İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | İÇT273 | ||||||||
Ders İsmi: | Islak Hacim Tasarımı | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm/Fakülte Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. ZÜLEYHA AYKUT | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. ZÜLEYHA AYKUT |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Mutfak, banyo gibi ıslak mekan tasarımlarına yönelik ilkelerin bilgilendirilmesini ve bu ilkeler doğrultusunda tasarım önerilerinin (su tesisatı, elektrik tesisatı, modüler sistemler ve ıslak mekân öğelerinin) örnekler üzerinden analiz edilerek geliştirilmesini amaçlar. |
Dersin İçeriği: | 1.Islak mekanların (mutfak, banyo vb) planlanması ve tasarımı için ilkelerin belirlenmesi. 2.Konu ile ilgili araştırma, konsept, eskiz çalışmalarının oluşturulması ve mevcut örnek tasarımların irdelenmesi. 2.Kullanım amacına ve seçilen konsepte uygun olarak hacim içindeki donanımların ilişkilendirilmesi. 3. Kullanım amacına ve konsepte uygun olarak renk seçiminin yapılması. 4. Konsepte uygun donatı (armatür, aksesuar vb) seçimi ve teknik çizimlerin eskizlerinin yapılması. 5.Proje için aydınlatma elemanı seçiminin yapılması. 6. Konu ile ilgili ergonomi ve ölçü araştırmalarının yapılması. 7. Plan yerleşimlerinin ve konsepti anlatan eskiz çalışmalarının alternatiflerle birlikte geliştirilmesi. 8. Teknik çizim ve üç boyutlu görsel çalışmalarla projenin sunumu. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin tanıtımı ve işleyiş sürecinin açıklanması. Islak hacim tanımı ve özellikleri. | Ders programı ve içeriğine dair bilgi edinilmesi. |
2) | Mutfak tasarımı ile ilgili araştırma, konsept, eskiz çalışmalarının oluşturulması ve mevcut örnek tasarımların irdelenmesi. | Gerekli çizim malzemelerinin getirilmesi. |
3) | Verilen plan üzerinde mutfak tasarımı yapılması. Kullanım amacına ve seçilen konsepte uygun olarak hacim içindeki donanımların ilişkilendirilmesi. Kullanım amacına ve konsepte uygun olarak malzeme ve renk seçiminin yapılması. Konsepte uygun donatı (armatür, aksesuar vb) seçimi ve teknik çizimlerin eskizlerinin yapılması. Proje için aydınlatma elemanı seçiminin yapılması. Konu ile ilgili ergonomi ve ölçü araştırmalarının yapılması. Plan yerleşimlerinin ve konsepti anlatan detay eskiz çalışmalarının alternatiflerle birlikte geliştirilmesi. | Akademik kaynak, piyasa, alternatif malzeme, uygulama çizimleri araştırması ve butik mutfak tasarım örneklerinin incelenmesi. |
4) | Modüler mutfak eleştiri süreci. | 1/20 plan, kesit, görünüş, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması. |
5) | Modüler mutfak eleştiri süreci. | 1/20 plan, kesit, görünüş, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması. |
6) | Modüler mutfak eleştiri süreci. | 1/20 plan, kesit, görünüş, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması. |
7) | Vize Teslimi ve Sunumu: Modüler Mutfak Projesi Jürisi ve Raporun Sunumu | 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırma ve analizleri. Tasarımın istenilen pafta ölçüleri kullanılarak teknik ve görsel anlatımlarla sunumu gerçekleştirilecektir. |
8) | Verilen plan üzerinde banyo tasarımı yapılması. Kullanım amacına ve seçilen konsepte uygun olarak hacim içindeki donanımların ilişkilendirilmesi. Kullanım amacına ve konsepte uygun olarak malzeme ve renk seçiminin yapılması. Konsepte uygun donatı (armatür, aksesuar vb) seçimi ve teknik çizimlerin eskizlerinin yapılması. Proje için aydınlatma elemanı seçiminin yapılması. Konu ile ilgili ergonomi ve ölçü araştırmalarının yapılması. Plan yerleşimlerinin ve konsepti anlatan detay eskiz çalışmalarının alternatiflerle birlikte geliştirilmesi. | Akademik kaynak, piyasa, alternatif malzeme, uygulama çizimleri araştırması ve butik banyo tasarım örneklerinin incelenmesi. |
