Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Toplum beslenmesinin önemi, toplum sağlığı diyetisyeninin görevleri |
Kitaptan istenilen bölümü okuma
Power point sunum |
2) |
Toplumda beslenme durumunun saptanmasının önemi |
Kitaptan istenilen bölümü okuma
Power point sunum |
3) |
Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan yöntemler |
Kitaptan istenilen bölümü okuma
Power point sunum
|
4) |
Antropometrik ölçümlerle beslenme durumunun saptanması ve değerlendirilmesi |
Kitaptan istenilen bölümü okuma
Power point sunum
|
5) |
Antropometrik ölçümlerin uygulanması |
Kitaptan istenilen bölümü okuma
Power point sunum
|
6) |
Biyokimyasal testlerle bulguların saptanması ve değerlendirilmesi |
Kitaptan istenilen bölümü okuma
Power point sunum
|
7) |
Ara sınav |
|
8) |
Biyofizik testlerle bulguların saptanması ve değerlendirilmesi, Enerji harcaması ve fiziksel aktivite durumunun saptanması |
Kitaptan istenilen bölümü okuma
Power point sunum
|
9) |
Klinik belirtilerin saptanması ve değerlendirilmesi |
Kitaptan istenilen bölümü okuma
Power point sunum
|
10) |
Besin tüketim düzeyinin saptanması ve değerlendirilmesi, besin tüketim araştırmaları |
Kitaptan istenilen bölümü okuma
Power point sunum
|
11) |
Klinikte beslenme durumunun değerlendirilmesi |
Kitaptan istenilen bölümü okuma
Power point sunum
|
12) |
Beslenme durumunu tarama testleri |
Kitaptan istenilen bölümü okuma
Power point sunum
|
13) |
Beslenme durumunu etkileyen ekolojik faktörlerin araştırılması ve değerlendirilmesi |
Kitaptan istenilen bölümü okuma
Power point sunum
|
14) |
Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan dolaylı yöntemler (sağlık istatistikleri) |
Kitaptan istenilen bölümü okuma
Power point sunum
|
15) |
Final sınavı |
|
Ders Notları / Kitaplar: |
Öğretim elemanı ders notları |
Diğer Kaynaklar: |
1. Pekcan, G. Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, (Ed. A. Baysal ve ark.) 67-142, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2011.
2. Margetts BM, Nelson M (1997). Design Concepts in Nutritional Epidemiology. Oxford University Press, Oxford, 2nd Ed.
3. Gibson RS (2005). Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 2nd Ed.
4. Willett W (1998). Nutritional Epidemiology. Oxford University Press. NewYork, 2nd Ed.
5. Jelliffe DB, Jelliffe EFP. Community Nutritional Assessment. Oxford University Press, Oxford, 1989.
6. Lee RD, Nieman DC (2007). Nutritional Assessment. McGrawHill, Boston, 4th Ed |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. |
3 |
2) |
Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. |
4 |
3) |
Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. |
3 |
5) |
Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. |
5 |
6) |
Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. |
2 |
7) |
Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. |
4 |
8) |
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. |
5 |
9) |
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. |
5 |
10) |
Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
3 |