Dersin Amacı: |
Bu dersin amacı, besin kontrolü ve mevzuatı ile ilgili temel kavramları tanımlamak, Türkiye’de besinlerle ilgili yasal düzenlemeler, besinlerin grupları, gıda katkı maddeleri ve bunlarla ilgili kanunlar, besin kirliliği ve bununla ilgili kanunları açıklar. Besin güvenliğini bozan etmenler; sağlık üzerine etkileri ve ilgili yasal düzenlemeleri içerir. |
Dersin İçeriği: |
•Besin Kontrolü ve Mevzuatı
•Sorumlu Kuruluşlar ve Uygulamalar
•Geçmişten günümüze besin kontrolü ile ilgili yasalar, besin kontrolü ile ilgili yönetmelikler
•Besin etiketleme ve ilgili yasal düzenlemeler; Türkiye’de ve dünyada besin güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler ve sertifikasyonlar
•Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, besinlerde kullanım alanları ve fonksiyonları; gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması; gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkileri
•Besinlerde bulaşma türleri (fiziksel, kimyasal ve biyolojik) ve önlen-mesinde yasal düzenlemeler; besin işlenmesinde risk analizleri ve ilgili yasal düzenlemeler
•Besinlerdeki toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri ve ilgili yönetmelikler
•Mevzuatta hijyen ve sanitasyon tanımı, personel hijyeni ve sanitasyon
•Besin kirliliği ve ilgili yasal düzenlemeler
•Organik besinler, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve ilgili yasal düzenlemeler
•Besin tebliğleri sunumları
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
• Besin Kontrolü ve Mevzuatı |
Ders notlarını okuma |
2) |
• Sorumlu Kuruluşlar ve Uygulamalar |
Ders notlarını okuma |
3) |
• Geçmişten günümüze besin kontrolü ile ilgili yasalar, besin kontrolü ile ilgili yönetmelikler |
Ders notlarını okuma |
4) |
• Besin etiketleme ve ilgili yasal düzenlemeler; Türkiye’de ve dünyada besin güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler ve sertifikasyonlar |
Ders notları |
5) |
•Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, besinlerde kullanım alanları ve fonksiyonları; gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması; gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkileri |
Ders notlarını okuma |
6) |
•Besinlerde bulaşma türleri (fiziksel, kimyasal ve biyolojik) ve önlen-mesinde yasal düzenlemeler; besin işlenmesinde risk analizleri ve ilgili yasal düzenlemeler |
Ders notları ve ilgili yönetmelikleri okuma |
7) |
Vize sınavı |
Ders notlarını çalışma |
8) |
•Besinlerdeki toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri ve ilgili yönet-melikler |
Ders notları ve ilgili yönetmelikleri okuma |
9) |
•Mevzuatta hijyen ve sanitasyon tanımı, personel hijyeni ve sanitasyon |
Ders notlarını okuma |
10) |
•Besin kirliliği ve ilgili yasal düzenlemeler |
Ders notlarını okuma |
11) |
•Organik besinler, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve ilgili yasal düzenlemeler |
Ders notları ve ilgili yönetmelikleri okuma |
12) |
•Besin tebliğleri sunumu |
İlgili tebliğlerin okunup, sunum için hazırlanması |
13) |
Besin tebliğleri sunumu |
İlgili tebliğlerin okunup, sınav için hazırlanması |
14) |
Besin tebliğleri sunumu |
İlgili tebliğlerin okunup, sunum için hazırlanması |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. |
3 |
2) |
Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. |
1 |
3) |
Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. |
2 |
5) |
Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. |
2 |
6) |
Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. |
2 |
7) |
Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. |
4 |
8) |
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. |
2 |
9) |
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. |
5 |
10) |
Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
4 |