GST502 Gastronomide Duyusal Analizİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GST502
Ders İsmi: Gastronomide Duyusal Analiz
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 7
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. MÜGE KAYA
Dersi Veren(ler): Doç. Dr. İLKAY GÖK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Ders, eğitimli bir panel ile kimyasal duyuları karşılaştırmak için eşsiz bir fırsat sağlamayı amaçlamaktadır. Öğrenciler, nasıl tat aldığını; koku, tat, his, görme ve sesin rollerini tanımlayacaklar. Bu dersin yardımıyla öğrenciler, temel bileşenlerin kalitesini ve lezzetini değerlendirme alanında başarılı olacaklardır.

Dersin İçeriği: Her bir gıda maddesinin kendine özgü özelliklerini tanımak.
Kaliteli gıda ürünlerini belirlemek ve diğerleriyle karşılaştırmak.
Gıda üretiminin bilimsel ve sanatsal arka planını tanımlamak ve tartışmak .
Gıda maddelerinin tat, koku, his, görüntü ve sesleri hakkında bilgi sahibi olmak.
Yemek tadım tekniklerini tanımak.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • İzlence hakkında konuşulur ve ders kazanımları hakkında bilgi verilir. Müfredatın gözden geçirilmesi Ev ödevi: bir sonraki dersin okumalarının yapılması
2) • Tahıl Ev ödevi: bir sonraki dersin okumalarının yapılması
3) • Yiyeceklerin tadımı Ev ödevi: bir sonraki dersin okumalarının yapılması
4) Yiyeceklerin tadımı Ev ödevi: bir sonraki dersin okumalarının yapılması
5) Yiyeceklerin koku analizi Ev ödevi: bir sonraki dersin okumalarının yapılması
6) Tadım yöntemleri Ev ödevi: bir sonraki ders için okumaların yapılması
7) • Zeytinyağı Ev ödevi: bir sonraki sınıf ders için okumaların yapılması
8) • Ara Sınav Ara sınav sorularının analiz edilmesi
9) • Otlar ve Baharatlar Ev ödevi: bir sonraki ders için okumaların yapılması
10) • Kahve Ev ödevi: bir sonraki ders için okumaların yapılması
11) • Çay Ev ödevi: bir sonraki ders için okumaların yapılması
12) • Çikolata Ev ödevi: bir sonraki ders için okumaların yapılması
13) • Tahin Ev ödevi: bir sonraki sınıf oturumu için atanmış okuma
14) • Çikolata Ev ödevi: bir sonraki dersin okumalarının yapılması

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: (Kurum, ders kitabının sınıfta kullanımını, çeşitli materyallerde uygulanan eğitim metodolojisi ve stratejisinin bir parçası olarak kabul etmektedir. Ders kitabı müfredatın bir parçasıdır ve sınıfta etkili bir şekilde öğrenciye ulaşmak için kullanılır. Her öğrencinin, ders kitabını edinmesi ve kullanması beklenmektedir.)
Tadım: Ketçaptan Havyara En İyisi
Lang
©1986 | Crown Yayıncılar A.Ş. | Basım Tarihi: 1986
Aranacak ISBN numarası: 0517561808

• McWilliams, M. (2012). Deneysel Gıdalar: Laboratuvar El Kitabı. Prentice Salonu: Amerika Birleşik Devletleri
• Cheney, D. (2006). Tadım Kulübü. DK YETIŞKIN: ABD
• Onoğur T. A., Elmacı Y. (2015). Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sıdaş Yayıncılık: TÜRKİYE

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları
Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Uygulama 1 % 10
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 2 3 6
Uygulama 1 2 2
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 12