BES313 Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve DiyetetikÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES313
Ders İsmi: Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 4
Öğretim Dili: TR-EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. HANDE ÖNGÜN YILMAZ
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi FUNDA ŞENSOY
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, epidemiyolojinin tanımını, ilkelerini, veri kaynaklarını, epidemiyolojik ölçütleri, araştırma yöntemlerini, epidemiyolojik araştırmaların planlanmasını, bulaşıcı hastalıkların epidemiyolojisini, salgınların incelenmesini, toplumda görülen beslenme sorunlarının tanımlanmasını, besin güvenliği ve besin güvencesini, beslenme ile ilişkili kronik hastalıkları ve epidemiyolojisini, beslenme yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisini tanımlayabilmek; sağlığın korunması ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikaları ile beslenme rehberlerinin oluşturulmasıdır.
Dersin İçeriği: • Epidemiyolojinin tanımı ve tarihçesi,
• Epidemiyolojik ilkeler,
• Epidemiyolojik veri kaynakları,
• Epidemiyolojik ölçütleri,
• Epidemiyolojik araştırma yöntemleri,
• Epidemiyolojik araştırmaların planlanması,
• Toplumda görülen beslenme sorunları,
• Besin güvenliği ve besin güvencesi,
• Beslenme ile ilişkili kronik hastalıklar ve epidemiyolojisi,
• Beslenme yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi,
• Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikaları ile beslenme rehberleri oluşturulması.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Epidemiyolojinin tanımı, tarihçesi, ilkeleri, araştırma yöntemleri
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Araştırma planlama
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Beslenme ile ilişkili kronik hastalıklar ve epidemiyolojisini açıklayabilme
2) Beslenme yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisini açıklayabilme.
3) Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikaları ile beslenme rehberleri oluşturabilme.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Epidemiyolojinin tanımı, amaçları, tarihsel gelişimi • Epidemiyolojik ilkeler Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum
2) • Epidemiyolojik veri kaynakları • Epidemiyolojik ölçütler Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum
3) Epidemiyolojik araştırma yöntemleri Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum
4) • Epidemiyolojik araştırmaların planlanması Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum
5) • Bulaşıcı hastalıklar epidemiyolojisi • Sürveyans Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum
6) Kronik hastalıklar epidemiyolojisi Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum
7) Ara sınav
8) • Beslenme sorunları, risk grupları • Besin ve beslenme politikaları ve önemi • Besin güvenliği ve besin güvencesi Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum
9) • Protein enerji malnütrisyonu ve epidemiyolojisi • Emzirmenin korunması, geliştirilmesi ve desteklenmesi • Büyümenin izlenmesi Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum
10) • İyot yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi • Çinko yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum
11) • Demir yetersizliği anemisi ve epidemiyolojisi • Folat yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum
12) • A vitamini yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi • D vitamini yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum
13) • Diğer vitamin yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi • Besin zenginleştirme ve besin destekleri Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum
14) • Afet durumlarında beslenme • Beslenme rehberleri Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum
15) Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim elemanı ders notları
Diğer Kaynaklar: 1. Tezcan S; Epidemiyoloji. Tıbbi Araştırmaların Yöntem Bilimi
2. Akbulut T, Sabuncu H; Epidemiyoloji. Prensip ve Uygulamalar
3. Bonita R, Beaglehole R, Kjellström T; Temel Epidemiyoloji
4. Gibney M, Margetts B, Kearney J. Public Health Nutrition 1st Edition, 2004, Blackwell Publishing
5. Nnakwe NE. Community Nutrition 1st Edition, 2009, Jones and Bartlett Publishers
6. WHO publications

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar.
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler.
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur.
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir.
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. 4
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. 3
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 2
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 3
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. 3
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. 4
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. 5
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. 4
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 2

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Uygulama
Grup Projesi
Sunum
Raporlama
Staj/ Yerinde Uygulama Değerlendirmesi

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 4 56
Ara Sınavlar 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 118