BES226 Besin Kontrolü ve Mevzuatıİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve DiyetetikÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES226
Ders İsmi: Besin Kontrolü ve Mevzuatı
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 2
Öğretim Dili: TR-EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, besin kontrolü ve mevzuatı ile ilgili temel kavramları tanımlamak, Türkiye’de besinlerle ilgili yasal düzenlemeler, besinlerin grupları, gıda katkı maddeleri ve bunlarla ilgili kanunlar, besin kirliliği ve bununla ilgili kanunları açıklar. Besin güvenliğini bozan etmenler; sağlık üzerine etkileri ve ilgili yasal düzenlemeleri içerir.
Dersin İçeriği: •Besin Kontrolü ve Mevzuatı
•Sorumlu Kuruluşlar ve Uygulamalar
•Geçmişten günümüze besin kontrolü ile ilgili yasalar, besin kontrolü ile ilgili yönetmelikler
•Besin etiketleme ve ilgili yasal düzenlemeler; Türkiye’de ve dünyada besin güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler ve sertifikasyonlar
•Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, besinlerde kullanım alanları ve fonksiyonları; gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması; gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkileri
•Besinlerde bulaşma türleri (fiziksel, kimyasal ve biyolojik) ve önlen-mesinde yasal düzenlemeler; besin işlenmesinde risk analizleri ve ilgili yasal düzenlemeler
•Besinlerdeki toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri ve ilgili yönetmelikler
•Mevzuatta hijyen ve sanitasyon tanımı, personel hijyeni ve sanitasyon
•Besin kirliliği ve ilgili yasal düzenlemeler
•Organik besinler, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve ilgili yasal düzenlemeler
•Besin tebliğleri sunumları

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1)
2.1) Gıda ile ilgili yönetmelik ve tebliğleri öğrenir.
2) Gıda kontrolü ile ilgili yasaları öğrenir.
3) Etiketleme, katkı maddeleri ve bulaşanlarla ilgili yasaları öğrenir.
4) Besin etiketlerini inceleme ve ilgili mevzuatlara göre yorumlama tecrübesi kazanır.
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Besin Kontrolü ve Mevzuatı Ders notlarını okuma
2) • Sorumlu Kuruluşlar ve Uygulamalar Ders notlarını okuma
3) • Geçmişten günümüze besin kontrolü ile ilgili yasalar, besin kontrolü ile ilgili yönetmelikler Ders notlarını okuma
4) • Besin etiketleme ve ilgili yasal düzenlemeler; Türkiye’de ve dünyada besin güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler ve sertifikasyonlar Ders notları
5) •Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, besinlerde kullanım alanları ve fonksiyonları; gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması; gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkileri Ders notlarını okuma
6) •Besinlerde bulaşma türleri (fiziksel, kimyasal ve biyolojik) ve önlen-mesinde yasal düzenlemeler; besin işlenmesinde risk analizleri ve ilgili yasal düzenlemeler Ders notları ve ilgili yönetmelikleri okuma
7) Vize sınavı Ders notlarını çalışma
8) •Besinlerdeki toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri ve ilgili yönet-melikler Ders notları ve ilgili yönetmelikleri okuma
9) •Mevzuatta hijyen ve sanitasyon tanımı, personel hijyeni ve sanitasyon Ders notlarını okuma
10) •Besin kirliliği ve ilgili yasal düzenlemeler Ders notlarını okuma
11) •Organik besinler, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve ilgili yasal düzenlemeler Ders notları ve ilgili yönetmelikleri okuma
12) •Besin tebliğleri sunumu İlgili tebliğlerin okunup, sunum için hazırlanması
13) Besin tebliğleri sunumu İlgili tebliğlerin okunup, sınav için hazırlanması
14) Besin tebliğleri sunumu İlgili tebliğlerin okunup, sunum için hazırlanması

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Yasal düzenlemelerin yayınlandığı Resmi Gazeteler
2. Codex Alimentarius
3. Ders notları


1. Official Gazette of legal regulations
2. Codex Alimentarius
3.Lecture notes
Diğer Kaynaklar: Artık N., Şanlıer N., Ceyhun Sezgin A., 2017. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

2

3

4

Program Kazanımları
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar.
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler.
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur.
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir.
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. 3
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. 1
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 2
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 2
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. 2
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. 4
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. 2
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. 5
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ders
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Sunum 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 48 672
Toplam İş Yükü 672