GST501 Gastronomi Bilimiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GST501
Ders İsmi: Gastronomi Bilimi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 7
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. MÜGE KAYA
Dersi Veren(ler): Doç. Dr. İLKAY GÖK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gastronomide Gıda Bilimi dersi gıdaların yapısal özelliklerinin, gıdalarda ve bileşenlerinde meydana gelen değişiklikleri açıklamak amacıyla hazırlanmıştır. Ders kapsamında önemli gıda bileşenleri (su, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler) ve enzimler incelenmektedir.
Dersin İçeriği: Dersin sonunda öğrenciler aşağıdaki yetkinliklere sahip olurlar:
• Gıdaların yapısını kavrar.
• Gıdaların işlenmesi sırasında meydana gelen değişiklikleri nedenleriyle öğrenir.
• Gıda bilimi bilgilerinin gastronomi alanında nasıl kullanıldığını fark eder.
• Su, karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve vitaminlerin özelliklerini görür. Bunların gıdalarda ne şekilde bulunduklarını ve yemek hazırlanması sırasında geçirdikleri değişimleri kavrar.
• Besin değerlerini, vücuda faydalarını ve besinlerin doğru saklama koşullarını anlar.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • Gıdaların yapısını kavrar.
2) • Gıdaların işlenmesi sırasında meydana gelen değişiklikleri nedenleriyle öğrenir.
3) • Gıda bilimi bilgilerinin gastronomi alanında nasıl kullanıldığını fark eder.
4) • Su, karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve vitaminlerin özelliklerini görür. Bunların gıdalarda ne şekilde bulunduklarını ve yemek hazırlanması sırasında geçirdikleri değişimleri kavrar.
5) • Besin değerlerini, vücuda faydalarını ve besinlerin doğru saklama koşullarını anlar.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması, • Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi • Ders İzlencesi, Ders İçeriğinin Tartışılması Ders izlencesinin tartışılması Ders izlencesini gözden geçirme Ders izlencesini gözden geçirme
1) • Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması, • Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi • Ders İzlencesi, Ders İçeriğinin Tartışılması Ders izlencesinin tartışılması Ders izlencesini gözden geçirme Ders izlencesini gözden geçirme
1) • Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması, • Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi • Ders İzlencesi, Ders İçeriğinin Tartışılması Ders izlencesinin tartışılması Ders izlencesini gözden geçirme Ders izlencesini gözden geçirme
1) • Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması, • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması, • Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi • Ders İzlencesi, Ders İçeriğinin Tartışılması Ders izlencesinin tartışılması Ders izlencesini gözden geçirme Ders izlencesini gözden geçirme
2) • Gıdalarda suyun önemi ve özelliklerinin açıklanması. • Gıdalarda su aktivitesi ve mikroorganizmaların optimal gelişme gösterdikleri su aktivitesi değerlerinin gösterilmesi ve anlatılması. • Gıdalarda Su ve Su Aktivitesi ön okumaların yapılması
2) • Gıdalarda suyun önemi ve özelliklerinin açıklanması. • Gıdalarda su aktivitesi ve mikroorganizmaların optimal gelişme gösterdikleri su aktivitesi değerlerinin gösterilmesi ve anlatılması. • Gıdalarda Su ve Su Aktivitesi Ders izlencesini gözden geçirme
2) • Gıdalarda suyun önemi ve özelliklerinin açıklanması. • Gıdalarda su aktivitesi ve mikroorganizmaların optimal gelişme gösterdikleri su aktivitesi değerlerinin gösterilmesi ve anlatılması. • Gıdalarda Su ve Su Aktivitesi ön okumaların yapılması
2) • Gıdalarda suyun önemi ve özelliklerinin açıklanması. • Gıdalarda su aktivitesi ve mikroorganizmaların optimal gelişme gösterdikleri su aktivitesi değerlerinin gösterilmesi ve anlatılması. • Gıdalarda Su ve Su Aktivitesi ön okumaların yapılması

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: Gıda Kimyası
Demirci
©2006 | Kelebek Matbaacılık| Basım Yılı: 2006
ISBN: 9759714620
• Bilişli, A. (2012). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti.: İzmir.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Okuma
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sözlü sınav
Ödev
Gözlem
Bireysel Proje

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Sunum 1 % 30
Projeler 1 % 10
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100