Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | GSTE431 | ||||||||
Ders İsmi: | Food Regulations and Labour Law | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | |||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. İLKAY GÖK | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı gıda üretiminin her aşamasında hukuka ve meslek etiğine uygun davranmanın öneminin anlaşılması ve hukuksal sorumluluk kavramının yerleştirilmesi amacıyla temel hukuk bilgisi yanında gıda alanına özgü mevzuatın, kanun ve yönetmeliklerin incelenerek, uygulamadan örneklerle anlatılmasıdır. İş yeri açma, alkol regülasyonları ve iş kanununda yer alan işçi ve işveren hak ve borçları ile ilgili düzenlemeler ve yiyecek içecek sektörünün tabi olduğu temel yasal düzenlemelerin anlatılması ve uygulanmasıdır. |
Dersin İçeriği: | Ders izlencesi • Hukuka giriş temel kavramlar • Ulusal gıda mevzuatının kapsamının anlaşılması • 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun • Türk Gıda Kodeksi ve Codex Alimentarius • İş yeri açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin yönetmelik • Biyogüvenlik Kanunu, GDO ve gıda güvenliği kavramının anlaşılması • Vize Sınavı • Gıda zinciri içerisinde yer alan süreçlerin/sistemlerin belgelendirilmesi • Belgelendirme örneklerinin anlatılması • İş akdi, İşçi ve işveren ile ilgili yasal düzenlemeler • 4857 Sayılı İş kanunu • İş akdi, İşçi ve işveren ile ilgili yasal düzenlemeler • Yönetim Etiği Ödev konularının Sunulması • Genel tekrar ve sunumların değerlendirilmesi |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması, • Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi | Ders izlencesini gözden geçirme |
2) | • Toplumsal yaşamı düzenleyen kuralların tanımlanması • Hukuk kurallarının özelliklerinin anlaşılması • Hukukun kaynakları ve özel hukuk kamu hukuku ayrımının anlatılması • Normlar hiyerarşisi ve hak kavramının anlaşılması | önceki dersin tekrarı |
3) | • Ulusal gıda mevzuatının tarihçesi • Mevzuatın gelişiminin ve standartların anlatılması • 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na giriş yapılması. | önceki dersin tekrarı |
4) | • 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu • Kayıt ve onay işlemleri • Gıda üreticisinin sorumluluğu • Kimler cezalandırılır, ceza hükümleri nelerdir? • Gıda üreticisinin sorumluluğunun 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun açısından değerlendirmesi • Tüketiciyi koruma yasası ve ilgili hükümleri hakkında bilgi verilmesi | önceki dersin tekrarı |
5) | • Türk Gıda Kodeksine giriş ve önemli noktaların incelenmesi. • Türk gıda kodeksinde yer alan tebliğ ve yönetmeliklerin incelenmesi • Codex Alimentarius tanımı yapılması ve özelliklerinin açıklanması • Codex Alimentarius’un işleyişi ve öneminin anlaşılması | Ders tekrarı, ödev hazırlığı |
6) | • İş yeri açma ve Çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik ve dayandığı diğer regülasyonlar • İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının verilmesine uygulanacak esas ve usullerin anlatılması • İşyeri tanımları • Yetkili idarelerin tanınması • Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin açılması | Ders tekrarı, ödev hazırlığı |
7) | • GDO tanımının yapılması, farklı boyutları ile tartışılması • Yasal düzenleme sürecinin aktarılması ve değerlendirilmesi • Biyogüvenlik Kanununun anlatılması ve önemli noktalarının anlaşılması • Biyogüvenlik kurulunun görev ve yetkileri • Biyogüvenlik kanununda yer alan ceza hükümlerinin anlatılması | Ders tekrarı, ödev hazırlığı |
8) | • Ara sınav ile 7 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi. • Vize sınavı sorularını çözümler ve eksikliklerini raporlar | Veri yok |
9) | • Gıda zinciri içerisinde yer alan süreçlerin belgelendirilmesinin değerlendirilmesi • Kalite ve güvenlik standartlarını belgeleyen sistemlerin anlaşılması küresel iş ortamında uluslararası standartlara uygunluğun önemi • 5262 sayılı 1/12/2004 Tarihli Organik Tarım Kanununa dayanan Organik tarımın esasları ve uygulanmasına ilişkin yönetmelik • Helal gıda sertifikası ve yasal temellerine ilişkin tartışmaların değerlendirilmesi | Ders tekrarı, ödev hazırlığı |
10) | • İş hukukunun özelliklerinin anlatılması. • İşçi, işveren, işveren vekili tanımlanması • İşçilerin temel anayasal haklarının anlatılması • Çalışma hakkı ve özgürlüğü • Sosyal güvenlik hakkı • Angarya yasağı | Ders tekrarı, ödev hazırlığı |
11) | • İş akdinin tanımlanması. • İş akdinin türleri ve buna göre yasal haklar ve borçlar • Ücret hakkı ve ücretin korunması • İş akdinin işçi tarafından feshi ve sonuçları • İş akdinin işveren tarafından feshi ve sonuçları • Kıdem tazminatına hak kazanma koşulları • İşçi ve işveren ile ilgili yasal düzenlemelerin anlatılmasının tamamlanması | Ders tekrarı, ödev hazırlığı |
12) | • Etik nedir? • Sorumluluk alanımız ve paydaşlarımız • Temel sorumluluklarımız • Etik davranış üzerine etkiler | Ders tekrarı ve etik konusu ile ilgili okuma yapılması |
13) | • Öğrenci Sunumları • Sunumların değerlendirilmesi • Yasal süreçlerin uygulamada gerçekleştirilmesinin anlaşılması • Projelerin geri bildiriminin verilmesi | Veri yok |
14) | • Genel tekrar yapılması ve sunumların değerlendirilmesi • Gıda ve yiyecek sektörü alanına özgü hukuksal düzenlemelerin ve kavramların anlaşılması • Öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi | Final sınavına hazırlık |
15) | • Genel tekrar yapılması ve sunumların değerlendirilmesine devam edilmesi • Gıda ve yiyecek sektörü alanına özgü hukuksal düzenlemelerin ve kavramların anlaşılması • Öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi | Final sınavına hazırlık |
16) | Final Sınavı | Veri yok |
Ders Notları / Kitaplar: | Hukuka giriş, Prof. Kemal Gözler, Ekin Yayınları Mevzuat ve ilgili yönetmelikler: 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili yönetmeliler Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik Biyogüvenlik Kanunu http://www.tbbdm.gov.tr 4857 Sayılı İş Kanunu Metni 4077 Sayılı Tüketicinin korunması hakkında kanun |
Diğer Kaynaklar: | Veri yok. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||
1) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur. | |||||||||
2) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir. | |||||||||
3) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir. | |||||||||
4) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. | |||||||||
5) Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. | |||||||||
6) Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur. | |
2) | Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir. Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir. | |
3) | Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir. | |
4) | Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. | |
5) | Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. | |
6) | Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır. Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır. |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Ödev | |
Proje Hazırlama | |
Soru cevap/ Tartışma | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Bireysel Proje | |
Grup Projesi | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 32 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 34 |