GST523 Yemek ve Şarap Seçimi İstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GST523
Ders İsmi: Yemek ve Şarap Seçimi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. MÜGE KAYA
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. ALİ DÜNDÜL
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dersin sonunda öğrenciler aşağıdaki yetkinliklere sahip olurlar:
• Yerli ve yabancı üzüm türlerini öğrenirler.
• Şarap üretim yöntemlerini (beyaz-roze-kırmızı-köpüklü-tatlı şarap) ve yerli yabancı şarapları öğrenirler.
• Bu şarapların menü uyumlarını (hangi yemeklere eşlik edebileceğini ve nasıl eşleştirilmeleri gerektiği)ni öğrenirler.
• Doğru servis ve saklama koşullarını anlarlar.
Dersin İçeriği: Yemek ve Şarap seçimi dersi Türkiye ve dünyada üretilen şaraplık üzüm türlerini,önemli şarap üretim bölgelerini,buralarda üretilen şarapları ve üretim yöntemlerini inceleyerek bu şarapların aroma,tad,doku,gövde ve yapıları hakkında bilgiler vererek hangi yemeklerle ve nasıl uyum sağladıklarını,bunun yöntemlerini inceler.Yemek ve şarap uyumu eşleştirmesi yaparken şarap (beyaz-roze-kırmızı-köpüklü-tatlı şarap) ve yemek açısından hangi kurallara dikkat edilmesi gerektiği öğretilir. (yemeklerin içeriklerine ,malzemesi ve sosuna göre hangi şaraplar uyumludur,anlatılır).
Şarapların doğru şekilde saklanması,sunumu ve servisi anlatılır.
IWSA (International Wines & Spirits Academy) de uygulamalı olarak şaraplar arasındaki proses,tad,karakter analizleri ve yemek uyumları kıyaslanarak incelenmiş olur.
Şarap ve yemek eşleştirmesi tadımları yapılarak pratikte öğretilenler pekiştirilir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • Yerli ve yabancı üzüm türlerini öğrenirler.
2) • Şarap üretim yöntemlerini (beyaz-roze-kırmızı-köpüklü-tatlı şarap) ve yerli yabancı şarapları öğrenirler.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) • Doğru servis ve saklama koşullarını anlarlar.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) • Bu şarapların menü uyumlarını (hangi yemeklere eşlik edebileceğini ve nasıl eşleştirilmeleri gerektiği)ni öğrenirler.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Amaçlar • Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması, • Tanışma • Beklentilerin paylaşılması Konular • Şarap’a giriş Aktiviteler • Fermente içkiler nelerdir ,arasındaki farklar (slaytlar eşliğinde) anlatılacak. Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek
2) Amaçlar • Yerli ve yabancı üzüm türlerini tanıma Konular Kırmızı,beyaz üzümler ve karakteristik yapıları işlenecek Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
3) Amaçlar Şarap yapımının işlenmesi Konular Kırmızı,beyaz,roze ,blush ve Vegan şaraplarının yapımı anlatılacak Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
4) Amaçlar Dünya şarapçılığı (Fransa) nın işlenmesi Konular Fransa’nın şarap üretim kanunları,şarap sınıfları ve bunların üretimi detaylı olarak anlatılacak. Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
5) Amaçlar Fransa’nın Champagne (Şampanya) bölgesinin işlenmesi Konular Şampanya’ya ismini veren bölgenin tanıtılması,şampanya üretimi ve yasaları anlatılacak. Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
6) Amaçlar Dünya şarapçılığı (İtalya) nın işlenmesi Konular İtalya’nın şarap üretim kanunları,şarap sınıfları ve bunların üretimi detaylı olarak anlatılacak. Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek
7) Amaçlar İtalyan köpüklü şarapları işlenecek Konular İtalyan köpüklü şarapları Prosecco ve Frizzante anlatılacak. Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek
8) Amaçlar Ara sınav ile 7 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi. Konular • Vize Sınavı Vize sınavındaki soruların çözümlenmesi ve eksikliklerin raporlanması. Anlatma, tartışma, sınav uygulaması
9) Amaçlar Türkiye’de bağcılık ve şarap üretiminin işlenmesi. Konular Türkiye’de şaraplık üzüm bağcılığı yapılan bölgeler,şarap üretimi,üzüm türleri anlatılacak. Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
10) Amaçlar Ice Wine ,Tokaji nedir,nasıl üretilir,üreten ülkeler ve üretim yöntemleri işlenecek Konular Tatlı şarap sınıfından Ice Wine’lar ve Tokaji’ler detaylı şekilde anlatılacak Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
11) Amaçlar Şarapların servis ısıları ve yemek uyumu (menu) temel kuralları işlenecek Konular Şarap’a uygun yemek seçimi ve bunun temel kuralları anlatılacak Aktiviteler Tüm bu konular görsel olarak slaytlar eşliğinde anlatılacak. Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek
12) Amaçlar Başlangıç yemekleri,salatalar,peynirler,kuru yemişler,şarküteriler ile hangi şarapların eşleştirileceği işlenecek. Konular Yemeklerin içeriklerine (malzemesi ve sosuna) göre hangi şaraplar uyumludur,anlatılacak Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
13) Amaçlar Balık,deniz mahsulleri,makarnalar,beyaz ve kırmızı et ile tatlıların hangi yemekler eşleştirilmesi gerektiği işlenecek Konular Yemeklerin içeriklerine (malzemesi ve sosuna) göre hangi şaraplar uyumludur,anlatılacak. Bir sonraki derse kadar bu konuların öğrenciler tarafından evde tekrarı istenecek.
14) Şarap tadımı uygulaması yapılacak (IWSA’da) International Wines & Spirits Academy ‘de. Tadım (şarap-yemek eşleşmesi) yapılacak (IWSA’da). tadım
15) Final sınavı ile 14 haftalık süreçte işlenen konuların yetkinliklerinin test edilmesi. yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar:

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 15 45
Final 1 1
Toplam İş Yükü 46