Dersin Amacı: |
Bu dersin amacı, kültürümüzün coğrafi, iklimsel ve tarımsal zenginliklerini tanımlamak ve Marmara'nın farklı özelliklerini incelemektir. Ayrıca, ders, öğrencilerimizin mutfağında kendi yemekleriyle gelmelerini sağlayarak kültürümüzün zenginliğini desteklemektedir. Bölgemizde yer alan Osmanlı saray mutfakları, günümüze geri döndü ve özellikleri günümüzde sofralarımıza uygun olarak rafine olacak. Seçkin Marmara, İstanbul ve Osmanlı yemekleri, öğrenciler tarafından kendi başlarına üretilecek. Bu yemeklerin amacı, yöresel iklime, yemeğe, yemek pişirme tekniklerine, göçüne, göç ortamlarının yapısını inceleyerek, bu yemeklerin doğduğu kültürleri hakkında bilgi ve inanç sağlayan yapıyı inceleyerek açıklamaktadır. |
Dersin İçeriği: |
Müfredat
• Tamamlanmayı doğrulamak için Ders Ana Hattını, Eğitmen'i tartışın
• Sakarya, Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir, Yalova, Edirne, İstanbul ve Osmanlı Yemekleri |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları |
|
1 - Bilgi |
Kuramsal - Olgusal |
2 - Beceriler |
Bilişsel - Uygulamalı |
1) • Sakarya, İstanbul ve Osmanlı Yemekleri
• Alisa (Sakarya), Hünkar Begendi (İSTANBUL),
• Ispanak sote (Osmanlı), HALVA-Ya MA'MURİY (Osmanlı)
|
2) Çanakkale, İstanbul ve Osmanlı Yemekleri
• Domates Çorbası (Çanakkale), Balkabaklı Börek (İstanbul),
• Tatlı et (Osmanlı), peynirli tatlısı (Marmara Bölgesi)
|
3) • Osmanlı Yemekleri
• Pirinçli Domates Çorbası (İstanbul), Peynirli börek (İstanbul).
• Kadınbudu (Osmanlı) Köfteler (İstanbul)
|
4) • Tekirdağ, İstanbul ve Osmanlı Yemekleri
• Çeneçarpan Çorbası (Tekirdağ), Patlıcanlı Pilav (İstanbul),
• Kuzu But (Osmanlı), Sakızlı Sütlaç (İstanbul)
|
5) • Balıkesir, Edirne ve İstanbul Yemekleri
• Sebze Çorbası (Balıkesir), Mamzama (Edirne), Erikli Et (Osmanlı).
• Midye dolma (İstanbul), Yoğurt Tatlısını (Balıkesir)
|
6) • Edirne, Tekirdağ, İstanbul ve Osmanlı Yemekleri
İşkembe çorbasını (Edirne), Tolçka'yı (Tekirdağ)
• Özbek pilavı (İstanbul), Kavun Dolması (Osmanlı), Şekerli Tart (Osmanlı)
|
3 - Yetkinlikler |
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
Öğrenme Yetkinliği |
Alana Özgü Yetkinlik |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
• Müfredatın açıklanması
• Ders içeriğinin tanımlanması
• ile tanışın
• Beklentileri paylaşma
• Proje konularının belirlenmesi |
Ders programını gözden geçirin
Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
2) |
• Alisa (Sakarya), Hükar Begendi (ISTANBUL),
• Ispanak Sote (Osmanlı), HALVA-Yi ME'MUNİYY (Osmanlı) |
Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
3) |
• Domates Çorbası (Çanakkale), Kabak Böreklerini (İstanbul) Tanımlayın,
• Tatlı etin (Osmanlı), peynirli tatlıların (Marmara Bölgesi) belirlenmesi |
Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
4) |
• Pirinçli Domates Çorbası (İstanbul), Peynirli Turta (İstanbul).
• Kadınbudu (Osmanlı) Köfte (İstanbul) tanımlayın. |
Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
5) |
• Çeneçarpan Çorbası (Tekirdağ), Patlıcan Pilavı (İstanbul),
• Kuzu Bacaklarını (Osmanlı), Pirinç Pudingini (İstanbul) Tanımlayın |
Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
6) |
• Sebze Çorbası (Balıkesir), Mamzama (Edirne), Erik Eti (Osmanlı).
• Midye pirinci (İstanbul), Yoğurt Tatlısını (Balıkesir) listele ve açıkla |
yok |
7) |
• Hamur Çorbası (Balıkesir), Kran Manca (Tekirdağ),
• Islim Kebabı (İstanbul), pilav (Osmanlı) tanımlayın.
|
Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
8) |
Dönem başından bugüne kadar anlatılan konuların değerlendirilmesi |
Ara sınav sorularını analiz eder. |
9) |
• İşkembe Çorbası (Edirne), Tolçka (Tekirdağ).
• Özbek pirinci (İstanbul), Kavun Dolgulu (Osmanlı), Şeker Turtası (Osmanlı). |
Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
10) |
• Filtre Kırmızı Mercimek Çorbası (İstanbul), Yalova omleti (Yalova),
• Kağıt kebabını (İstanbul-Yakacık), Sinkencebin Şurubu'nu (Osmanlı) tarif edin. |
Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
11) |
• Tavuk Eriştesi Çorbası (İstanbul), Doldurulmuş Yumurtalar (Balıkesir).
• Gras Sarma (Edirne), somun (İstanbul), ayva jölesi (Osmanlı). |
yok |
12) |
• Balkabağı Çorbası (Tekirdağ), Ayva Bastı (Bursa).
• Hasanpaşa Köftesi ve Tezpişti'yi (Osmanlı) tespit edin. |
yok |
13) |
• Köfte Çorbası (Tekirdağ), İmambayıldı, Papaz Yahnisi (Osmanlı).
• Zerde'yi (Osmanlı) tanımlayın. |
yok |
14) |
• Pırasa Çorbası (Edirne), Pendik Pilakisi (İstanbul), Bacak Damat (Edirne), Gülbeseker (Osmanlı). |
yok |
15) |
Genel tekrar |
sınava hazırlık |
16) |
Final Sınavı |
Veri yok |
Ders Notları / Kitaplar: |
Yöresel Mutfağımız
Gürsoy
©2013 | Oğlak Yayıncılık| Published: 2013
ISBN: 9799753294958
|
Diğer Kaynaklar: |
• Gursoy, D. (2013). Tiridine Tiridine Suyuna da Bandım: Tarihin Süzgecinde Yöresel Mutfağımız. Oğlak Yayıncılık: İstanbul.
• Kut, Günay, Et-Terkibat fi Tabhi’l - Hulviyyat (Tatlı Pişirme Tarifleri), Ankara, 1986
• Halıcı, Feyzi, Ali Eşref Dede’nin Yemek Risalesi, Ankara,1992
• Mahmud Nedim bin Tosun, Aşçıbaşı, İstanbul, 1999
• Mustafa Âli (Gelibolulu), Ziyafet Sofraları, İstanbul, 1978
• Musahibzade Celal, Eski İstanbul Yaşayışı, İstanbul, 1992
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur. |
|
2) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir.
Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir. |
|
3) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir. |
|
4) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. |
|
5) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. |
|
6) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır.
Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır. |
|