IE318 Engineering Economyİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Endüstri Mühendisliği (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Endüstri Mühendisliği (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: IE318
Ders İsmi: Engineering Economy
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi MEHMET TEVFİK ÇOBANOĞLU
Dersi Veren(ler):









Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, öğrencileri maliyet etkin karar almanın kritik önem taşıdığı gerçek dünya mühendislik zorluklarına hazırlamaktır.

1. Paranın zaman değeri, maliyet tahmini ve ekonomik eşdeğerlik dahil olmak üzere mühendislik ekonomisinin temel kavramlarını tanıtmak.
2. Öğrencilere net bugünkü değer (NPV), iç getiri oranı (IRR), fayda-maliyet analizi ve maliyet-karşılık analizi gibi çeşitli araçları, teknikleri ve yöntemleri mühendislik projelerini değerlendirmek için nasıl kullanacaklarını öğretmek.
3. Öğrencilere yaşam döngüsü maliyeti ve sürdürülebilirlik değerlendirmeleri dahil olmak üzere mühendislik projelerinin finansal fizibilite çalışmalarını yürütmeyi öğretmek
4. Öğrencileri finansal hususların yanı sıra etik ve toplumsal etkileri de dikkate almaya teşvik etmek Proje
5. Öğrencileri ekonomik karar alma sürecinde risk ve belirsizlik kavramıyla tanıştırmak
Mühendislik projelerini değerlendirmek ve seçmek için ekonomik ilkeleri uygulayabilmek.
Karar alma süreçlerinde zamanın, riskin ve maliyetlerin etkisini anlamak.
Maliyet-fayda analizi ve proje fizibilite değerlendirmeleri yapma becerileriyle donatılmak
Dersin İçeriği: Terminoloji ve nakit akış diyagramları. Faiz faktörleri ve kullanılışları. Şimdiki değer ve kapitalize edilmiş maliyet analizi. Yıllık nakit akış analizi. Verim oranı (artış) analizi. Kazanç / Maliyet oranı analizi. Geri ödeme süresi analizi.
Yenileme analizleri. Enflasyon-faiz ilişkileri. Amortisman.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Mevcut değer, gelecekteki değer kavramlarının ve bunların mühendislik projelerinde ekonomik kararları nasıl etkilediğinin farkında olunması.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Farklı mühendislik projelerinin veya çözümlerinin maliyet ve faydalarının değerlendirilmesi.
Alana Özgü Yetkinlik
1) Birden fazla rakip proje veya çözüm arasından seçim yapmak için eleştirel düşünmeyi teşvik etmek
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Mühendislik Ekonomisine Giriş Mühendislik ekonomisinin tanımı ve kapsamı. Ekonomik karar alma sürecinde mühendislerin rolü. Karar alma süreçlerine genel bakış.
2) Mühendislik Ekonomisinin Temel Kavramları Maliyet Kavramları: Sabit, değişken, doğrudan, dolaylı maliyetler. Maliyet sınıflandırması: Batık maliyetler, marjinal maliyetler.
3) Paranın Zaman Değeri (TVM) - Bölüm I Faiz ve faiz oranları kavramı. Basit ve Bileşik Faiz: Tanımlar ve farklar. Gelecekteki değer ve bugünkü değer analizi.
4) Paranın Zaman Değeri (TVM) - Bölüm II Tek ödeme bileşik tutarı ve bugünkü değer formülleri. Tekdüze ödeme serileri (annüiteler): Batık fonlar, sermaye geri kazanımı.
5) Nakit Akış Diyagramları ve Eşdeğerlik Nakit akış diyagramları oluşturma. Ekonomik Eşdeğerlik: Farklı nakit akışlarının nasıl karşılaştırılabileceğini anlama. Ekonomik eşdeğerlik kullanarak sorunları çözme.
6) Ekonomik Karar Kriterleri - Bölüm I Net Mevcut Değer (NPV): Kavramlar ve hesaplamalar. Yıllık Eşdeğer (AE) yöntemi. Dahili Getiri Oranı (IRR): Nasıl belirlenir ve yorumlanır.
7) Ekonomik Karar Kriterleri - Bölüm II Geri ödeme süresi yöntemi. Birden fazla kriter kullanılarak proje seçimi için vaka çalışmaları
8) Proje Alternatiflerini Karşılaştırma Karşılıklı Olarak Dışlayıcı Alternatifler: Analiz ve seçim. Değiştirme analizi: Ekipmanı değiştirmek için en uygun zamanlama.
9) Amortisman Yöntemleri Mühendislik ekonomisinde amortisman: Tanımlar ve amaçlar. Doğrusal ve Azalan Bakiye yöntemleri. Enflasyon ve Fiyat Değişimi
10) Enflasyon ve Fiyat Değişimi Enflasyonun mühendislik ekonomik kararları üzerindeki etkileri. Reel ve Nominal Faiz Oranları: Enflasyona göre ayarlama.
11) Mühendislik Kararlarında Risk ve Belirsizlik Ekonomik değerlendirmelerde risk analizine giriş.
12) Yaşam döngüsü maliyetlendirmesi (LCC) ve uygulamaları.
13) Ekonomik Kararlarda Etik ve Çevresel Hususlar Mühendislik ekonomisinde etik: Mühendislerin sosyal sorumlulukları. Mühendislik projelerinde çevresel etkiler ve sürdürülebilirlik. Yeşil mühendislik ve sürdürülebilir uygulamaların maliyet-fayda analizi.
14) Proje Sunumları

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: PARK, Fundamentals of Engineering Economics, Pearson Prentice Hall, (2nd edition)
Diğer Kaynaklar: PARK, Fundamentals of Engineering Economics, Pearson Prentice Hall, (2nd edition)

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

Program Kazanımları
1) Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi.
2) Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3) Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi ögeleri içerirler.)
4) Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5) Mühendislik problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6) Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7) Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.
8) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9) Mesleki ve etik sorumluluk bilinci.
10) Proje yönetimi ile risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında farkındalık.
11) Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi. 1
2) Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. 1
3) Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi ögeleri içerirler.) 1
4) Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. 2
5) Mühendislik problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. 2
6) Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. 2
7) Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. 1
8) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. 3
9) Mesleki ve etik sorumluluk bilinci. 4
10) Proje yönetimi ile risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında farkındalık. 2
11) Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Okuma
Ödev
Problem Çözme
Soru cevap/ Tartışma
Örnek olay çalışması

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sözlü sınav
Ödev
Uygulama
Bireysel Proje
Sunum
Örnek olay sunma

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 10 % 20
Projeler 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 3 45 135
Sunum / Seminer 2 1 2
Proje 2 2 4
Ödevler 1 3 3
Küçük Sınavlar 10 5 50
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 196