Gastronomi (YL) (Tezsiz) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | GST509 | ||||||||
Ders İsmi: | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | |||||||||
Dersin Koordinatörü: | Ar.Gör. MÜGE KAYA | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. FULYA HEKİMOĞLU ÇELİK |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu derste yiyecek içecek sektörünün önemi ve yapısı, yiyecek içecek işletmelerinin sınıflandırılması, yiyecek ve içecek işletmelerinde yönetim fonksiyonları ve kontrol aşamaları, yiyecek ve içecek işletmeleri yönetiminin temel kavramları anlatılacaktır. Ders örnek olaylar ve akademik kaynaklar ile desteklenmektedir. Sonuç olarak, bu derste, karlı bir yiyecek içecek işletmesi geliştirmek, pazarlama ve yönetim alanında profesyonel bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) İşletme yönetimi konusunda temel kavramları öğrenir. 2) Yönetim teorilerinin tarihsel gelişimi hakkında bilgi sahibi olur. 3) Yönetim fonksiyonlarını öğrenecekler ve yiyecek içecek işletmelerinde yönetim fonksiyonlarının işleyişi hakkında bilgi sahibi olur. 4) Sektörde yer alan işletmelerin yerinde ziyaret edilmesi ile yiyecek içecek işletmeciliği ile ilgili uygulamaları gözlemler. 5) Vaka analizleri ile sektördeki uygulamaları inceler. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Yiyecek içecek işletmeleri yönetimi ile ilgili temel kavramlar ve giriş | |
2) | Yönetim teorilerinin tarihsel gelişimi 1 | |
3) | Yönetim teorilerinin tarihsel gelişimi 2 | |
4) | Yiyecek içecek işletmelerinde planlama faaliyetleri | |
5) | Yiyecek içecek işletmelerinde örgütleme faaliyetler | |
6) | Yiyecek içecek işletmelerinde yöneltme faaliyetleri | |
7) | Yiyecek içecek işletmelerinde koordinasyon ve kontrol faaliyetleri | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Yiyecek içecek işletmelerinde yönetim faaliyetlerine ilişkin saha analizi | |
10) | Yiyecek içecek işletmelerinde modern yönetim teknikleri 1 | |
11) | Yiyecek içecek işletmelerinde modern yönetim teknikleri 2 | |
12) | Yiyecek içecek işletmelerinde modern yönetim teknikleri 3 | |
13) | Vaka analizleri ve sunumu 1 | |
14) | Vaka analizleri ve sunumu 2 | |
15) | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | |
Diğer Kaynaklar: | KAYNAKLAR 1. Koçel, T. (2018). İşletme Yöneticiliği. Beta Basım Yayım, İstanbul. 2. Sökmen, A. (2011). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Detay Yayıncılık, Ankara. 3. Robbins, S. P. & Coulter, M. (2009). Management. Pearson Prentice Hall, New Jersey. 4. Karamustafa, K. (2018). Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |
Akran Değerlendirmesi | |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Soru cevap/ Tartışma | |
Web Tabanlı Öğrenme |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sözlü sınav | |
Ödev | |
Gözlem |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 15 | 30 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 |
Final | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü | 34 |