9) | Banyo tasarımı eleştiri süreci. | 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması. |
10) | Banyo tasarımı eleştiri süreci. | 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması. |
11) | Banyo tasarımı eleştiri süreci. | 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması. |
12) | Banyo Tasarımı Proje Jürisi ve Raporun Sunumu | 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırma ve analizleri. Tasarımın istenilen pafta ölçüleri kullanılarak teknik ve görsel anlatımlarla sunumu gerçekleştirilecektir. |
13) | Banyo Tasarımı Proje Jürisi ve Raporun Sunumu | 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırma ve analizleri. Tasarımın istenilen pafta ölçüleri kullanılarak teknik ve görsel anlatımlarla sunumu gerçekleştirilecektir. |
14) | Final Teslimi: Modüler Mutfak Tasarımı ve Banyo Tasarımı Final Proje Teslimi | 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırma ve analizleri. Tasarımın istenilen pafta ölçüleri kullanılarak teknik ve görsel anlatımlarla sunumu gerçekleştirilecektir. |
Ders Notları / Kitaplar: | Architects' data; Neufert, E. 2013, New York |
Diğer Kaynaklar: | * Architects' data; Neufert, E. 2013, New York * Neufert * Mutfak Banyo & Seramik Dergisi * Germer, J. (2006). Kitchen and bath Systems: Mechanical, Electrical, Plumbing. Natioanal Ktchen & Bath Association. * Newton, D. (2006). Kitchen and Bathroom Drawing: Documents, Drafting. Presentation. National Kitchen & Bath Association. * Yazıcıoğlu, D. A. (2010). Mutfak Tasarım Süreci. İstanbul: Literatür Yayıncılık Dağıtım. * Pak, Z. (1993). Konut Mutfaklarının Analizi ve Minimum Mutfak Tasarımı * The Book of Kitchens * Konuyla ilgili kitaplar, fuarlar ve üretici firma gezileri |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) İç mimarlık alanında tasarım ve üretim yöntemlerinde kavramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir | ||||||||
2) Sanatsal ve kültürel değerleri tasarım sürecinde kullanır | ||||||||
3) İç mimarlık alanında malzeme ve üretim teknolojilerine ilişkin çağdaş bilgileri kullanır | ||||||||
4) Tasarım sorunlarını, eleştirel bir bakış açısı ve analitik düşünerek, özgün çözümlere ulaştırma becerisine sahiptir | ||||||||
5) Takım çalışmaları konusunda uyum ve etkinlik bilincine sahiptir | ||||||||
6) Proje uygulamaları aşamasında üretime katılım ve mesleki deneyim gösterir | ||||||||
7) Öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkında sürekli kendini geliştirir | ||||||||
8) Meslek etiği ve ilgili kanun, yönetmelikler hakkında bilgi ve bilinç sahibidir |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | İç mimarlık alanında tasarım ve üretim yöntemlerinde kavramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir | |
2) | Sanatsal ve kültürel değerleri tasarım sürecinde kullanır | |
3) | İç mimarlık alanında malzeme ve üretim teknolojilerine ilişkin çağdaş bilgileri kullanır | |
4) | Tasarım sorunlarını, eleştirel bir bakış açısı ve analitik düşünerek, özgün çözümlere ulaştırma becerisine sahiptir | |
5) | Takım çalışmaları konusunda uyum ve etkinlik bilincine sahiptir | |
6) | Proje uygulamaları aşamasında üretime katılım ve mesleki deneyim gösterir | |
7) | Öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkında sürekli kendini geliştirir | |
8) | Meslek etiği ve ilgili kanun, yönetmelikler hakkında bilgi ve bilinç sahibidir |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Ödev | |
Problem Çözme | |
Proje Hazırlama |
Ödev | |
Uygulama | |
Gözlem | |
Sunum | |
Raporlama |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Uygulama | 12 | % 20 |
Juri | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Uygulama | 10 | 2 | 20 |
Juri | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 52 |