BES228 Besin Mikrobiyolojisiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve DiyetetikÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES228
Ders İsmi: Besin Mikrobiyolojisi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 2 3 3
Öğretim Dili: TR-EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, besin mikrobiyolojisini tanımlamak, besinlerdeki mikroorganizmaların doğasını ve büyümesine etki efen faktörleri tanımlamak, bakteriyal sporlanma ve indikatörlerini açıklamak, fermentasyon, farklı besin gruplarındaki mikrobiyolojik bozulmaları (et, süt, meyve, sebze, balık ve ürünleri)tanımlamak, mikroorganizmaların neden oldukları besin enfeksiyonları ve entoksikasyonları ile mikotoksinler, zehirlenmeye neden olan küfler ve diğer mantarları açıklar, besinlerin muhafaza yöntemlerini ve yeni teknolojileri anlatır.
Dersin İçeriği: •Besin mikrobiyolojisinin çalışma alanı,
•Besinlerdeki mikroorganizmaların çoğalmalarını etkileyen (iç ve dış) etkenler
•İndikatör mikroorganizmalar
•Besinlerin fermantasyonu
•Besinlerde üreyen mikroorganizmalar
•Besinlerin kirlenme yolları ve çapraz bulaşma
•Besin ve suyla geçen parazitler, mikotoksijenik küfler ve besinlerde bozulmaya yol açan diğer mantarlar, besinlerle geçen virüsler
•Besin enfeksiyonları ve besin zehirlenmelerinin oluşma koşulları
•Bakterilerin neden olduğu gıda kaynaklı hastalıklar,
•Besin entoksikasyonları
HACCP ve gıda güvenliği
Virüslerin neden olduğu gıda kaynaklı hastalıklar
•Mantarlar, mayalar, küfler ve mikotoksinlerin neden olduğu hastalıklar
•Gıda ve su kaynaklı parazitler
•Besinleri ambalajlama ve muhfaza yöntemleri
•Yeni muhafaza yöntemleri
•Sebze ve meyvelerle ürünlerindeki mikrobiyal bozulmalar ve önleme yöntemleri
•Süt ve süt ürünlerindeki mikrobiyal bozulmalar ve önleme yöntemleri
•Et ve et ürünlerindeki mikrobiyal bozulmalar ve önleme yöntemleri
•Yumurta ve ürünlerindeki mikrobiyal bozulmalar ve önleme yöntemleri
•Balık ve su ürünlerindeki mikrobiyal bozulmalar ve önleme yöntemleri
• Tahıl ürünlerindeki mikrobiyal bozulmalar ve önleme yöntemleri

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Besinlerdeki mikroorganizmaları öğrenirler.
2) Besin fermantasyonu ve besinlerin bozulmasında etkili mikroorganizmaları sınıflar
3) Besin zehirlenmelerini sıralar.
4) Besinlerin saklama koşullarını ve yöntemlerini listeler.
5) Besinlerdeki mikroorganizmaların tanımlanmasıyla ilgili temel analiz yöntemlerini öğrenir.
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Besin mikrobiyolojisinin çalışma alanı, • Besinlerdeki mikroorganizmaların çoğalmalarını etkileyen (iç ve dış) etkenler Ders notlarını okuma
2) • İndikatör mikroorganizmalar • Besinlerin fermantasyonu • Besinlerde üreyen mikroorganizmalar Ders notlarını okunması
3) • Besinlerin kirlenme yolları ve çapraz bulaşma • Besin ve suyla geçen parazitler, mikotoksijenik küfler ve besinlerde bozulmaya yol açan diğer mantarlar, besinlerle geçen virüsler Ders notlarının okunması
4) • Besin enfeksiyonları ve besin zehirlenmelerinin oluşma koşulları Ders notlarının okunması
5) • Bakterilerin neden olduğu gıda kaynaklı hastalıklar, • Besin entoksikasyonları Ders notlarının okunması
6) • HACCP ve gıda güvenliği Ders notlarını okunması
7) Vize sınavı Ders notlarının çalışılması
8) • Virüslerin neden olduğu gıda kaynaklı hastalıklar • Mantarlar, mayalar, küfler ve mikotoksinlerin neden olduğu hastalıklar • Gıda ve su kaynaklı parazitler Ders notlarının okunması
9) • Besinleri ambalajlama ve muhafaza yöntemleri • Yeni muhafaza yöntemleri Ders notlarını okunması
10) • Gıda güvenliğinin önemi • Personel hijyeni Ders notlarının okunması
11) • Sebze ve meyvelerle ürünlerindeki mikrobiyal bozulmalar ve önleme yöntemleri • Süt ve süt ürünlerindeki mikrobiyal bozulmalar ve önleme yöntemleri Ders notlarının okunması
12) • Et ve et ürünlerindeki mikrobiyal bozulmalar ve önleme yöntemleri • Yumurta ve ürünlerindeki mikrobiyal bozulmalar ve önleme yöntemleri Ders notlarının okunması
13) • Balık ve su ürünlerindeki mikrobiyal bozulmalar ve önleme yöntemleri • Tahıl ürünlerindeki mikrobiyal bozulmalar ve önleme yöntemleri Ders notlarının okunması
14) Tekrar ve tartışma Tüm ders notlarının çalışılması

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Osman Erkmen, Gıda Mikrobiyolojisi, Efil Yayınevi, 4.basım, 2013.
- Adams M.R., Moss M.O. Food Microbiology. The Royal Society of Chemistry, Cambridge, 2000.
Diğer Kaynaklar: - Güncel derleme ve araştırma makaleleri

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar.
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler.
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur.
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir.
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. 4
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. 3
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 4
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 4
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. 2
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. 3
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. 2
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. 1
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ders
Grup çalışması ve ödevi
Laboratuvar

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Laboratuar 6 % 15
Sunum 1 % 15
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 28
Laboratuvar 14 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 26
Toplam İş Yükü 82