BES212 Besin Kimyası ve Analizleri IIİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve DiyetetikÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES212
Ders İsmi: Besin Kimyası ve Analizleri II
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 2 3 4
Öğretim Dili: TR-EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: •Bu dersin amacı; solüsyon ve kolloid sistemler, su reaksiyonları ve buz ile karbonhidratların asit baz dengesine olan etkisi, aminoasit ve proteinler ile yağların reaksiyonu sonucu oluşan değişimler, enzim aktivitesini etkileyen faktörler, besinlerde bulunan enzimler ve endüstride kullanımı, besinlerde bulunan renk pigmentleri ve lezzet veren maddeler ve ögeleri açıklar.
Dersin İçeriği: Solüsyonlar ve kolloid sistemler
Besinlerdeki su özellikleri, su tepkimeleri ve buz
Karbonhidratlar
Aminoasitler, peptitler ve proteinlerde yapısal değişikliklere yol açan tepkimeler
Enzim aktivitesini etkileyen etmenler, besinlerde bulunan enzimler ve besin sanayiinde kullanım alanları
Yağ asitleri ile oluşan tepkimeler
Lipitler ve gıdalardaki tepkimeleri
Besinlerde bulunan renk pigmentleri
Besinlere lezzet veren maddeler ve ögeler

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Besinlerin yapısında bulunan bileşenlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir.
2) Besinin kalitesini etkileyen fiziksel ve kimyasal reaksiyonları öğrenir.
3) Besinle ilgili temel kimyasal analizlerin ilkesini kavrar.
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Duyusal kalite değerlendirmesi Power point sunum ve tartışma
2) • Temel besin işleme ve saklama yöntemleri (ısıl işlemler, dondurma, radyasyon, biyoteknoloji, evaporasyon, dehidrasyon, yüksek basınç işlemi, konserve vd.) Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması
3) • Besin endüstrisinde kullanılan ambalajlama, paketleme yöntemleri Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması
4) • Süt ve süt ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması
5) • Et, tavuk, balık ve ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması
6) • Yumurtanın genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması
7) Vize sınavı Ders notları çalışılması
8) • Tahıl ve tahıl ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması
9) • Sebze ve meyvelerin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması
10) •İçeceklerin (çay, kahve, kakao vb.) genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması
11) • Şeker ve ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması
12) • Yağların genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması
13) •Fonksiyonel besinler, pre ve probiyotikler Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması
14) Tekrar ve tartışma Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Saldamlı, İ., Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2005
2. Belitz, HD., Grosch, W. Food Chemistry. Springer-Verlag Berlin Heidelberg-Germany, 1999.
Diğer Kaynaklar: Güncel araştırma ve derleme makaleleri

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

Program Kazanımları
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar.
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler.
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur.
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir.
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. 3
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. 2
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 3
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 3
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. 1
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. 3
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. 2
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ders
Laboratuvar

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Laboratuar 4 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 28
Laboratuvar 14 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 28
Ara Sınavlar 14 28
Toplam İş Yükü 112