Gastronomi (YL) (Tezli) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | GST523 | ||||||||
Ders İsmi: | Yemek ve Şarap Seçimi | ||||||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar Güz |
||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | |||||||||
Dersin Koordinatörü: | Ar.Gör. MÜGE KAYA | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. ALİ DÜNDÜL |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Dersin sonunda öğrenciler aşağıdaki yetkinliklere sahip olurlar: • Yerli ve yabancı üzüm türlerini öğrenirler. • Şarap üretim yöntemlerini (beyaz-roze-kırmızı-köpüklü-tatlı şarap) ve yerli yabancı şarapları öğrenirler. • Bu şarapların menü uyumlarını (hangi yemeklere eşlik edebileceğini ve nasıl eşleştirilmeleri gerektiği)ni öğrenirler. • Doğru servis ve saklama koşullarını anlarlar. |
Dersin İçeriği: | Yemek ve Şarap seçimi dersi Türkiye ve dünyada üretilen şaraplık üzüm türlerini,önemli şarap üretim bölgelerini,buralarda üretilen şarapları ve üretim yöntemlerini inceleyerek bu şarapların aroma,tad,doku,gövde ve yapıları hakkında bilgiler vererek hangi yemeklerle ve nasıl uyum sağladıklarını,bunun yöntemlerini inceler.Yemek ve şarap uyumu eşleştirmesi yaparken şarap (beyaz-roze-kırmızı-köpüklü-tatlı şarap) ve yemek açısından hangi kurallara dikkat edilmesi gerektiği öğretilir. (yemeklerin içeriklerine ,malzemesi ve sosuna göre hangi şaraplar uyumludur,anlatılır). Şarapların doğru şekilde saklanması,sunumu ve servisi anlatılır. IWSA (International Wines & Spirits Academy) de uygulamalı olarak şaraplar arasındaki proses,tad,karakter analizleri ve yemek uyumları kıyaslanarak incelenmiş olur. Şarap ve yemek eşleştirmesi tadımları yapılarak pratikte öğretilenler pekiştirilir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Amaçlar • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması Konular • Şarap’a giriş Aktiviteler • Fermente içkiler nelerdir ,arasındaki farklar (slaytlar eşliğinde) anlatılacak. | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek |
2) | Amaçlar • Yerli ve yabancı üzüm türlerini tanıma Konular Kırmızı,beyaz üzümler ve karakteristik yapıları işlenecek Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
3) | Amaçlar Şarap yapımının işlenmesi Konular Kırmızı,beyaz,roze ,blush ve Vegan şaraplarının yapımı anlatılacak Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
4) | Amaçlar Dünya şarapçılığı (Fransa) nın işlenmesi Konular Fransa’nın şarap üretim kanunları,şarap sınıfları ve bunların üretimi detaylı olarak anlatılacak. Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
5) | Amaçlar Fransa’nın Champagne (Şampanya) bölgesinin işlenmesi Konular Şampanya’ya ismini veren bölgenin tanıtılması,şampanya üretimi ve yasaları anlatılacak. Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
6) | Amaçlar Dünya şarapçılığı (İtalya) nın işlenmesi Konular İtalya’nın şarap üretim kanunları,şarap sınıfları ve bunların üretimi detaylı olarak anlatılacak. Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek |
7) | Amaçlar İtalyan köpüklü şarapları işlenecek Konular İtalyan köpüklü şarapları Prosecco ve Frizzante anlatılacak. Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek |
8) | Amaçlar Ara sınav ile 7 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi. Konular • Vize Sınavı Vize sınavındaki soruların çözümlenmesi ve eksikliklerin raporlanması. | Anlatma, tartışma, sınav uygulaması |
9) | Amaçlar Türkiye’de bağcılık ve şarap üretiminin işlenmesi. Konular Türkiye’de şaraplık üzüm bağcılığı yapılan bölgeler,şarap üretimi,üzüm türleri anlatılacak. | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
10) | Amaçlar Ice Wine ,Tokaji nedir,nasıl üretilir,üreten ülkeler ve üretim yöntemleri işlenecek Konular Tatlı şarap sınıfından Ice Wine’lar ve Tokaji’ler detaylı şekilde anlatılacak Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
11) | Amaçlar Şarapların servis ısıları ve yemek uyumu (menu) temel kuralları işlenecek Konular Şarap’a uygun yemek seçimi ve bunun temel kuralları anlatılacak Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek |
12) | Amaçlar Başlangıç yemekleri,salatalar,peynirler,kuru yemişler,şarküteriler ile hangi şarapların eşleştirileceği işlenecek. Konular Yemeklerin içeriklerine (malzemesi ve sosuna) göre hangi şaraplar uyumludur,anlatılacak | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
13) | Amaçlar Balık,deniz mahsulleri,makarnalar,beyaz ve kırmızı et ile tatlıların hangi yemekler eşleştirilmesi gerektiği işlenecek Konular Yemeklerin içeriklerine (malzemesi ve sosuna) göre hangi şaraplar uyumludur,anlatılacak. | Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek. |
14) | Şarap tadımı uygulaması yapılacak (IWSA’da) International Wines & Spirits Academy ‘de. Tadım (şarap-yemek eşleşmesi) yapılacak (IWSA’da). | tadım |
15) | Final sınavı ile 14 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi. | yok |
Ders Notları / Kitaplar: | |
Diğer Kaynaklar: |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||
1) Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme. Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme. Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. | 4 |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Uygulama |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 15 | 45 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 46 |