bilgi

Periodontoloji; diş ve dental implant çevresi yumuşak ve sert dokuların sağlığının korunması, hastalıklarının teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.
Dişi destekleyen dokuların ilerleyici yıkımı ile karakterize olan periodontitisin şiddetli formunun görülme sıklığı Küresel Hastalık Yükü 2010 ve 2015 çalışmasına göre %11,2 ve %7,4 ‘dır. Bu oran, periodontitisin dünyada en yaygın altıncı hastalık olduğunu ortaya koymaktadır.
Görülme sıklığı çok yüksek olduğundan, periodontitisin önemli bir toplum sağlığı problemi olduğu kabul edilmektedir. Dişlerin fonksiyon dışı kalmasına ve diş kaybına yol açabileceğinden, çiğneme hareketlerini ve estetiği kötü etkilemektedir.
Tam dişsizlik veya çiğneme sorunu görülen olguların azımsanamayacak bir kısmı periodontitise bağlıdır. Ayrıca, periodontitis ağız ve diş sağlığına yönelik tedavilerin maliyetini arttırdığı gibi hastaların genel sağlığını da olumsuz etkileyebilmektedir. Periodontal enfeksiyonlar; diabet, kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok farklı sistemik hastalık ve/veya durum ile ilişkilidir.